Digital DJ - og vel så det

Ved første øyekast ser den ut som et leketøy, men denne boksen har faktisk langt mer å by på enn vi trodde. Og ikke bare for å leke DJ

Det er mange måter å lage musikk på, både generelt og ved bruk av PC. Denne boksen støtter både interaktiv miksing av lydfiler og fungerer i tillegg som et ganske avansert lydkort.

Egenskaper

Boksen er ganske kompakt og det er litt trangt mellom knapper og spaker. Sammenlignet med en tradisjonell DJ-konsoll er den bitteliten og krever tilvenning.

Digital DJ - og vel så det


Funksjonene ser stort sett ut til å være de samme som på proffe CD-baserte spillere/miksere, men selve boksen inneholder egentlig ingen miksefunksjoner.

Den er bare en ren styringsenhet, all lydprosessering foregår i programvaren.

Digital DJ - og vel så det


Så boksen er egentlig et USB-”lydkort”, med stereo inn i forskjellige fasonger, både analogt og digitalt, mikrofon inn, og 6 utganger som kan være 3 stereopar eller 5.1 surround.

Digital DJ - og vel så det


En stor fordel er at den både har 3,5 mm minijack og phonoplugger på utgangene. Dermed kan du enten koble den til aktive PC-høyttalere eller til proffere utstyr med phonopluggene.

Digital inn/ut er både på optisk og koaks.

Det er ingen strømforsyning, det er bare USB som forsyner den med strøm.

Installasjon

Installasjonen av driveren og programvaren gikk greit. Driveren kan opptre i flere varianter, tilpasset bruksområdet.

Skal du bruke boksen som et vanlig surround-lydkort, velger du dette og kan styre volumet på høyttalerne i denne konfigurasjonen.

Digital DJ - og vel så det


Vil du bruke boksen som DJ velger du et eget modus for dette. Her kan du også velge ASIO-modus, hvis du skal bruke den sammen med musikkprogrammer som krever denne type driver. Da opptrer utgangene som 3 stereopar.

Digital DJ - og vel så det


Forsinkelsen (latency) i ASIO var svært bra, vi kom ned i 96 samples ved 48 KHz som er meget brukbart, om ikke noen verdensrekord.

Vi hadde litt problemer med at lyden falt ut i blant, og sjekket om det var nyere drivere tilgjengelig enn det som var på CDen. Det var det, og ny firmware til selve boksen var også med i filpakken.

Vi lastet ned og installerte etter instruksene, og alt så flott ut. Men ASIO ville ikke lenger fungere.

Vi tok en System Restore og installerte de gamle driverne på nytt, men de var ikke kompatible med den nye firmwaren. Dermed avinstallerte vi driverne, og installerte de nye driverne en gang til. Da fungerte alt.

En ny finesse var også implementert, nå kan alle knappene sende MIDI-meldinger! Dermed kan du bruke konsollen til fjernstyring av mange forskjellige funksjoner i alle mulige musikkprogrammer som bruker MIDI-kontrollere.

I den første versjonen sendte den bare tastatur-meldinger, denne funksjonen er selvsagt beholdt, siden flere av programmene er basert på denne styringen.

I bruk

Som nevnt ligger egenskapene i programvaren som styres, og ikke i selve boksen.

De programmene som følger med er Virtual DJ, New DJ og Storm DJ edition.

Digital DJ - og vel så det


Digital DJ - og vel så det


De to første programmene er rene mikserprogrammer med forskjellige koblinger mellom rattene på boksen og funksjoner i programmet.

Det tredje programmet Storm, er et mer allsidig program. Her finner du lydmoduler og effekter i tillegg, så du kan bygge deg ditt eget virtuelle studio.

Digital DJ - og vel så det


Storm kan også brukes sammen med andre musikkprogrammer, enten som et VST-instrument eller koblet sammen med ReWire.

Programmene er ganske forskjellige, hvilket som passer til forskjellige bruksområder vil variere. Vi hadde mest sans for NewDJ, hvor Beatlock-funksjonen var utrolig enkel og effektiv.

Storm har langt mer å by på, men krever både mer kunnskap og lengre tid å sette seg inn i.

Boksen støtter også en rekke andre programmer, og du finner masse info hos Hercules

Konklusjon

Vi synes du får mye for pengene i denne pakken. Den er en komplett USB-lydenhet og MIDI-tilkobling, som alternativt kan være en MIDI-kontrollboks. Den har mikrofoninngang og fleksible analoge og digitale tilkoblinger.

Programvaren som følger med er allsidig og fleksibel, og gir deg mange muligheter å utforske.

Det vi ikke var så begeistret for var at den bare støtter 48 KHz samplerate i maskinvaren (filer med andre samplerater resamples), og at MIDI inn ikke fungerer samtidig som knappene brukes til MIDI-styring.

Men til hobbybruk i lydstudio og til DJ-bruk sammen med en laptop er det massevis av muligheter.

Prisen er 1 725 kroner på Komplett.