Deus Ex – bedre enn Half-Life?

Deus Ex er den andre store satsningen til utvikleren ION Storm, utenom den mislykkede Daikatana. Og det virker som om de har fått det til denne gangen, for det er et meget fascinerende spill de har levert.

Rollespill? Action? Eventyr? Deus Ex er et av de spillene det er umulig å kategorisere. Hvis vi absolutt må sammenligne Deus Ex med andre titler, er det nok System Shock det ligner mest på. Spill som Thief og Half-Life har nok også vært en inspirasjonskilde.

Spillet foregår i en høyteknologisk fremtid, og du spiller en spesialagent som jobber for en antiterrorgruppe. Du og flere av dine medarbeidere er utstyrt med biomekaniske forbedringer, som du også kan oppgradere i løpet av spillet. Det er her rollespillelementet kommer inn i bildet: Det er opp til deg hvilke områder du skal satse på og bli sterkere på. Det finnes også flere kunnskapsområder du kan forbedre, som håndtering av våpen eller datasystemer. Du kan spesifisere deg akkurat i det retningen du føler for, og mulighetene er uendelige.

Gjør hva du vil

Deus Ex – bedre enn Half-Life?

Denne friheten til hvordan du vil oppgradere helten har sammenheng med hvor åpent spillet er. Alle oppgaver kan løses på en rekke forskjellige måter. Hvis du vil kan du utstyre deg med de tyngste våpnene og gå rett på fienden og sprenge alt som er i veien. Men du kan også snike deg inn, finne en bakdør, og hvis du absolutt må drepe noen, kan du gjøre det lydløst med en armbrøst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve plottet er bare en hovedramme for spillet. I tillegg til dine hovedoppdrag kan du alltid foreta deg ekstraoppgaver, som gir deg både poeng og en bedre forståelse av hva som egentlig skjer i spillet. Selv hvordan du snakker med visse mennesker kan ha innvirkning på spillets utfall.

Hva handler det egentlig om? Den ene konspirasjonsteorien følger tett etter den andre, og det er lett å bli overveldet, men uten å avsløre for mye, omfatter historien både terrorister, mektige mafia-organisasjoner, utenomjordiske vesener og hemmelige samfunn. Det er riktig dystert og svært spennende. Plottet er et svært viktig element i spillet, og du får virkelig lyst til å finne ut hva som skjer.

Brukervennlig men krevende

Deus Ex – bedre enn Half-Life?

Selv om spillet byr på en meget komplisert bakgrunn, er alt sammen svært enkelt å håndtere takket være et ypperlig grensesnitt. Med et tastetrykk får du opp en rekke menyer, hvor du kan foreta alle nødvendige oppgraderinger, helbrede deg selv, gå gjennom tidligere samtaler med mennesker du har møtt eller en database med forskjellig informasjon.

I spillet finner du også en lang rekke objekter og våpen, som etter hvert kan oppgraderes. Spesielt får du mange våpen, alt fra ordinære pistoler til mektige flammekastere og plasmavåpen. Også våpen som ikke dreper spiller en stor rolle – peppergass eller elektrosjokkvåpen blir flittig brukt.

Det største problemet med spillet har ingenting med selve spillbarheten å gjøre: Det går usansynnlig tregt på alt annet enn Voodoo-baserte grafikkort. Spillet bruker Unreal-motoren, og har ekstremt dårlig Direct3D-støtte. Vår GeForce DDR-baserte testmaskin hadde i alle fall store problemer med spillet i 32-bits fargemodus.

Selve grafikken er bra, men ikke det beste vi har sett. Animasjonene er ofte ganske hakkete, og personene i spillet oppfører seg gjerne temmelig robotisk. Det er likevel ikke noe som plager oss, siden disse tingene ikke alltid er viktigst.

Vi vil ha mer

Vi hadde dessverre ikke tid til å teste hele spillet, og det er synd. Vi ser nemlig veldig frem til å utforske resten av Deus Ex, som garantert kommer til å være en av de største spillopplevelsene i år. Vi anbefaler at du tar deg tid til å laste ned demoen, som er på 140 MB, slik at du kan gjøre opp din egen mening.