Digitale bilder med ditt gamle speilreflekskamera

Tenk deg å kunne bruke ditt gamle speilreflekskamera til å ta høyoppløselige digitale bilder. Dette er i ferd med å bli en realitet når det amerikanske selskapet Imagek lanserer en enhet som kan settes direkte inn i kamerahuset.

Publisert
Enheten settes direkte inn i ditt gamle speilreflekskamera, og krever ingen ombygging av kamerahuset. Foto: Imagek
Enheten settes direkte inn i ditt gamle speilreflekskamera, og krever ingen ombygging av kamerahuset. Foto: Imagek Vis mer
Dette bildet (som er sterkt komprimert av oss) er tatt med EFS-1. Husk at produsenten har laget optimale forhold for dette bildet, og at det derfor ikke viser den egentlige kvaliteten. <a href="http://www.dinside.no/filer_for_nedlasting/digitale_kameraer/fruit.tif">Klikk her</a> for å laste ned et høyoppløselig tiff-bilde (2,2 MB).
Dette bildet (som er sterkt komprimert av oss) er tatt med EFS-1. Husk at produsenten har laget optimale forhold for dette bildet, og at det derfor ikke viser den egentlige kvaliteten. Klikk her for å laste ned et høyoppløselig tiff-bilde (2,2 MB). Vis mer


Hvis denne løsningen viser seg å gi gode bilder, kan vi godt stå overfor en ny revolusjon innen digital fotografering. Mange har gode speilreflekskameraer allerede, og kvier seg naturlig nok for å investere i enda et kamera. Spesielt irriterende er det for fotoentusiaster, som gjerne har brukt mange penger på objektiver og annet ekstrautstyr.

EFS-1 kan imidlertid være løsningen på fotoentusiastenes problemer: Denne digitale enheten er bygget slik at den kan settes direkte inn i kamerahuset som en vanlig film, og gir 30 høyoppløselige digitale bilder pr. "filmrull". Deretter kan bildene overføres til PCen via skriverporten eller en SCSI-port.

Oppløsningen er på 1280 x 1024 (1,3 mill. bildepunkter), og det er på samme nivå som den heldigitale toppmodellen Olympus C-1400 L. Enheten har ikke minnekort, men lagrer bildene i et 40 MB stort internminne. Lysfølsomheten er 100 ASA.

Enheten vil oppføre seg nesten som en vanlig 35-mm-film. I følge produsenten bruker den ikke mer enn to sekunder før den er klar til neste bilde etter at du har trykket ned utløseren. Dette er bedre enn de fleste digitale kameraene vi har testet.

Tvilsom sensor

Et lite aber med denne løsningen er at produsenten har brukt en såkalt CMOS-brikke i stedet for den vanlige CCD-brikken for å registrere bildene digitalt. Denne brikken er billigere å produsere og har lavere strømforbruk enn CCD-brikker, men har ikke så høy kvalitet på bildene.

Dette tilbakevises av selskapet, men bare en test av løsningen vil avsløre om den holder mål. Bildet til høyre er tatt med EFS-1, men det er umulig å si ut fra dette om kvaliteten virkelig er så god. Husk at en produsent alltid vil lage optimale forhold for slike demobilder.

Enheten har heller ikke LCD-skjerm for forhåndsvisning av bilder ute i felten. Det er en egenskap du fort vil sette pris på hvis du har et vanlig digitalt kamera.

Kommer til jul

Foreløpig jobber Imagek med å bygge opp et distribusjonsnett, og det er derfor usikkert når produktet blir tilgjengelig i Norge. Om produktet i det hele tatt blir solgt i Norge, avhenger av om norske importører skjønner hvilket gullegg dette kan bli. I alle fall vil produktet helt sikkert bli solgt i Europa, og skal være tilgjengelig rundt juletider.

I følge Imagek blir prisen under 1.000 dollar i USA. Kjenner vi databransjen rett, vil prisen falle når konkurrentene kommer på banen. Det betyr at du kan utstyre din gamle speilrefleks med fullblods digitalitet for 4-5.000 kroner om et par år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer