Diamond Rio MP3-spiller

Lanseringen av denne lille svarte boksen har laget mye røre. Teknisk sett er den bare en kombinasjon av kjente tekniske løsninger, men det antatte bruksområdet skaper de store konfrontasjonene. Hvordan virker den i praksis?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rio leveres i en fargerik eske som inneholder selve spilleren, som er svært liten og lett (89x63x15mm og 70 g), ørepropper og overgangsplugg med kabel for å koble Rio til parallellporten på PC (ingen Mac-løsning foreløpig). Dessuten finner vi en bruksanvisning på 24 sider, en CD med programvare og en CD med musikk i MP3-format.

For å begynne å bruke Rio til å høre musikk er det flere ting som må forberedes før det kommer lyd fra øreproppene. Sammenlignet med en Walkman eller Discman er dette mye mer omstendelig. Dette gjør at en stor del musikkbrukere ikke havner i den potensielle kundegruppen.

Installasjon og tilkobling
Installasjonsprogrammet legger inn to programmer. Det ene heter MusicMatch Jukebox og tar seg av ripping av CDer og koding av lydfilene til MP3-format. Det andre programet heter Rio Manager og sørger for overføring av MP3-filene til minnet i Rio.

Koblingen mellom Rio og PCen skjer med en spesialkabel som plugges inn i en egen kontakt på Rio og i ”klumpen” som settes i parallellporten på PCen.

Programvare: Rio Manager

image: Diamond Rio MP3-spiller

Vi forsøkte oss først på Rio Manager for å overføre noen av de MP3-filene vi hadde liggende på harddisken. Dette gikk uten problemer og etter noen minutter kunne vi trykke på Play-knappen på Rio og høre musikk.

Rio Manager kan betjenes som et vanlig program, som du starter og betjener innenfra med menyer og knapper. Det kan også til en viss grad brukes som et objekt på Skrivebordet (”Desktop’en”) som du drar og slipper MP3-filer på fra et Utforsker (Explorer)-vindu - ”drag & drop”. Det som da skjer er at Rio Manager åpnes og fil-avspillerdelen i programmet setter igang. Derfor må du isteden først trykke Memory-knappen i Rio Manager, som åpner et vindu som viser innholdet i Rio’s Flashminne. Inn i dette drar du MP3-filene fra Utforsker-vinduet for å laste dem opp til Rio.

Vi kunne ønske at dette var enda mer direkte, slik at du for eksempel valgte MP3-filer, trykket høyre musknapp og fikk Rio listet opp under ”Send til”-menyen. Vips- så ble de sendt avgårde. Alternativt kunne det vært et eget Memoryobjekt som kunne legges på Skrivebordet.

Kanskje i neste versjon?

Programvare: MusicMatch Jukebox

Programmet er enkelt å bruke, nærmest selvforklarende, og fungerer både som en CD-ripper og MP3-enkoder. I tillegg kan det søke automatisk på Internet etter artist og titler på CDen. Du kan velge mellom flere databaser og vi hadde ingen problemer med CDene vi testet. Vidar Busk’s siste var for eksempel registrert.

Til å begynne med gikk det helt greit å rippe musikk fra CD og kode filene til MP3-format. Pioneer-CD-ROM’ene i vår testPCer, som er blant de raskeste til å rippe musikk fra CD ifølge DinSides tester, fungerte tilsynelatende greit med MusicMatch Jukebox.

Vi valgte seks låter fra en musikkCD, til sammen 23 minutter og 5 sekunder, og disse ble rippet og kodet til MP3-format i løpet av 6 minutter og 30 sekunder.

Overføringen av disse seks låtene til Rio, til sammen 21.2 MB, tok 2 minutter og 47 sekunder.

PCen vi brukte til dette har en Celeron 300A prosessor og har tidligere vært testet i vår PC-test.

Kranglete

Men på begge test-PCene våre begynte MusicMatch Jukebox å bli kranglete. På dene ene PCen ville det ikke lenger rippe fra CD annet enn i såkalt ”analog mode” som betyr avspilling i sanntid. På den andre PCen sluttet plutselig avspillerdelen å fungere, og det kom bare støy ut av lydkortet. Det dukket opp rare vinduer og illevarslende feilmeldinger og til slutt måtte vi slå av maskinen med strømbryteren. Vi prøvde flere ganger, men med samme resultat. Andre programmer fungerte fint med vårt Yamaha-lydkort.

Her er det definitivt rom for oppgraderinger, eller du kan bruke andre programmer til å rippe og kode til MP3.

Overføringen til Rio styres av Rio Manager, og her hadde vi ingen problemer med funksjonen og stabiliteten. Vi var litt ”slemme” og tok ut ledningen under overføring av data. Da ble den litt gretten og fant ikke noe Flashminne på Rio. Men ved å trykke på knappen for ”Initialize” i Rio Manager et par ganger, så ble alt bra igjen.

Hvordan låter det?

Kort sagt bra! Det låt helt som forventet, absolutt sammenlignbart med en Discman når det gjelder opplevd lydkvalitet. Sammenlignet med et billig lydkort og multimediahøyttalere låter det klart bedre, selvfølgelig. Det er alltid lettere å få det til å låte ”bra” i ørepropper eller hodetelefoner enn med høyttalere i et rom.

Vi tror ikke at noen vil bli skuffet over lydkvaliteten. Rio er et trendy alternativ til de andre bærbare løsningene og det er ikke den optimale lydkvaliteten som teller i denne sammenhengen. De virkelig kritiske lytterne befatter seg selvfølgelig ikke med MP3 eller noen av de andre komprimerte lydformatene i det hele tatt.

Hva liker vi ikke?

Det er to ting som vi ikke er så begeistret for: Lagringskapasiteten, som er for liten og overføringshastigheten, som er for lav.

Lagringskapasiteten på en standard Rio uten ekstra minnekort er altfor liten. Den er på 32 MB og rommer ikke så mye som en CD. Dessuten er formatet for ekstra minnekort, SmartMedia, ikke det beste alternativet for et apparat som Rio. Det er for dyrt og kapasiteten er ikke høyere enn 32 MB. Den vil dessuten neppe kunne bli høyere enn maksimum 64 MB på grunn av det knøttlille formatet. Det finnes andre alternative lagringsmedia som er bare litt større fysisk, men har langt større kapasitet og potensiale. Du kan lese mer om disse i en egen artikkel.

Overføringshastigheten er begrenset av egenskapene til Flashminne og data transporteres fra PCen med omtrent 6MB i minuttet. Parallellporten på en moderne PC klarer fint 2 MB i sekundet, så det er ikke her begrensningen ligger. Dette gjør at det blir tidkrevende og omstendelig å sette sammen et repertoar, og liten spontanitet over valg av musikk hvis du for eksempel skal ut på en joggetur.

Men hvis du pleier å høre på de samme låtene i lengre perioder, og disse får plass på minnet i Rio, med eller uten de ekstra minnekortene du tar deg råd til å kjøpe – da er jo denne lille boksen midt i blinken!

Hva koster Rio og hvor kan den kjøpes?

Prisen i forretningen vil ligge på 2 400 kroner inkludert moms, og den selges i alle ledende forretninger innen data og multimedia.