Dette kan gjøre PC-en din musestille

WINDOWS 7-TIPS: Synes du den bærbare PC-en din bråker for mye?

En bærbar PC kan generere mye varme, og trenger å kjøles ned. Men en godt skjult Windows-innstilling kan redusere kjølebehovet drastisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
En bærbar PC kan generere mye varme, og trenger å kjøles ned. Men en godt skjult Windows-innstilling kan redusere kjølebehovet drastisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være mange grunner til at den bærbare PC-en din bråker. Og det er ikke sikkert du tar feil hvis du har en følelse av at den bråker mer nå enn da den var ny.

En vanlig årsak er at støv har satt seg i viftekanalene, og tetter for den naturlige gjennomstrømmingen som er nødvendig for å holde temperaturen nede. Slikt bør fjernes, og avhengig av PC-modell kan det være både enkelt og vrient å komme til. En kjapp tur innom et PC-verksted kan i mange tilfeller være den beste løsningen.

Det kan også være at Windows trenger en rundvask, etter utallige programinstallasjoner og kjørende bakgrunnsprosesser som stjeler prosessorkraft. I mange tilfeller er den beste løsningen da å sikkerhetskopiere alle dokumentene, bildene, videoene og musikken du ønsker å ta vare på, og kjøre gjenopprettingsplata som du selvfølgelig husket å lage da du kjøpte PC-en. Da vil PC-en bli som "ny" igjen.

En annen grunn - og det er den vi skal se nærmere på i dag - er at PC-en din er konfigurert til å yte maksimalt i enhver situasjon, spesielt når den er plugget til strømnettet. Slikt blir det gjerne kjølebehov av, med tilhørende vifteaktivitet. Men har du en kraftig PC er det slett ikke sikkert du ville merket noen forskjell i ytelsen om prosessoren hadde tatt det litt roligere i svingene.

Gjelder for Windows 7

Og i de dype skoger av Windows 7-innstillinger finnes det muligheter til å påvirke hvordan PC-prosessoren og kjøleviftene skal oppføre seg. I vårt tilfelle gikk PC-en fra å være en bråkmaker til å male som en katt, uten at vi fikk følelsen av å måtte ofre noe særlig av ytelsen av den grunn.

Innstillingen vi sikter til kalles "Strømstyring for prosessor", og du fnner den enklest ved å skrive "Rediger strøm" i søkefeltet på Startmenyen, og velge det alternativet "Rediger strømstyringsingsplan":

image: Dette kan gjøre PC-en din musestille


Du vil da få opp denne boksen:

image: Dette kan gjøre PC-en din musestille


Klikk på "Endre avanserte strøminnstillinger", og plutselig får du tilgang til litt av hvert av innstillinger knyttet til hvordan maskinvaren skal oppføre seg i forhold til strømbruk:

image: Dette kan gjøre PC-en din musestille


Bla deg nedover til "Strømstyring for prosessor", og trykk på + til du ser "Policy for systemavkjøling". Her vil du sikkert se at innstillingen er satt til "Aktiv". Det betyr at når det blir for varmt for prosessoren, får viften i oppgave å kjøle den ned.

Hvis du derimot velger passiv innstilling, vil prosessoren i stedet senke arbeidshastigheten, og på den måten utvikle mindre varme. Det kan føre til litt dårligere ytelse, men i vårt tilfelle var det altså ikke merkbart.

Merk at du også har mulighteten til manuelt å sette høyeste og laveste prosessortilstand:

image: Dette kan gjøre PC-en din musestille


Her kan du for eksempel velge at prosessoren aldri skal yte mer enn 80% av kapasiteten sin, noe som kan bety flere grader i redusert varmeutvikling, med tilhørende redusert vifteaktivitet.

Artikkelen ble også publisert sommeren 2011. Oppdatert sist 19. november 2011

Les også: Ny bærbar eller pusse opp den gamle?