Hvis jeg hadde vært 7 år, hadde jeg sett omtrent slik ut da jeg testet Safari 4. Foto: Colourbox.com
Hvis jeg hadde vært 7 år, hadde jeg sett omtrent slik ut da jeg testet Safari 4. Foto: Colourbox.comVis mer

Dette skulle ha vært en test av Safari 4

Men det ble det ikke.

Vi fikk store problemer da vi prøvde å installere Apples nyeste versjon av Safari.

Umiddelbart tenkte vi at "jaja, vi får finne noe annet å skrive om, da", men kom frem til at det jo var et poeng å fortelle om våre erfaringer uansett.

Kortversjonen: Safari 4 gjorde at alle programmer på vår testmaskin (en Macbook) krasjet og gikk som sirup, til tross for flere omstarter.

Les også: En Mac-Firefox på speed

Og vi er visst ikke alene - flere brukere verden om rapporterer om at de har hatt tilsvarende problemer. Her er noen tilfeldige meldinger fra Twitter:

Dette skulle ha vært en test av Safari 4


Dette skulle ha vært en test av Safari 4


Dette skulle ha vært en test av Safari 4


Dette skulle ha vært en test av Safari 4


Dette skulle ha vært en test av Safari 4


Kryptisk feilmelding

Første gang vi prøvde å installere fikk vi den litt kryptiske feilmeldingen "ERROR_SEC", og et Google-søk gav oss bare fire treff, der det mest relevante var å finne i et fransk forum. Med litt oversettingshjelp fra Ubiquity fikk vi et hint om at vi kanskje manglet en sikkerhetsoppdatering, og ganske riktig - da vi fikk installert denne og startet maskinen på ny, gikk det fint å installere Safari 4.

Vi var ikke veldig begeistret da vi ble bedt om å starte maskinen på ny enda en gang, men gjorde som vi ble bedt om. Oppstarten gikk merkverdig treigt, og via aktivitetsmonitoren (tilsvarende oppgavebehandling i Windows) kunne vi se at alle programmer så ut til å kjøre fint, mens ReportCrash-prosessen lå på mellom 80 og 100% CPU-kraft.

Å stoppe denne prosessen hjalp lite - fortsatt gikk maskinen som sirup, og den nye Safari-versjonen var også ubrukelig. Vi prøvde med nok en omstart uten hell, og det rare var at alle klikk nå måtte gjøres tre ganger. Da vi prøvde å klikke på en lenke, selv i Firefox, ble programmet først satt inaktivt, et nytt klikk gjorde det aktivt og det tredje klikket fungerte. Dette gjaldt i flere programmer.

Til slutt var vi nødt til å kjøre en avinstallering (følger med i fila du laster ned), og etter nok en omstart virket maskinen heldigvis som vanlig, dog uten den nye Safari-versjonen.

Slik får du raskere trådløst nett

Alpha eller Beta?

Det er fristende å spørre seg om dette kan være en betaversjon når problemene er såpass omfattende og forårsaker store ustabiliteter i hele operativsystemet.

Brukere som har fått Safari 4 opp og kjøre, rapporterer om at det er en lynrask nettleser. I følge Apple skal javascript-motoren være tre ganger så kjapp som den foregående, og det betyr at de fleste nettsider vil oppleves som raskere.

Her er noen av nyhetene:

Toppsider

Arvet fra Opera, men gjort penere. Safari vil lære hvilke sider du bruker oftest og vise dem i et 3x4-rutenett (eller opp til 4x6) når du åpner en ny fane, og slik ser det ut:

Dette skulle ha vært en test av Safari 4


Elegant er det også at sider som har endret seg siden sist er markerte med det blå stjerneikonet øverst til høyre (se bildet), og du kan flytte vinduer og spikre dem fast slik at de ikke flyttes.

Cover Flow

For deg som har brukt iTunes eller OS X Leopard er Cover Flow en kjent måte å vise elementer på. Nå kan du se nettleserhistorikken din med Cover Flow-visning, og du kan også søke i nettleserhistorikken din slik at utvalget snevres inn tilsvarende. Safari 4 lagrer all tekst fra sidene du har surfet innom, samt en skjermdump av den aktuelle siden.

Dette skulle ha vært en test av Safari 4


Slik får du mer ut av iTunes

Faner på toppen

For å spare plass, er fanene flyttet til toppen av vinduet. Siden de til sammen alltid bruker hele vindusbredden, synes vi dette kan ta litt tid å venne seg til. Safari kunne ha brukt en maksimal bredde på fanene, for når du har 2 eller 3 tabs åpne, ser det i våre øyne litt rart ut.

Ny javascriptmotor - Nitro Engine

Safari 4 er, i følge Apple selv, verdens raskeste nettleser (noe vår testmaskin ikke er heelt enig med foreløpig). Det underbygges med flere hastighetsmålinger, som for eksempel iBench-testen fra VeriTest:

Dette skulle ha vært en test av Safari 4


I tillegg har Safari 4 fått nye utviklerverktøy for deg som lager nettsider, som blant annet kan måle hvor lang tid de ulike elementene på en nettside tar å laste inn, feilrette javascript etc. Nettleseren klarer også den velkjente Acid 3-testen, som viser hvorvidt en nettleser klarer å etterfølge standardene og vise en vanskelig nettside på 100% riktig måte.

Hvis du har lyst til å prøve Safari 4 selv, kan du laste den ned herfra: http://www.apple.com/safari/. Nettleseren er tilgjengelig både for Windows og Mac.

Men kom ikke og si at vi ikke advarte deg!