<strong>FREMTIDENS TRANSPORTMIDDEL?:</strong> Dette er kontrollpanelet i verdens første passasjerdrone. Velg destinasjon på Google-kartet, len deg tilbake og nyt turen. Foto: Bjørn Eirik Loftås&nbsp;
FREMTIDENS TRANSPORTMIDDEL?: Dette er kontrollpanelet i verdens første passasjerdrone. Velg destinasjon på Google-kartet, len deg tilbake og nyt turen. Foto: Bjørn Eirik Loftås  Vis mer

Teknologiåret 2016

Dette gjorde mest inntrykk på oss

Vi oppsummerer 2016.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke før har 2016 startet, så er året omme. Det er i hvert fall slik det føles, men de mange hundre teknologiartiklene vi har publisert på Dinside i løpet av årets tolv måneder, vitner om at det innholdsmessig har vært nok et begivenhetsrikt år.

Vi har stiftet bekjentskap med mange nye testprodukter, teknologier og innovasjoner som alle har som mål å gjøre den teknologiske hverdagen vår litt enklere. Noen har lykkes mer enn andre.

Dronene kommer

I denne artikkelen oppsummerer vi det som har gjort størst inntrykk på oss i løpet av 2016, og vi begynner i luften. Ja, for 2016 ble året da dronene for alvor gjorde sitt inntog. Allerede i januar fortalte vi at snart kan du selv fly, uten en eneste flytime - takket være en drone så stor at den kunne frakte et voksent menneske.

De mer tilgjengelige prosjektene var ikke mindre spennende. På bare få år har dette gått fra å være mekkeprosjekter for den hobbyinteresserte til noe som leveres fiks ferdig, og som alle kan bruke. De beste er svært lette å fly og har solide videokameraer som leverer dønn stabile bilder, slik at selv en uerfaren pilot kan ta svært gode bilder - og video - fra lufta.

<strong>HØYT HENGER DE:</strong> Dji Phantom 4 var en av dronene som imponerte oss aller mest i 2016. Den tar opp video fra luften med en kvalitet som for kort tid siden var utenkelig i privatmarkedet. Foto: Pål Joakim Pollen
HØYT HENGER DE: Dji Phantom 4 var en av dronene som imponerte oss aller mest i 2016. Den tar opp video fra luften med en kvalitet som for kort tid siden var utenkelig i privatmarkedet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De er også fullstappet med teknologi som lar deg fly på mange nye måter, og det er høyst imponerende at man kan få levende bilder på mobilskjermen fra en drone som befinner seg langt, langt unna. Synes du også at droner er spennende, bør du få med deg testene (og videoene) våre av Dji Phantom 4 og Mavic Pro.

Kunstig virkelighet

VR - Virtual Reality fikk også sin renessanse i 2016. I en av messehallene på den store CES-messen i Las Vegas i januar, stod små og store selskaper nærmest i kø for å vise frem sine visjoner innen VR-briller og kunstig virkelighet. Mest spalteplass fikk utvilsom Oculus Rift, VR-brillene som endelig ble tilgjengelig i butikkene i 2016.

Det var imidlertid Sony som var først ute med å gjøre dette tilgjengelig for folk flest. Mens Oculus-brillene og HTC Vive har høye priser, krever en kraftig PC og har noe høyere brukerterskel, er det bare å plugge Sonys VR-briller til en PlayStation 4 og være i gang på fem minutter. Det er rett og slett forbasket moro, konkluderte vi med i vår test.

Men vi må naturligvis heller ikke glemme den kunstige virkeligheten som blandes med den ekte. Det beste eksemplet fra året som gikk, var Pokemon Go-feberen, som herjet i sommer. Her blandes de to verdenene sammen på mobilskjermen, noe vi garantert kommer til å se mye av også fremover.

<strong>HELT RÅTT:</strong> Playstation VR brakte kunstig virkelighet til massene i 2016. Foto: Pål Joakim Pollen
HELT RÅTT: Playstation VR brakte kunstig virkelighet til massene i 2016. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

PC-kategorien lever fortsatt godt

Dinside har helt siden starten i 1998 hatt et stort fokus på PC-er og PC-tester, og i så måte er det gledelig å se at det fortsatt skjer spennende ting på den fronten. Såkalte hybrider eller 2-i-1-enheter (miks av PC og nettbrett) ble endelig til produkter vi virkelig fikk lyst på i 2016, ikke minst Lenovo Yoga 900S som ble kronet med en sekser på terningen. Stikkord for de beste er vekt på rundt en kilo og null viftestøy.

<strong>IMPONERTE:</strong> Lenovo Yoga 900S har en skjerm som kan dyttes helt rundt, og PC-en blir dermed et nettbrett. Denne formfaktoren er i ferd med å bli standard for hybrid-enhetene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IMPONERTE: Lenovo Yoga 900S har en skjerm som kan dyttes helt rundt, og PC-en blir dermed et nettbrett. Denne formfaktoren er i ferd med å bli standard for hybrid-enhetene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Også stasjonært var vi vitne til noen spennende nykomlinger, og Microsofts Surface Studio var kanskje den aller mest spennende innovasjonen. For de som er i målgruppa må dette være et svært godt arbeidsverktøy, spesielt med Surface Dial-enheten som du kan klistre på skjermen og bruke på en helt nyskapende måte.

<strong>LEKKERT:</strong> Slik kan en stasjonær PC se ut i 2016. Dette er Microsoft Surface Studio. Foto: Microsoft
LEKKERT: Slik kan en stasjonær PC se ut i 2016. Dette er Microsoft Surface Studio. Foto: Microsoft Vis mer

2016 vil også bli husket som året da den tradisjonelle USB-porten endelig fikk sin arvtaker i markedet, med USB-C. Flere PC-produsenter har virkelig omfavnet det nye formatet, ikke minst gigantene HP og Apple. Porten har så mange gode egenskaper at den kan komme til å erstatte en rekke andre tilkoblinger på sikt.

Kineserne kom for fullt på mobilfronten

Det har ligget i kortene en god stund, men 2016 ble året da kineserne virkelig ble å regne med på mobilfronten. I front sitter Huawei, som i løpet av året har lansert en rekke mobiler som virkelig har imponert oss - på nær sagt alle plan - og i flere prisklasser.

I løpet av året har vi trillet seksere til både Huawei P9 Plus, Honor 8 og Huawei Mate 9 Pro, og en sterk femmer til Xiaomi Mi 5.

<strong>TERNINGKAST 6:</strong> Honor 8 er en av flere kinesiske mobiler som ble kronet med en sekser på terningen i Dinside i 2016. Foto: Pål Joakim Pollen
TERNINGKAST 6: Honor 8 er en av flere kinesiske mobiler som ble kronet med en sekser på terningen i Dinside i 2016. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I takt med at de kinesiske mobilene har blitt bedre og bedre, har imidlertid også prisene økt - og forskjellene opp til de tradisjonsrike konkurrentene som Samsung og Apple, har krympet betraktelig.

Året da «vippse» ble et nytt verb

Jada, Vipps har konkurrenter som byr på mye av det samme, men DNB har klart å få folk flest til å bruke sin tjeneste, og har også klart å komme opp med det beste navnet, der å «vippse» også har blitt et allment brukt verb.

<strong>ENKELT:</strong> Med Vipps fra DNB kan du enkelt sende eller be om penger fra mobilen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ENKELT: Med Vipps fra DNB kan du enkelt sende eller be om penger fra mobilen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Det er blitt så enkelt å gjøre opp etter en pizzakveld eller spleising på gave, der alt du trenger er telefonnummeret. Ingen innlogging i nettbank eller utveksling av kontonumre. Nå håper vi bare at bankene kan innse at vi er i 2016 og at penger overføres på direkten, uansett hvilken bank du har, slik det fungerer på den svenske Swish-tjenesten. Sånn sett hadde vi kanskje vært bedre tjent med at bankene sammen hadde laget en slik tjeneste.

Ser vi til utlandet, har det skjedd ting som vitner om at vippsing kun viser noe av potensialet med mobilbetaling. I USA får de straks Amazon Go - et nytt butikkonsept der man kan gå rett inn i butikken, ta med seg det man trenger og bare gå ut igjen «uten å betale», takket være automatisk registrering på mobilen. Dette er veldig smart løst og må kreve enormt god utnyttelse av tilgjengelig teknologi.

Forventninger til 2017

Dinside vil i høyeste grad være på teknologiballen også i 2017. Redaksjonen har blitt ytterligere forsterket, slik at vi kan gi deg enda flere tester og nyheter i tiden som kommer.

Dagen før nyttårsaften kommer vi med en egen artikkel der vi ser inn i krystallkulen og kommer med våre spådommer for det nye teknologiåret.

Inntil da ønsker vi deg en fortsatt riktig god romjul!

Les også:

Årets beste mobiler
Årets beste PC-er
Slik blir fremtidens TV

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer