<strong>ALLTID PÅ NETT:</strong> Vi er ikke klare for å logge av helt ennå, men vi forventer at kunstig intelligens kommer til å løse flere teknologiske hverdagsoppgaver for oss i 2017. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
ALLTID PÅ NETT: Vi er ikke klare for å logge av helt ennå, men vi forventer at kunstig intelligens kommer til å løse flere teknologiske hverdagsoppgaver for oss i 2017. Foto: REUTERS/Dado Ruvic Vis mer

Teknologiåret 2017

Dette forventer vi skjer i det nye året

Nå skal teknologien jobbe med og for oss, og aldri mer mot oss.

Publisert
Sist oppdatert

Da gjenstår det kun en eneste dag igjen av 2016, og vi har allerede oppsummert teknologiåret i denne artikkelen. Nå er turen kommet til å rette blikket fremover - for å danne oss en forestilling av hva vi kan forvente av teknologiske endringer og forbedringer i det nye året.

Jeg har lyst å starte med den eneste endringen som er 100 prosent sikker: 2017 blir året riksradioen i Norge blir heldigital. Det betyr at FM-radioen, som har vært med oss siden 50-tallet, ikke lenger vil kunne ta inn de riksdekkende kanalene, som NRK og P4.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides mangeårige dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides mangeårige dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer

Første region som mister signalene er Nordland. Det skjer allerede i januar, og mye skal gå galt om ikke alle senderne i landet er slukket innen utgangen av året. Det betyr at mange produkter vil forsvinne fra butikkhyllene, og nye vil komme til. DAB-radioene vil naturligvis dominere, men digitalradio er også nettradio - og støtte for radiostrømming over internett vil bli innebygd i stadig flere apparater og høyttalere.

Disse apparatene støtter ikke bare nettradio, men også strømmetjenester som Spotify, Tidal og Apple Music, som ikke kommer til å bli noen mindre konkurrenter til radioen etter at FM blir borte. Løsningene blir stadig mer intelligente, og serverer deg allerede nå mer og mer av den musikken de antar at du vil like. Vi blir ikke forbauset om flere av strømmetjenestene også kommer med redaksjonelt innhold i løpet av 2017, noe som virkelig vil sette den tradisjonelle radioen under press.

I TV-verdenen opplever vi mye av det samme, der de tradisjonelle TV-kanalene blir satt under press av strømmetjenester som Netflix, HBO og Amazon Prime. Stadig oftere er det disse som sitter i førersetet når nye publikumsmagneter av serier og filmer skal skapes, til stor frustrasjon for tradisjonelle medier som tidligere har sittet med bukten og begge endene.

Årsaken er enkel: Strømmeselskapene har langt bedre verktøy til å måle og analysere hva vi ønsker å se - og de gir oss dette når vi selv ønsker å se det. Det tradisjonelle sendeskjemaet passer usedvanlig dårlig inn i hvordan vi velger å organisere tiden vår i 2017.

Og tid er selve stikkordet her. Når alt kommer til alt, er det tiden vår alle disse aktørene konkurrerer om, og selv om man ofte skulle ønske det var flere, har døgnet fortsatt bare 24 timer - hvorav jobb og søvn fremdeles utgjør to tredjedeler for de fleste av oss. Det sier seg selv at det ikke blir plass til alt i de timene som blir igjen, selv om veldig mange er flinke til å multitaske - dessverre med den bieffekten at man mentalt ofte ikke er til stede.

Mange forventer at vi snart vil se en tydelig motreaksjon til denne overfloden av underholdningstilbud. At vi velger å ta tiden vår tilbake og gjøre helt andre ting.

Motkulturer har imidlertid eksistert til alle tider, og det er tvilsomt om vi vil se en massiv flukt fra skjermene - i hvert fall ikke med det første.

Mange gjøremål vil imidlertid løses raskere og smartere, og her kommer vi til en viktig dimensjon ved tiden som kommer: Kunstig intelligens - AI. Jeg har allerede snakket om at strømmeselskapene gir deg det du ønsker å se og lytte til, andre eksempler er reisetjenester som sender deg forslag til feriereiser og restauranter de antar du vil like, treningsarmbånd som forteller deg når det er på tide å ta seg en tur og mobilapper som forteller deg hva som er raskeste vei hjem i det du forlater arbeidsplassen - men alt dette er bare begynnelsen.

Alt handler egentlig om at du skal slippe å bruke tid på å søke, lete og gjøre ting manuelt. Vi vil snart ha tenkende systemer rundt oss som vil analysere og forstå hva vi vil, og agere uten at vi behøver å gjøre noe som helst annet enn å leve.

Det er vanskelig å se omfanget av dette ennå, men mye av teknologien er her allerede, og vil garantert få en enda mer treffsikker og fremtrende plass i livene våre i 2017.

Og hvis tiden ikke strekker til, kan du oppleve fjerne reisemål, overvære lanseringer og konserter fra sofakroken, med VR-briller på nesa.

Eller kanskje ikke.

Vi har snakket om VR-revolusjonen i flere år allerede, og vi er alle enige om at teknologien er fascinerende og mulighetene enorme.

Det er bare et stort ankepunkt: VR-brillene.

Store, tunge briller som må festes med stropp i nakken - og som er avhengig av flere andre dingser for å fungere, tror i hvert fall ikke jeg er oppskriften på noe paradigmeskifte. Inntil videre tror jeg at en alternativ virkelighet - eller en miks av kunstig og ekte virkelighet via mobilskjermen, er langt mer salgbart. Bare se på den ekstreme suksessen til Pokemon Go i året som gikk.

Så får vi se om noen kloke hoder klarer å finne andre og smartere måter å oppleve alt dette direkte på netthinnen, men det skjer neppe i 2017.

Nå skynder jeg meg å legge til at interessen for Pokemon Go kom som et lyn og varte omtrent like lenge. Det er et viktig poeng i den tiden vi lever i - at alt går så ekstremt fort.

Jeg er sikker på at hvis tidsreiser var mulig, ville en av de største utfordringene for den fremtidsreisende være å henge med på den ekstreme informasjonsmengden vi til enhver tid absorberer, og som stadig øker.

En gjennomsnittlig 40-åring fra 1977 ville garantert fått overload error i blikket og krevd timeout etter kort tid i 2017.

Det slår meg at de tingene som fortsatt tar kjedsommelig lang tid, har dype røtter i den analoge tidsalderen. Bank- og betalingsløsninger, for eksempel. Ørten trinn med felter som må fylles inn, bekreftelser, lange KID-numre og passord, hører ikke hjemme i 2017, og det har heldigvis betalingsinstitusjonene begynt å innse. 2016 gav oss endelig enkel mobilbetaling med tjenester som Vipps og MobilePay, og i løpet av 2017 forventer jeg at vi vil kunne bruke slike betalingsløsninger overalt.

Jeg tror dette vil bety ekstremt mye for folks betalingsvillighet på nett, kanskje spesielt når det gjelder mikrobetaling - for eksempel når man ønsker å kjøpe tilgang til en nettavis i ett døgn for en tier. Det må være så enkelt - og rimelig - at man knapt merker noe til transaksjonsprosessen.

Alt koker ned til at teknologien må raffineres slik at den gjør ting enklere for oss, ikke vanskeligere. Den skal jobbe for og med oss, og aldri mot oss.

Uansett hvor teknologiveiene går videre, lover jeg at vi skal fortsette å fortelle deg om alt det spennende som kommer. Og jeg er overbevist om at vi har mye å glede oss til i 2017.

Allerede neste uke er vi på plass på en av året store teknologihappenings, Consumer Electronics Show i Las Vegas. Vi kommer til å legge ut nyheter fra messa hver dag fra den 4. januar, her på Dinside.

Da gjenstår det bare takke deg for følget gjennom 2016, og ønske deg et riktig godt nytt teknologiår!

Les også:
Blir Googles kunstige intelligens nok et mageplask?
Dette henger jo ikke på greip lenger, Apple


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer