- Dette hadde ingen drømt om

I et intervju med BBC forteller den tyske MP3-oppfinneren Karlheinz Brandenburg om den spede starten for MP3-formatet i 1988.

Karlheinz Brandenburg har mange timer med øretelefoner bak seg.
Karlheinz Brandenburg har mange timer med øretelefoner bak seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg startet i 1988 med MP3-prosjektet, hadde jeg forventet at det skulle ende sine dager i et arkiv, som så mange andre prosjekter, sier han til BBC. Brandenburg kunne ikke i sin villeste fantasi forestille seg at formatet skulle bli så populært, og i hvertfall ikke at det skulle bli brukt til å piratkopiere musikk.

Han startet sine første forsøk med komprimert musikk allerede i 1983.

Ingen pirat

- Jeg er tilhenger av at folk skal få enklere tilgang til musikk, uansett hvor de befinner seg. Men min sympati ligger alltid hos artisten og hos plateselskapene. De bør få betalt for jobben de gjør, fortsetter han. - Jeg er ikke tilhenger av Napster-tankegangen, om at musikk skal være gratis for alle.


Uansett tror han at MP3 kan være til nytte for plateindustrien, bare det skapes gode måter å håndtere den nye måten å distribuere musikk på.

Brandenburg jobber for Fraunhofer-instituttet, som fortsatt eier lisensen til MP3-formatet. Du kan lese hele intervjuet med ham på BBC sine nettsider.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!