Foto: TK
Foto: TKVis mer

Digitalt kamera tar 3D-bilder direkte

Et samarbeid mellom Metacreations og Minolta er nå i ferd med å materialisere seg i verdens første digitale kamera som kan ta tredimensjonale bilder for presentasjon på Internett. Nettbutikkene blir ikke det samme etter dette...

Minolta 3D 1500 blir lansert i USA allerede mot slutten av året, men det er ennå ikke avgjørt når det blir sluppet i Europa. En prototype ble vist frem allerede i fjor, men nå er kameraet klappet og klart for produksjon.

Tredimensjonale produkter

Hensikten med kameraet er å ta bilder av alle mulige objekter som det kan være interessant å vise i tre dimensjoner. Eksempler er elektronikk og klær som kunder typisk ønsker å kjenne på i butikken før de handler. Første versjon av kameraet kan ikke ta bilder av objekter som er større enn 40 cm, så hus og biler er utelukket.

Prinsippet er at du tar en rekke bilder av objektet fra forskjellige vinkler, som siden kobles sammen i et spesielt program levert av Metacreations. Dette er ikke noe nytt i seg selv, og programmet Canoma (som vi allerede har testet) kan gjøre dette uansett hvilket kamera du bruker. Forskjellen er at opplysninger om objektets form registeres av kameraet, og at det derfor blir svært tidsbesparende å bruke.

For å vise objektet på web, trenger du plugg-inn-modulen MetaStream fra Metacreations, som gjør det mulig å vise det ferdige oppsettet. Leseren kan da rotere og zoome objektet helt fritt.

Perfekt for nettbutikkene

Tenk deg at du skal kjøpe en ny TV. Med et tredimensjonalt bilde av TVen på nettet, kan du snu den for å se hvilke tilkoblinger som finnes og se den i profil for å se dybden. Det er også lett å tenke seg en rekke andre produkter hvor dette er aktuelt. De tekniske begrensningene på akkurat denne modellen utelater riktignok en TV (fordi den er for stor), men det kommer garantert nye modeller som kan ta bilder av et hviket som helst objekt.

Dette kan bryte ned enda en barriere mellom potensielle nettkunder og butikkene som tilbyr varer på denne måten.

Prøv selv

Hvis du synes dette høres spennende ut, kan du teste det ut på Miolta sine egne sider. På denne siden har utviklerne i Minolta satt opp en demonstrasjon hvor de viser frem en jakke i 3D. Kanskje noe for Dale Garn og Trikotasje?