- Digipost er sikrere enn e-Boks

Det mener sikkerhetseksrådgiveren Per Thorsheim.

<b>SIKRERE:</B> Både e-Boks og Digipost tilfredsstiller kravene, men Digipost har gjort seg mer flid med sikkerheten, mener sikkerhetsrådgiveren Per Thorsheim. Foto: TORE NESET
SIKRERE: Både e-Boks og Digipost tilfredsstiller kravene, men Digipost har gjort seg mer flid med sikkerheten, mener sikkerhetsrådgiveren Per Thorsheim. Foto: TORE NESETVis mer

Onsdag denne uka gjorde Dinside en sammenligning mellom de to digitalpostkassene Digipost og e-Boks.

Men hvilken er sikrest av de to?

Det har Per Thorsheim, sikkerhetsrådgiver i God Praksis AS, klare meninger om.

Thorsheim mener at mens Digipost skiller seg positivt ut, trenger e-Boks å jobbe mer med sikkerheten.

- Gjør mer enn kriteriene krever

- Det første som er viktig å si, er at både e-Boks og Digipost oppfyller de formelle kravene fra norske myndigheter. Jeg har ikke grunnlag for å påstå noe annet, og det skulle da også bare mangle , sier Thorsheim.

FORETREKKER DIGIPOST: Sikkerhetsrådgiver  Per Thorsheim i God Praksis mener e-Boks kunne gjort mer. Foto: PRIVAT
FORETREKKER DIGIPOST: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i God Praksis mener e-Boks kunne gjort mer. Foto: PRIVAT Vis mer


Han roser likevel Digipost for å gjøre mer enn det de er pålagt fra myndighetenes side.

- Forskjellen er at Digipost gjør mye for at sikkerheten skal bli bedre enn det minimum som norske myndigheter har pålagt dem. Det virker det ikke som om e-Boks gjør. Om du skal velge mellom de to – ville du da valgt den som tilfredsstiller kravene eller den som har gjort noe ekstra i tillegg? Jeg synes det valget er enkelt, sier han.

- Forside uten kryptering

Thorsheim har laget en sammenligning mellom Digipost, e-Bok og statlige Altinn, der du blant annet finner skatteopplysningene dine.

- Det som etter min mening utgjør den største sikkerhetsrisikoen med e-Boks er at de har valgt å bruke ukryptert forside. Først når du skal logge deg inn, kommer du til en kryptert side med «https» i stedet for «http». Digipost har «https»-side allerede før du logger deg inn. Er denne siden ukryptert, som hos eBoks, kan du risikere at kriminelle lager en lure-side som ligner på eBoks og gjennom denne får tak i brukernavnet og passordet ditt.

SAMMENLIGNER: I dette skjemaet sammenligner Per Thorsheim Digipost. e-Boks og statlige Altinn. (Klikk for større bilde) Foto: PER THORSHEIM
SAMMENLIGNER: I dette skjemaet sammenligner Per Thorsheim Digipost. e-Boks og statlige Altinn. (Klikk for større bilde) Foto: PER THORSHEIM Vis mer


- Burde være enkelt å fikse

- Hvor stor den reelle risikoen for at noe slikt skjer, kan diskuteres. Det er en teoretisk risiko. Når det er sagt, synes jeg e-Boks bare kan fikse det. Det er snakk om små, grunnleggende endringer som normalt tar kort tid å fikse.

Nordisk kommunikasjonsdirektør Susanne Søndahl Wolff i e-Boks sier til Dinside at selskapet ikke kommenterer sikkerhetsspørsmål offentlig.

Hun ønsker dermed ikke å svare på Thorsheims kritikk.