Dette kan du gjøre med digitale oppslagsverk

Leksikon og ordbøker flytter inn på PCen din – dyre bokutgaver er i ferd med å forsvinne. Her forteller vi deg om hva digitale oppslagsverk kan gjøre, og dessuten en del om svakhetene de fortsatt har.

Det virker allerede svært gammeldags og tungvint: Finne riktig bind i hylla hvor leksikonet står, bla gjennom hundrevis av sider mens det støver rundt deg, måtte lese gjennom 3 sider med tekst nesten uten avsnitt, på jakt etter svar på spørsmålet ditt.

Var du heldig fikk du svar, men ofte ble bindet satt tilbake, mens du sa til deg selv: Jeg er sikker på at det står her. I et eller annet bind, i en eller annen artikkel.

Oppslagsverk på CD-ROM er i utgangspunktet bare digitaliserte utgaver av tradisjonelle ordbøker og leksikon. Og det er bra. Det betyr at det ligger flere år med utvikling og forskning bak den lille CD-plata som du betaler noen hundrelapper for.

Oppslagsverk på CD-ROM er ofte en blanding av typiske leksika, ordbøker og multimediapresentasjoner. Noen oppslagsverk er spesialiserte, enten i tema eller i bruksmuligheter.

Leksikon som snakker og beveger seg

Det er ikke vanskelig å få ganske mange tusen sider med leksikonartikler inn på én CD-plate. Encyclopædia Britannica har i tillegg til multimedia, klart å presse sammen 32 bind på to CD-plater, uten å miste en eneste stavelse. Ja, de har faktisk lagt til 3000 artikler!

Leksikon på CD-ROM er en ny metode for å formidle informasjon. Der papirleksikon i beste fall fikk plass til et lite fargebilde, flommer flere av leksikonene over av filmer, lydklipp, musikkutt, interaktive panoramabilder, skjemaer og noen ganger spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leksikon blir spesielt kraftige når søkemulighetene er gode. Du kan for eksempel med en enkel prosess åpne alle artikler som inneholder noe om Henrik Ibsen, eller velge å se alle artikler som hører til en bestemt epoke.

Enkelt søk er likevel det nyttigste i de fleste situasjoner – på et par sekunder har du funnet frem til artikkelen du søker etter.

Slå opp i ordbok med et klikk

Ordbøker på CD-ROM kan deles i to grupper: Oversettelse og støtte for ett språk (synonymer, ordforklaringer, fremmedord osv.)

Ordbøker på CD-ROM er ofte digitaliserte utgaver av ordbøker i papirformat, og det er sjelden at nye funksjoner eller flere nøkkelord blir lagt til.

Flere av ordbøkene som vi har testet samarbeider med andre programmer på PCen, slik som tekstbehandleren din. Står du fast, og er usikker på betydning eller riktig oversettelse, kan du ved et klikk slå opp i den digitale ordboken.

De digitale ordbøkene er ofte organisert på samme måte som leksikonene, med søkefelt, liste over alfabetiske ordnede nøkkelord, og et vindu som viser resultatet av søket ditt.

Pedagogikk eller underholdning?

Mens tradisjonelle ordbøker ofte har slitt med å gjøre sitt innhold allment, lettfattelig og inspirerende, satser de digitale variantene store beløper på multimedia for å endre dette.

Multimedia kan være pedagogikk, underholdning og uunnværlige tillegg til tekst og bilder. Hva med filmklipp fra den første månelandingen, eller muligheten til å kunne vandre rundt i Nidarosdomen?

Problemet i vår tid er at CD-ROM har blitt gammeldags. Med en lagringskapasitet på 650 MB, som ikke er særlig mye i vår tid, blir man til stadighet nødt til å spare på plassen. Derfor er multimedia på digitale oppslagsverk ofte begrenset i antall filmer og lydklipp, de har sjelden lang spilletid, og videoene er ofte små og av kornet billedkvalitet.

Hyppige oppdateringer

Mitt private papirleksikon inneholder informasjon som er trykt en gang for alltid. Dette er en av grunnene til at jeg nesten aldri bruker det lenger.

Oppslagsverk på CD-ROM behøver ikke å støve ned. Takket være Internett vil du for flere av dem kunne motta oppdateringer med jevne mellomrom.

Men ingen av oppslagsverkene vi har testet, har fått til gode nok løsninger. Slik burde det ha vært: Med månedlige mellomrom kunne du laste ned én fil, som automatisk oppdaterte alle aktuelle artikler ved å legge til en fortsettelse til den opprinnelige teksten.

De beste løsningene vi har sett kommer halvveis, og Encarta lager selvstendige tilleggsartikler, men bare hvis det er hendelser av verdenshistorisk betydning.

Selv om oppdateringer er gratis, blir de bare produsert for ett år, og deretter forventes det at du kjøper et nytt eksemplar når dette kommer en ny utgave.

Per i dag finnes det ingen gode returordninger, slik at du kunne levere tilbake forrige leksikon, og få en oppdatering for et par hundrelapper. Men det kommer nok snart.