C912
C912Vis mer

Digitalkameraer med nye løsninger fra HP

Oppløsning er ikke alt, det har vi som tester slike kameraer erfart mange ganger. Nå lanserer HP to nye kameraer hvor hovedtyngden er lagt på andre elementer enn oppløsningen for å bedre bildekvaliteten.

De to kameraene C912 og C618 registrerer ikke mer enn henholdsvis 2,1 og 2,24 mill. bildepunkter, og dette er nok litt overraskende for noen i disse tider hvor det kommer et vell av kameraer med mer enn 3 mill. bildepunkter. Forklaringen på dette er at HP har prioritert en større CCD-brikke (2/3-tomme på C912, C618 får en litt mindre) med færre bildepunkter, som kan gi bedre bildekvalitet enn en mindre CCD-brikke med flere bildepunkter.

Konsekvensene av å presse svært mange bildepunkter inn på en liten brikke, er som oftest at bildene får støy. Støy på digitale bilder er punkter i bilder som er misfarget, og som gjerne gir hele bildet et kornete preg. Dette har vi kommentert som et problem på mange kameraer vi har testet.

I tillegg er også optikken bedre enn tidligere kameraer fra HP. Denne gangen er det Pentax som har levert optikken. Philips og Sony har levert CCD-brikkene på henholdsvis 912 og 618.

C912 for semiproffene

C912 ligner på et speilreflekskamera, og er tiltenkt semiproffene. Kameraet har 3x optisk zoom (Pentax objektiv), 2,24 mill. bildepunkter og 36 bits fargedybde (1600 x 1200 ut fra kameraet). Blant egenskapene proffene vil sette pris på, er blitz-sko for tilkobling av ekstern blitz og svært mange justeringsmuligheter inkludert full manuell justering av både blender og lukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av den litt større CCD-brikken i kameraet, lover HP at du kan skrive ut bilder opp til A3 med gode resultater. Vi tar selvsagt påstanden på alvor, og vil teste nettopp dette når HP Norge kan levere et eksemplar til test i redaksjonen.

Blant de mer snertne egenskapene, er muligheter for å skrive ut direkte fra kameraet via en infrarød port. Kjøper du en av HPs nye skrivere med infrarød port, kan du bare plassere kameraet på samme bord og trykke på noen knapper, så kommer bildene ut. Du kan med andre ord klare deg helt uten PC.

C912 kommer til å koste rundt 10.000 kroner og vil bli tilgjengelig i løpet av høsten.

C618 - litt enklere

C618
C618 Vis mer

I prisklassen under C912 lanserer HP et kamera med 2, 11 mill. bildepunkter (1600 x 1200 ut fra kameraet), 30 bits fargedybde og en CCD-brikke produsert av Sony. Også dette kameraet skal i følge pressemeldingene kunne klare forholdsvis store utskrifter (opp til A4) med svært god kvalitet.

Dette kameraet har også Pentax-optikk med 3x zoom, men mangler muligheter for helt manuelle justeringer av blender og lukker. Det har imidlertid både blenderprioritet og lukkerprioritet, og dette holder nok for de fleste.

Også dette kameraet har infrarød port for direkte utskrift.

C618 blir også tilgjengelig ut på høsten en gang, og vil koste ca. 7.000 kroner inkl. mva.