Bildene overføres i JPEG-format, og havner som papirkopier i postkassen din.
Bildene overføres i JPEG-format, og havner som papirkopier i postkassen din.Vis mer

Digitale bilder til ”fremkalling”

Nå har fotobransjen endelig fått øynene opp for ”fremkalling” av digitale bilder, og en rekke fotobutikker tilbyr nå denne tjenesten. Du sender bare inn de digitale bildene via Internett, og får tilbake bilder på ekte fotopapir. Vi har sammenlignet kvalitet, pris og levering hos fem anerkjente fotobutikker.

Vi har omtalt tjenestene i flere artikler tidligere, første gang i denne artikkelen fra 27. januar i fjor. Den gang var Reed Foto (nå Eurofoto) alene i Norge om å tilby proffe bildeutskrifter på ekte fotopapir. Siden kom Foto Labo, og nå har både Preus, FotoKnudsen og flere andre fotobutikker startet tilsvarende tjenester.

Fordelene er åpenbare og mange. Tenk deg selv: Du har vært på fisketur med familien og ditt digitale kamera en søndag. Når du kommer hjem og har lastet ned bildene til PCen, klikker du på de bildene som du er fornøyd med og sender dem til en digital fotolab som skriver ut bildene, og du får resultatet i posten – gjerne dagen etter. Ingen filmrull, fotopose og ingen uønskede kopier.

Enklere og mer holdbart enn blekkutskrifter

[Ugjyldig objekt (NAV)]
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En annen og betydelig fordel med å sende inn bildene til en profesjonell fotolab, er at dette er enklere enn å selv styre med blekkskriver og tilskjæring av fotopapir. Overføringen til fotobutikken er unnagjort på et øyeblikk. En dag eller to senere kan du finne frem album og lim.

En annen faktor er at bildene som produseres på denne måten vil få samme holdbarhet som vanlige fotografier. Det betyr ikke at bildene holder i evig tid, men holdbarheten er garantert bedre enn ved blekkutskrifter – selv om det har skjedd enorme forbedringer også her den siste tiden. Ta for eksempel en titt på vår testvinner fra 23. februar, Epson Stylus Photo 890.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av online-fotobutikkene tilbyr også gratis oppbevaring av bildene dine i ”digitale fotoalbum”, slik at du kan dele dem med familie og venner på Internett. Du har også tilgang til bildene fra hvor som helst i verden, og kan bestille kopier og forstørrelser uten å måtte overføre dem igjen.

Vårt prosjekt

I denne testen valgte vi ut 13 bilder som vi har tatt med vårt Nikon Coolpix 880-digitalkamera, og sendte de samme filene til fem fotobutikker samtidig. Butikkene vi valgte ut var Eurofoto, Preus Foto, Foto Labo, Minebilder.no og FotoKnudsen.

Selv om dette kameraet støtter oppløsninger på inntil 2048x1536 punkter (3,3 megapiksler), hadde de fleste bildene en oppløsning på 1024x768 punkter.

Trenger ikke høy oppløsning

Det var ikke mulig for oss å se hvilke bilder som hadde hatt den høyeste oppløsningen da vi fikk se bildene på papiret. Det betyr at du fint klarer deg med et 1,3 megapiksels kamera dersom størrelsen på fotoutskriftene er i vanlig 9x13 eller 10x15 cm. På forstørrelser spiller oppløsning en større rolle, i tillegg til en rekke andre faktorer.

Men det gjelder å være på vakt – for her er det til dels store forskjeller fra butikk til butikk, både med hensyn til leveringstid, pris og kvalitet. Og la det være helt klart – de beste butikkene i denne testen produserer bildeutskrifter som ikke ligger tilbake for tradisjonelle fremkallinger, med kvaliteter i toppklassen. Prismessig er det også lite som skiller, og tar du i betraktning at du bestemmer på forhånd hva som skal skrives ut, blir denne løsningen raskt mer økonomisk enn tradisjonell fremkalling.

Se de ekstreme forskjellene i pris og leveringstid