Vil skjermbildet i Windows 8 kunne skaleres som på en iPad? Det håper vi på. Foto: DinSide
Vil skjermbildet i Windows 8 kunne skaleres som på en iPad? Det håper vi på. Foto: DinSideVis mer

Dette ønsker vi oss i Windows 8

Og noen av ønskene vil helt sikkert bli oppfylt, ifølge ryktene.

Men altså: Rykter er rykter, og foran enhver lansering som det er knyttet stor interesse til, vil de alltid florere. Neste Windows-versjon er i så måte intet unntak, spesielt ikke etter at Microsoft ser ut til å ha gjort mye riktig med Windows 7.

Noen rykter er imidlertid mer sannsynlige enn andre, og at Windows 8-teamet allerede er kommet langt i planleggingen er hevet over enhver tvil. Kanskje ser operativsystemet dagens lys allerede i løpet av neste år.

Med utgangspunkt i ryktene og våre egne ønsker, har vi laget en liste som tar for seg noen av forandringer vi tror ville ha løftet operativsystemet mange hakk - og gjøre det bedre egnet for en digital hverdag som er i rivende utvikling.

1. Mindre plasskrevende

Dette ønsker vi oss i Windows 8


Vi går nå inn i en ny æra hva angår PC-lagring. Stadig flere PC-er kommer med SSD istedet for harddisk, og det betyr vanvittig ytelse, men også begrenset plass. Windows har vokst seg ekstremt stor siden XP, og Microsoft bør gjeninnføre tilpasset/minimum installasjon, der moduler du ikke trenger enkelt kan velges bort. Dermed blir det mer plass til brukerfiler og programmer. Det spekuleres i at dette er noe Microsoft allerede har tenkt på.

2. Gjenoppretting til fabrikkoppsett

 Foto: www.win7china.com
Foto: www.win7china.com Vis mer


Dette er en nyhet som med stor sannsynlighet blir innført i Windows 8, ikke bare basert på rykter, men også lekkede skjermbilder. Da vil det aldri mer bli nødvendig å reinstallere Windows. Går alt i ball på PC-en, er det bare å gjenopprette alt på minutter, og starte på ny frisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Windows App Store

Dette ønsker vi oss i Windows 8


Fra Programvaresenteret i Ubuntu. Får vi noe lignende i Windows 8? Ja, mener mange.

Ikke før vi hadde publisert en kommentar om behovet for en egen App Store i Windows, kom Apple på banen med en App Stor for Mac. Tenk deg at du kan kjøpe alle programmene du trenger, direkte fra skrivebordet, laste ned og ta i bruk på minutter, uten frykt for virus og andre uheldige vedheng. Også dette har vi stor tro vil være på plass i Windows 8.

4. Avinstallering med høyreklikk

 Foto: DinSide
Foto: DinSide Vis mer


Microsoft må slutte å betrakte installerte programmer som noe som blir liggende permanent. Det er for oss komplett uforståelig at man ikke kan høyreklikke på et programikon, og avinstallere på direkten. Pr i dag må du leite deg fram til riktig valg på kontrollpanelet, for så å måtte leite deg gjennom en lang liste. La oss håpe Microsoft tar til fornuften til neste gang.

5. Microsoft Web Apps

 Foto: DinSide
Foto: DinSide Vis mer


Tilgang til nettjenester må sys inn i operativsystemet - her et forslag til hvordan nettlagring til Sky Drive kan integreres i Utforsker

Microsoft har en rekke nettjenester i sitt Live-konsept, alt fra webutgaver av Office-applikasjonene, epost, chat og blogg til 25 GB gratis nettlagring. Nå er det på tide å gjøre dem lettere tilgjengelig og mer sømløst integrert i operativsystemet, og la samtidig Windows 8-brukere som har betalt lisensen få tilgang til tjenestene uten reklame. Det ville gjort tjenestene langt mer interessante å bruke, og ville samtidig gjort det mer attraktivt å oppgradere til Windows 8.

6. Bedre skalering

 Foto: DinSide
Foto: DinSide Vis mer


Nettbrettene har vist hvor enkelt bilder, dokumenter, applikasjoner og nettsider kan skaleres til den størrelsen som er mest behagelig for øyet. Nå må det bli like enkelt i Windows 8, uten at det medfører at du må logge ut og logge inn igjen. Snart vil vi det bli vanlig med skjermer med langt høyere oppløsning enn full HD, og da må operativsystemet være med på notene.

7. Plassbesparende design

Dette ønsker vi oss i Windows 8


Svært mange skjermer har i dag en vertikal oppløsning på kun 768 piksler, og mange programvinduer er så topptunge at det blir liten plass igjen til hovedvinduet uten å skrolle. Internet Explorer 9 er et eksempel på at Microsoft er klar over problemstillingen, og så får vi håpe at de ser hvor mye plass som kan spares i toppen gjennom hele operativsystemet før de lanserer Windows 8, for eksempel ved å løfte adressefeltet og bake søkefunksjonene inn i samme felt.

Samtidig kan startmenyen plasseres vertikalt til venstre som standard, for å frigi enda mer plass i høyden.

8. Bedre Windows Utforsker

Dette ønsker vi oss i Windows 8


Windows' innebygde filbehandler har hatt en merksnodig utvikling siden Windows 2000. Fra Windows Vista har den både blitt bakvendt, trasig og irriterende. I venstredelen av vinduet ligger Favoritter øverst. Hallo, har dere glemt hvor Favoritter ligger i Internet Explorer? De bør ligge horisontalt i toppen. Og hvorfor er det ikke mulig å forandre rekkefølgen på elementene til venstre? Jeg vil for eksempel ha Datamaskin øverst, og hjemmegruppe bruker jeg ikke, så den vil jeg ha skjult.

9. Forbedret Media Player

 Foto: DinSide
Foto: DinSide Vis mer


Windows Media Player støtter pr i dag ikke Blu-ray-avspilling. Det håper vi er på plass i Windows 8. Støtte for utbredte filtyper, eksempelvis MKV - for ikke å glemme undertekster av ymse formater, må også på plass. Og alle de skjulte filene som lagres automatisk i mapper med musikkfiler må plasseres i en sentral database i stedet.

10. Utvidet skreddersøm

Dette ønsker vi oss i Windows 8


Det er for mange fastlåste elementer i Windows 7, mener vi. Vi har alt nevnt Windows Utforsker. Startmenyen er et annet eksempel. Her hadde det vært ønskelig å lage sine egne lenker på høyresiden, til programmer og steder som benyttes ofte. Og det må bli enklere å endre standard lagringssteder for brukerfiler, og eventuelt kutte ut standardmappene "Mine dokumenter", "Mine bilder" etc.

Nå: Dine forslag!

Nå har vi presentert 10 ønsker for Windows 8, og nå har du muligheten til å lansere dine. 600.000 forskjellige mennesker er innom DinSide hver eneste uke, nå har du muligheten til å bli lagt merke til. Bruk debatten under for å spre budskapet ditt!

Les også: Windows synger neppe på siste verset