Digitalkamera til ferie og raske motiver

Spørsmål:

- Hvis jeg kjøper digitalkamera har ikke disse lagringsplass til mer enn maks 200 bilder, og jeg må derfor sende bildene hjem fra ferie på ulike Internett-cafeer rundt omkring eller legge dem over på disketter. På disse caféene er det sjelden lov til å legge inn nye programmerr, derfor må jeg helst kunne sende eller i hvert fall legge dem over på en vanlig diskett. Er dette mulig på noen kameraer? I tilfelle hvilke kameraer?

- Når jeg kommer hjem fra ferie kommer jeg til å bruke kameraet til å ta en del bilder for innebandyklubben jeg er med i. Dvs bilder i "bevegelse". Digitalkameraer jeg tidligere har prøvd har bildekvaliteten blitt veldig dårlig når jeg tok bilder av personer som beveget seg fort, som på en innebandybane. Hvordan er de nye digitalkameraene på dette punktet? Har du noen anbefalinger her?

Datadoktoren svarer:

De eneste kameraene som kan håndtere disketter direkte "ute i felten" er noen modeller fra Sony (blant annet Sony Sony MVC-FD7). Disse kameraene ble en stor suksess i USA, men disketter som direkte lagringsmedium holder ikke for dagens kvalitetskrav. Oppløsningen er nå kommet opp i over 2 mill. bildepunkter (på det jevne), og da blir en diskett alt for treg.

De fleste kameraer bruker nå CompactFlash minnekort. Noen bruker også SmartMedia, mens Sony har gått over til sitt eget format: Memory Stick. Siden det ikke er mulig å installere drivere eller finne kortlesere til disse kortene på Internett-kafeer, er det lureste å kjøpe flere minnekort. På denne måten kan du ta svært mange bilder som du tar med deg hjem som du ville gjøre med vanlig 35-mm-film.

Tips:
Et godt tips, er å kjøpe flere minnekort med moderat kapasitet i stedet for ett stort. På denne måten kan du gjemme kortene i lommer og kofferter etter hvert som du bruker dem. Har du ett stort kort i kameraet, er det svært leit hvis kameraet blir stjålet!

Minnekortene bruker en forholdsvis robust teknologi som sjelden fører til reklamasjoner, og det kan derfor lønne seg å kjøpe dem i USA. Sjekk f.eks. denne siden hvis du vil danne deg et inntrykk av prisnivået på det laveste. Her koster f.eks. et SmartMedia-kort med 16 MB 256 kroner (hvis du kjøper en pakke med 3 stk.).

Bevegelige motiver

Når det gjelder kameraenes evne til å ta bilder av bevegelige motiver, er det en rekke forhold som påvirker det endelige resultatet:

CCD-brikken
De aller fleste digitalkameraer har en CCD-brikke basert på linjesprang (eng. interlaced). Det innebærer at kameraet registrerer motivet i to omganger, annenhver linje på CCD-brikken hver gang. Hvis du beveger kameraet når du tar bildet av en bandyspiller, kan du derfor oppleve av motivet dukker opp som to "skygger" fordi kameraet i regelen tar to bilder.

Det du bør se etter når du skal handle, er derfor om kameraet har en progressiv CCD-brikke. Denne brikken tar hele bildet i en omgang, og det øker sannsynligheten for å ta skarpe bilder av bevegelige motiver. Hvis produsenten av kameraet ikke oppgir dette, kan du som regel se i de tekniske spesifikasjonene under hvilke lukkertider kameraet klarer. Hvis kameraet klarer raskere lukkertider enn 1/1000, ligger du godt an. F.eks. kan Olympus C-2500L ta bilder på fantastiske 1/10.000 sekund.

Seriebilder
Flere og flere av de nye kameraene som kommer nå, kan ta en rekke bilder i serie med tett mellomrom, og det øker sannsynligheten for å ta skarpe bilder. Dette er alltid oppgitt i de tekniske spesifikasjonene. Forskjellen i kvalitet er her at en rekke kameraer ikke kan ta slike bilder med full oppløsning. Det før nevnte Olympus C-2500L har et stort bufferminne i tillegg til minnekortet som kan håndtere seriebilder med full oppløsning.

Justere lukker
Et annet virkemiddel for å ta gode bilder av bevegelige motiver, er at du kan redusere lukkertiden manuelt. Dette krever gode lysforhold, og at kameraet har et lyssterkt objektiv (eller en svært god blitz). Om lukkertiden kan justeres manuelt, er også alltid oppgitt i de tekniske spesifikasjonene.