Digital tegning med Wacom

Digitaliseringsbord fra Wacom er laget for digital tegning brukt sammen med grafikkprogrammer. Men digitaliseringsbord brukes også av mange som en avlastning eller erstatning for den vanlige datamusen.

Skriblerier med Wacom. Dette er gjort i PhotoShop
Skriblerier med Wacom. Dette er gjort i PhotoShop Vis mer

Digital tegning med Wacom

  1. Bilde av digitaliseringsbordet

Bordet kjennes svært lett (850 gram for A5-varianten), og kan med fordel legges i fanget mens du lener deg tilbake i stolen og slipper fantasien løs.

Bordet fungerer også svært godt på arbeidsbenken din, men bare hvis du har plass, og vet at det er liten fare for at du begynner å legge ark og andre ting oppå bordet, noe som kan komme til å skade det.

Wacom leveres sammen med grafikkprogrammet Painter 5 (her kan du lese testen av versjon 5.5, som er stort sett lik versjon 5) fra MetaCreations.

Slik virker det

Du bruker en spesialpenn som kjennes som en litt tykk kulepenn. På denne pennen er det én trykknapp som kan virke som venstre museknapp for PC, eller den eneste museknappen for Mac.

Pennens posisjon leses av digitaliseringsbordet, men du behøver ikke å berøre selve overflaten – digitaliseringsbordet vet hvor du har pennen selv med et par centimeters avstand.

Fremre del av pennen lager streker, mens bakre del brukes som et viskelær (sammen med grafikkprogrammer). Det hele er ganske fascinerende første gang du bruker det.

Bordet er definert med absolutte grenser, slik at midten på bordet også er midt på skjermen. Dette gjelder også hvis programmet du bruker bare dekker en liten del av skjermen. Brukere av skjermer med høy oppløsning bør derfor vurdere de større versjonene av bordet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bordet er trykkfølsomet, og fanger opp hvor hardt du trykker med pennen. Men dette er en funksjon du kun får nytte av hvis programmet du bruker skjønner det.

Nøyaktig

Wacoms digitaliseringsbord holder høy kvalitet. Selv om det var litt uvant i begynnelsen å bruke en penn mens vi så på skjermen, vente vi oss fort til Wacoms løsning.

Vi har prøvd funksjonaliteten i mange ulike programmer, og digitaliseringsbordet oppførte seg eksemplarisk. Det gikk ikke mer enn en halvtime før vi følte at vi hadde god kontroll på det vi drev med.

I praksis

Vi testet Wacom sammen med fem populære grafikkprogrammer:

I Painter fungerte Wacom helt utmerket. Trykkfølsomheten var feilfri, og formene våre ble hurtig og presist gjengitt av Painter.

I Adobe PhotoShop fungerte Wacom like bra som med Painter.

Fireworks 2 fanger også opp Wacoms trykkfølsomhet, men gjengir ikke resultatet mens du arbeider.

CorelDraw 8 og PaintShopPro 5 fungerer begge med Wacom, men de fanger ikke opp trykkfølsomheten, slik at strekene du tegner alltid får samme tykkelse som du har valgt i programmet. Men responsen var utmerket, og Wacom gjorde nytte for seg i begge programmer.

Konklusjon

Wacom er uunnværlig for folk som allerede kan tegne, og som ofte tegner direkte på datamaskin. Som mus betraktet kan bordet være en løsning for brukere som har antydninger til musesyke fordi bevegelsene er natrulige og varierte.

Kvalitetsmessig er det minimalt å utsette på produktet, men det er viktig å huske på at størrelsen på digitaliseringsbordene er knyttet til behov. Derfor kan det minste bordet for mange vil være det beste valget.

Mer opplysninger fås hos Demo AS, tlf. 22 07 12 90.