Tenk deg at PC-en din bare var et skall med skjerm, batteri og tastatur, og at mobilen var selve kjernen med prosessor, minne, programmer, trådløse tilkoblinger og naturligvis også pekeplate - som enkelt dokkes til skallet. Den virkeligheten kan være nærmere enn du tror. NB! Husk at du leste om det på DinSide først :) Foto: Apple/DinSide
Tenk deg at PC-en din bare var et skall med skjerm, batteri og tastatur, og at mobilen var selve kjernen med prosessor, minne, programmer, trådløse tilkoblinger og naturligvis også pekeplate - som enkelt dokkes til skallet. Den virkeligheten kan være nærmere enn du tror. NB! Husk at du leste om det på DinSide først :) Foto: Apple/DinSideVis mer

Dette kan bli din neste PC

KOMMENTAR: Eneste sannsynlige utviklingen, mener DinSides dataredaktør.

Du kan umulig ha unngått å legge merke til det. Etter at smartmobilene dukket opp for noen år siden har utviklingen på området gått i en rasende fart, og ført til at stadig flere av oppgavene som tidligere var låst til PC-en, nå like godt utføres på mobilen, fra hvor som helst.

Samtidig har har tradisjonelle datamaskiner krympet, både fysisk og i salgstall. Nesten alle PC-er som selges i 2013 er bærbare, og selv om du skulle sverge til stasjonært kan de aller fleste klare seg med en kompakt Mac Mini, Acer Revo eller tilsvarende - eller ganske enkelt gå for en PC som har alt innebygd i skjermen.

Som en sidekategori finner vi nettbrettet, men de færreste av oss klarer oss med bare én av delene. Den største utfordringen knyttet til dette er håndtering av flere enheter, og få dem til å snakke sammen og dele data. Filer kan riktig nok lagres i nettskyen og synkroniseres på tvers av dingser, men bruken av slike løsninger krever en viss teknisk forståelse, tilstrekkelig båndbredde, og i mange tilfeller koster de også penger.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


På sikt vil dette ikke lenger være noe problem. Nye mobiler har gjerne skjermer på 5 tommer med samme oppløsning som monitoren du har på pulten din, og er kraftige nok til å kjøre tradisjonelle desktop-programmer - bare det blir lagt til rette for det. Det er bare et spørsmål om tid før det kommer til å skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første smakebiten på fremtiden fikk vi allerede i vinter - med annonseringen av Ubuntu for Android. Har du en nyere Android-mobil med flerkjernet prosessor kan du snart kjøre fullversjonen av desktop-operativsystemet Ubuntu. Bare sett telefonen i en dokk koblet til en stor skjerm, mus og tastatur - og du kan gå i gang med kontorjobbingen umiddelbart.

Ubuntu for Android er allerede annonsert. Den tar sikte på å erstatte behovet for en stasjonær PC. Foto: Ubuntu.com
Ubuntu for Android er allerede annonsert. Den tar sikte på å erstatte behovet for en stasjonær PC. Foto: Ubuntu.com Vis mer


Integrasjonen mot Android og mobilens funksjoner skal være sømløs. Kontakter synkroniseres, SMS-er mottas og du kan svare via tastaturet, og kobler du til handsfree kan du både ringe og motta samtaler. Og du kommer deg naturligvis på nett via WLAN eller 3G/4G.

Mobilfunksjonene i Android vil sømløst integreres med Ubuntu-skrivebordet. Foto: Ubuntu.com
Mobilfunksjonene i Android vil sømløst integreres med Ubuntu-skrivebordet. Foto: Ubuntu.com Vis mer


Det er nå det begynner å bli morsomt.

For Canonical (som står bak Ubuntu) lanserer snart sitt eget mobiloperativsystem, og der vil desktop-versjonen naturlig nok være enda tettere integrert.

Jeg blir forbauset om ikke Microsoft og Apple kommer til å skape noe tilsvarende innen de neste fem årene.

Det er ikke vanskelig å se for seg en tilsvarende løsning for bærbare PC-er, mobilen er hjerne og lagringsenhet, resten er bare et skall. Vi har allerede sett hva Asus har gjort med sin Padfone, der mobilen skyves inn i en skjerm og blir til et nettbrett. Når mobilen kan kjøre et fullverdig operativsystem for skrivebordet kan den for eksempel skyves inn i PC-en som en modul, og vips - så er du i gang.

For Asus, Apple, Samsung og de andre som lager både PC-er og mobiler betyr det en ypperlig mulighet til å lage nye, spennende totalpakker. Jeg vil garantert stå på kundelisten.

For selv om smartmobilene har fått skjermer med høy oppløsning vil behovet for store skjermer, fysisk tastatur og mus neppe bli mindre i tiden som kommer. Det er PC-prosessorene, harddiskene og viftene som blir overflødige. Takk og pris.

Hva tror du? Del dine tanker med andre lesere i debatten under!

Flere saker om ny teknologi på DinSide