Dette sparer du ved å velge riktig format

De tre omtalte programmene er alle brukervennlige, men gir forskjellige resultater
De tre omtalte programmene er alle brukervennlige, men gir forskjellige resultater Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV24540)]

Det var ingen tvil om at WinZip var uhyre mye raskere enn de andre programmene, men pakkingen ble ikke alltid like god.

.MP3, .JPG, .AVI og .WMV

Når det gjelder MP3-filen, de fem JPG-filene og videoklippene, lot de seg ikke krympe i det hele tatt, uansett program og format vi valgte. I alle tilfellene fikk vi filpakker som var litt større(!) enn originalfilene.

.DOC, .XLS, .PUB og .PPT

Det var lite å tjene på å velge ett format foran et annet ved pakking av de femten Office-filene. Best ut kom ACE-formatet, som pakket filene til 1.049 KB. Deretter fulgte RAR, med 1.090 KB, og sist kom ZIP med 1.160 KB. ACE var likevel omtrent 10% bedre enn ZIP, men WinACE brukte til gjengjeld en del lengre tid på pakkingen.

.WAV - store forskjeller

Derimot fikk vi mer interessante resultater ved pakking av WAV-filen. Denne lot seg komprimere fra 35 til 34 MB ved hjelp av WinZip, med andre ord svært lite å tjene på komprimeringen. WinRAR, derimot, pakket samme fil til 26 MB dersom vi krysset av for ”Multimedia compression”. Vi fikk omtrent det samme resultatet ved hjelp av WinAce, men her var filen blitt enda et par hundre KB mindre.

.BMP - kjempeutslag

De største utslagene fikk vi ved pakking av BMP-filen. WinZip krympet filen fra 35 MB til 22 MB, noe vi i utgangspunktet trodde var meget bra. WinRAR gjorde derimot en langt bedre jobb, og krympet filen til 15 MB. Best av alle – igjen – var WinACE, hvor filen endte på beskjedne 12 MB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalytelse

Til slutt ønsket vi å ta tiden på pakkeprosessen fra de tre programmene, og valgte mappen Mine Dokumenter til formålet. I denne mappen lå en rekke forskjellige filtyper, totalt 894 filer og 89 MB, og resultatet gir et godt bilde på hva du kan spare av plass ved å velge det ene formatet framfor det andre. WinZip pakket innholdet til 67 MB, WinRAR klarte seg med 65 MB, mens WinACE nok en gang kom best ut med 59 MB.

Men hastighetsmessig kan ingen slå WinZIP. På sistnevnte operasjon brukte WinZIP 40 sekunder på vår 1 GHz AMD Athlon-baserte PC, mens WinRAR brukte 4 minutter og 8 sekunder. Dårligst ut kom WinAce, med hele 4 minutter og 36 sekunder.

Konklusjon

ZIP er det mest utbredte pakkeformatet, og WinZip sørger for at pakkeprosessen går lynkjapt. Tregere pakking til tross, i tilfeller der grafikk og multimedia skal være med i pakken, bør du bruke RAR eller aller ACE. WinRAR og WinACE er også programmer med godt brukergrensesnitt og mange ekstrafunksjoner.

Lenker til de omtalte programmmenes hjemmesider, hvor du også kan laste ned pakkeprogrammene (alle er shareware, men kan brukes fritt i en periode):
WinRAR
WinACE
WinZip