Din egen fildeling-server

Del filene dine lokalt og på Internett, via nettleseren. Enklere enn dette får det ikke blitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert følt behov for å dele bilder, lyd og videoopptak med familie og venner, og kanskje har du benyttet deg av de etter hvert mange nettjenestene som tilbyr den slags. Men hva hvis du ønsker å ha full kontroll på dataene dine, slippe kostnader og plassbegrensninger? Da setter du ganske enkelt opp en egen server til formålet.

Men misforstå oss ikke. En server i denne sammenhengen er kun et lite dataprogram som du kjører på PC-en din. Verre er det ikke.

Gratis og elegant

Og programmet vi sikter til i dag heter HTTP Explorer. Det er ganske enkelt en liten webserver, med fokus på fildeling. Man bruker nettleseren, taster inn IP-adressen, og vips - så får man tilgang til de delte mappene og filene.

Som i Utforsker kan man velge å sortere filer og mapper på forskjellige måter, og bilder kan for eksempel vises som små klikkbare miniatyrer. Her kan man søke etter data, og man kan til og med streame MP3-filer direkte, direkte i nettleseren.

MP3-filer kan streames direkte i nettleseren (krever Flash installert). Informasjon om sangene dukker opp når du beveger musepekeren over sporene.
MP3-filer kan streames direkte i nettleseren (krever Flash installert). Informasjon om sangene dukker opp når du beveger musepekeren over sporene. Vis mer


Klikker du på filene, åpnes de direkte i tilknyttet program. Du kan også høyreklikke på filer, og laste dem ned.

Enkelt oppsett

De små trekantene i headingene markerer forskjellige valg. Her gir det oss for eksempel mulighet til å spille av alle musikkfilene uten opphold.
De små trekantene i headingene markerer forskjellige valg. Her gir det oss for eksempel mulighet til å spille av alle musikkfilene uten opphold. Vis mer


Men før du kommer så langt, må du sette opp serveren. Det betyr å bestemme hvilke mapper som skal gjøres tilgjengelig, bestemme hvem som skal få tilgang, og hvilke filtyper som ikke skal være synlig, for eksempel:

I utgangspunktet opprettes en My shared files-mappe, og det er ikke mulig for uinnvidde å få tilgang til andre mapper enn dem du definerer.

image: Din egen fildeling-server


Det hele er veldig lettfattelig og greit, og serveren starter du ganske enkelt ved å klikke på Start-knappen oppe til venstre.

Hva med brannmurer?

Windows XP og Vista har innebygd brannmur. Ved første gangs kjøring vil du derfor få spørsmål om du vil tillate serveren å rute trafikk til og fra PC-en din. Svarer du ja, er det bare for de andre PC-ene i nettverket å taste IP-adressen (Serverens IP-adresse ser du i adressefeltet når du trykker på "Show this share in my Internet Browser")

Det hele blir litt mer komplisert hvis du ønsker å dele dataene over Internett. De fleste bredbåndsbrukere er tilkoblet en ruter, og her sitter det som regel nok en brannmur. Skal serveren din bli synlig på nettet, må port 80 åpnes i brannmuren, og det må settes opp en statisk rute til den lokale IP-adressen serveren kjører på.

Hvis du er usikker på hvordan du gjør dette, kommer du langt med brukerveiledningen som fulgte med ruteren, eller ved hjelp av et Google-søk eller to.

Kompatibel

Http explorer genererer nettsider som er kompatible med alle nettlesere som støtter W3-standarden, og skal også kunne leses fra mobiltelefoner med nettleser. Serveren må imidlertid kjøre på en PC med Windows XP eller Vista. Vi fikk den også til å kjøre i Windows 7 RC, men da måtte vi laste ned en DLL-fil som manglet i

Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra denne siden.