NUMMER TI: Apple fortsetter trenden med å hente ting fra iOS i det som er den tiende utgaven av OS X. Foto: PlaceIt/Kirsti Østvang
NUMMER TI: Apple fortsetter trenden med å hente ting fra iOS i det som er den tiende utgaven av OS X. Foto: PlaceIt/Kirsti ØstvangVis mer

Dette er nytt i OS X Mavericks

Her er alt du trenger å vite om Apples nyeste operativsystem.

Datamaskinen er visst ikke helt død likevel. Ikke mange dagene etter at Microsoft slipper Windows 8.1, er Apple klar med nyeste versjon av OS X.

Det nye Mac-operativsystemet, også kjent som OS X Mavericks, representerer en ny retning for Apple, ettersom de nå har valgt å slippe oppdateringen helt gratis.

Selskapet slapp minibomben under lanseringen av de nye iPad-ene.

Man kan spekulere i hvorfor Mac-produsenten velger å ikke lenger ta betalt for ny programvare, men målet er garantert å få så mange som mulig til å oppgradere.

SAMLESIDE:

Mac

Ingen radikale endringer

Kort oppsummert er Mavericks en trygg, men solid oppdatering. Over 200 nye funksjoner, skryter Apple av, men vi vanlige dødelige vil neppe legge merke til alle sammen.

Vi får ingen total overhaling av brukergrensesnittet som i iOS 7, men Apple gjør likevel synlige endringer flere steder. I bruk er det heller ikke så annerledes, selv om det er en del nye funksjoner, også for avanserte brukere.

Hvis du ikke ser nøye etter, kunne du sikkert brukt en Mac med Mavericks og ikke lagt merke til at det var et nytt operativsystem. La oss derfor gjennomgå noen av de viktigste nyhetene.

Faner i Finder

Apple har ikke viet filutforskeren Finder så mye oppmerksomhet i de siste årene, men i Mavericks oppfylles et gammelt ønske fra vår side, nemlig støtte for faner. Det er dermed slutt på titalls vinduer på skrivebordet - nå kan du ha alle i ett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finder-fanene fungerer akkurat som faner i nettleseren Safari, og du åpner en ny fane ved å trykke på Kommando-T. Du kan til og med dra og slippe filer mellom faner om du vil.

Dette er nytt i OS X Mavericks


Løsningen er ikke like avansert som tredjepartsverktøy som TotalFinder, som lar deg blant annet svitsje mellom faner ved hjelp av tastatursnarveier. Til gjengjeld er Apples alternativ lettanvendelig, og ikke minst gratis. TotalFinder koster drøye hundrelappen.

Tagg filene dine

Faner er ikke den eneste nyheten i Finder. Du kan nå også tagge filer med «etiketter» slik at du enklere skal kunne holde orden på dem. Hvis du ikke er en notorisk filsorterer, kan dette være nyttig.

Dette er nytt i OS X Mavericks


Du kan legge til så mange tagger du vil på både filene og mappene dine, og du kan også fargekode dem, og deretter kan du finne tagget innhold via søkefeltet eller sidelinjen i Finder. Praktisk, men det krever en del arbeid å tagge mange gamle dokumenter.

Flere skjermer

Det har vært mulig å bruke flere skjermer i tidligere OS X-utgaver, men i Mavericks begynner vi å ane konturene av en skikkelig fleksibel løsning.

Hver skjerm vil nå ha sin egen menylinje, i stedet for én felles, og docken vil alltid være synlig på den skjermen du jobber på for øyeblikket. Du kan også kjøre apper i fullskjerm på hver enkelt skjerm, i stedet for at en app strekker seg over begge skjermene.

I tillegg er det via AirPlay mulig å bruke Apple TV som en sekundærskjerm for Mac-en. Oppkoblingen er enkel, men signalet henger litt etter på Apple TV-skjermen, spesielt ved videoavspilling.

Varslinger

Varslingssenteret dukket først opp i OS X 10.8 Mountain Lion og holder alle viktige innkommende varsler og meldinger samlet på ett sted. Den iOS-inspirerte funksjonen har fått flere forbedringer i Mavericks.

Varslingene er mer interaktive, og i stedet for å klikke på en varsling for å åpne den spesifikke appen, kan du nå håndtere den direkte. Du kan svare på meldinger, ta imot et FaceTime-anrop eller slette epost fra vinduet som dukker opp øverst til høyre på skjermen.

Dette er nytt i OS X Mavericks


Varslingssenteret har blitt oppdatert for å kunne motta oppdateringer fra dine favoritt-nettsteder selv når Safari ikke kjører, det være seg plutselige nyhetshendelser, sportsresultater, auksjonsvarsel og så videre.

Nettsteder må selv aktivere funksjonen, og du vil bli spurt om du vil motta varslinger som på bildet nedenfor.

Dette er nytt i OS X Mavericks


Låseskjermen vil nå også vise deg hvilke varsler du har gått glipp av siden forrige gang du brukte maskinen.

Safari

Apples nettleser er oppdatert i Mavericks, og byr på både raskere ytelse sammenlignet med forgjengeren. Hver fane kjører nå separate prosesser, noe som skal gi mindre problemer dersom en nettside henger.

Nettleseren har også fått et renere brukergrensesnitt med en ny venstre sidemeny hvor du kan bla gjennom bokmerker og leselisten. En annen ny funksjon kalt «Delte linker» lar deg raskt se hva dine venner deler på Twitter og LinkedIn.

Dette er nytt i OS X Mavericks


iCloud-nøkkelring

Bruker du samme passord på alle nettsidene du har registrert deg på? Det bør du ikke. iCloud-nøkkelring er en ny funksjon i Safari som gjør jobben for deg - en innebygd passord-administrator om du vil.

iCloud-nøkkelringen lagrer brukernavn, passord, kredittkortnummer og annen viktig data, og legger inn opplysningene automatisk når du trenger dem. Den vil også generere unike og sikre passord så du ikke bruker de samme om og om igjen.

Dette er nytt i OS X Mavericks


Alt synkroniseres i iCloud og er tilgjengelig på tvers av enheter. Apple krypterer dataene så de skal være beskyttet, men tar du funksjonen i bruk, blir det enda viktigere at du bruker passord og kodelås på dingsene dine.

Kalender

Kalender har fått en ansiktsløftning i Mavericks, og det lær-aktige utseendet er nå erstattet med en enkel, grå design. Kanskje litt kjedelig, men bedre enn før, synes vi.

Blant nye funksjoner kan vi nevne Facebook-integrasjon og en ny Inspektør-visning som viser mer informasjon knyttet til en avtale. Har du lagret en adresse, vil du få opp kartplassering, reisetid, værvarsel og så videre.

Apple Maps

Til tross for en trang fødsel satser Apple videre på karttjenesten sin, og nå introduseres den i en større og mer oversiktlig desktop-utgave.

I et nytt program kalt Kart kan du altså få opp de samme kartene som finnes på iPhone og iPad. Du kan se kartene i både 2D og 3D, se trafikk i sanntid og få opp Yelp-informasjon.

Dette er nytt i OS X Mavericks


Den beste funksjonen er muligheten til å sende kartplassering og veibeskrivelser til andre iOS-enheter. Så kan du finne ut hvor du skal på en større Mac-skjerm, men så sende informasjonen til iPhone, slik at du har de enkelt for hånda når beveger deg ut på tur.

Bedre batteritid

OS X Mavericks har også flere forbedringer under panseret som ifølge Apple skal gi økt ytelse og batteritid. App Nap er navnet på en ny funksjonen som putter apper som ikke er i bruk i dvale, noe som gir mindre ressursbruk og dermed økt batteritid.

Teknisk interesserte kan lese mer om alle nye teknologiene her.

Jo nyere bærbar Mac du har, jo mer effektivt vil disse fungere. Teknologi-nettstedet Ars Technica gikk fra drøye 12 til drøye 15,5 timers batteritid etter Mavericks-oppdatering på en 2013-utgave av MacBook Air.

Last ned nå

OS X Mavericks kan lastes ned fra Mac App Store, og det er gratis uansett om du kjører Mountain Lion, Lion eller Snow Leopard. Operativsystemet støtter så godt som alle Mac-er lansert etter 2007.

Les også: Finn ut hva som sluker MacBook-batteriet