Dette er nytt i El Capitan

Nytt år – ny versjon. Her er de nye triksene du bør lære deg.

<strong>DELT SKJERM:</strong> En av nyhetene i den siste OS X-oppdateringen er at du enkelt kan dele skjermbildet i to. Foto: KAUSHAI PANCHAL / PÅL JOAKIM OLSEN
DELT SKJERM: En av nyhetene i den siste OS X-oppdateringen er at du enkelt kan dele skjermbildet i to. Foto: KAUSHAI PANCHAL / PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple har hatt for vane å oppdatere både sitt mobile operativsystem, iOS, og sitt Mac-operativsystem, OS X, hvert år.

I år har de kalt OS X-oppgraderingen El Capitan; et høyt fjell i Yosemite-parken, som forrige versjon av OS X var oppkalt etter.

Her er det for så vidt ikke all verden av ny funksjonalitet, men det har skjedd mye under panseret som vil gjøre de fleste maskiner raskere i daglig bruk.

Allikevel – noe nytt er det selvsagt denne gangen også. Her er noen nye ting som kan være kjekke å lære seg først som sist:

Del skjermen i to

Windows-brukere har hatt tilsvarende funksjonalitet en stund, og nå er det endelig mulig å dele skjermbildet i to på en enkel måte også på Mac. Det gjør at du kan ha to programmer kjørende side om side – kjekt om du driver research på nettet samtidig som du skriver en epost, for eksempel.

DELT SKJERM: I El Capitan kan du enkelt dele skjermbildet i to, slik at to programmer kan kjøre side om side. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DELT SKJERM: I El Capitan kan du enkelt dele skjermbildet i to, slik at to programmer kan kjøre side om side. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


For å aktivere funksjonen – trykk og hold nede musknappen på den grønne prikken øverst til venstre av et programvindu. Dernest drar du vinduet til høyre eller venstre avhengig av hvilken side du vil ha programmet. Den andre halvdelen blir så fylt med en såkalt exposé-visning av øvrige programmer du har åpne, slik at du kan velge hvilket av dem som skal fylle den andre halvdelen av skjermen.

Du kan selvsagt dra i midtlinjen for å justere hvor mye plass hvert vindu får ta opp. For å avbryte, trykker du på den samme grønne knappen igjen.

Gjem menylinjen

SKJUL MENYEN: Nå kan du skjule menylinjen på toppen av skjermen slik at den bare dukker opp om du beveger muspekeren mot toppen av skjermen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SKJUL MENYEN: Nå kan du skjule menylinjen på toppen av skjermen slik at den bare dukker opp om du beveger muspekeren mot toppen av skjermen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Mens man har hatt mulighet til å gjemme «docken» (linja med snarveier og kjørende programmer) en god stund, har det samme ikke vært tilfelle med menylinja, altså den som alltid er på toppen av skjermen.

Nå kan du gjemme den om du vil, slik at den er skjult med mindre du beveger muspekeren helt til toppen av skjermbildet. Du finner innstillingen under systemvalg, generelt og skjul og vis menylinjen automatisk.

LES OGSÅ: Bartender rydder opp i menylinjen

Finn muspekeren

En gang i blant mister man oversikten over hvor muspekeren befinner seg – kanskje spesielt aktuelt om du bruker flere skjermer samtidig. Ved å riste på den (altså bevege musa eller styreflaten raskt frem og tillbake) blåses den nå opp i stor størrelse slik at den blir lett å få øye på.

Sortér varslingssenteret

Som i iOS 9 kan du nå sortere varslene i varslingssenteret basert på tidspunkt og ikke bare pr app, slik at de nyeste varslene ligger på toppen. Du finner muligheten til å endre det under systemvalg, varslinger og rekkefølge i varslingssenter (nederst).

PS! Visste du forresten at du enkelt kan få frem varslingssenteret ved å dra to fingre fra utsiden av styreflaten og inn på den?

LES OGSÅ: Her er snarveiene på Mac-styreflaten

Bedre Mission Control

Mission Control er funksjonen som viser alle åpne vinduer som miniatyrutgaver slik at du lett får oversikt over hva som kjører. Du kan aktivere funksjonen enten ved å trykke på den aktuelle knappen (F3 på tastaturet) eller ved å skyve tre fingre opp på styreflaten.

FULL KONTROLL: Skyver du tre fingre opp på styreflaten får du se alle kjørende programmer. Du kan flytte dem mellom arbeidsområder eller til et helt nytt arbeidsområde ved å dra og slippe miniatyrbildene. Foto: APPLE
FULL KONTROLL: Skyver du tre fingre opp på styreflaten får du se alle kjørende programmer. Du kan flytte dem mellom arbeidsområder eller til et helt nytt arbeidsområde ved å dra og slippe miniatyrbildene. Foto: APPLE Vis mer


Nytt er at ingen vinduer overlapper hverandre i denne visningen, og du kan enkelt dra et program opp til topplinjen for å flytte det til et annet arbeidsområde, eller som en fullskjerm-app på et helt nytt arbeidsområde ved siden av de andre.

PS! Visste du at du kan bytte arbeidsområde raskt ved å dra tre fingre til høyre eller venstre på styreflaten?

Nyheter i epost-appen

SKYV FOR Å SLETTE: To fingre til venstre på styreflaten, og borte er eposten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SKYV FOR Å SLETTE: To fingre til venstre på styreflaten, og borte er eposten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Et par funksjoner fra iOS har også dukket opp på Mac denne høsten – en av dem er muligheten til raskt å slette epost ved å sveipe den mot venstre. Sveipet gjør du med to fingre på styreflaten mens muspekeren da hviler over den aktuelle eposten.

Motsatt sveip gjør at du markerer eposten som ulest, slik at den heller kan fange din oppmerksomhet når du har tid senere.

Epost-appen har for øvrig fått et par andre nye funksjoner – blant annet vil det automatisk fange opp avtaleforslag og kontaktinformasjon i eposter, slik at du lett kan legge det til i henholdsvis kalender og kontaktliste.

Programmet har også fått støtte for å opprette flere eposter i fanevisning (cmd-n legger til en ny epost), i tillegg til at eposten(e) du holder på med blir liggende som en linje nederst i epost-appen om du velger å hoppe ut av den for å sjekke annen epost. Begge disse funksjonene forder imidlertid at du kjører epost-appen i fullskjermmodus, som du nå aktiverer ved å trykke på den grønne knappen øverst til venstre i programvinduet. Borte er med andre ord knappen på høyre side.

Nyheter i notat-appen

Har du iPhone (eller iPad) i tillegg til Mac er notat-appen en kjekk følgesvenn – da synkroniseres alle notater du gjør på datamaskinen og telefonen slik at de hele tiden viser det samme innholdet – som med Google Keep, som nettopp ble lansert for iOS.

BILDER, SJEKKLISTER OG LENKER: Notat-appen har fått en god overhaling i El Capitan. Foto: APPLE
BILDER, SJEKKLISTER OG LENKER: Notat-appen har fått en god overhaling i El Capitan. Foto: APPLE Vis mer


Notat-appen har fått en overhaling i El Capitan. Nå kan du enkelt dra lenker til nettsider over i notatappen, og den har fått støtte både for bilder og video. En kjekk funksjon er muligheten til å lage avkrysningslister – dermed kan du for eksempel lage handlelisten på datamaskinen før du drar i butikken, og så krysse av på telefonen etter hvert som du legger varene i handlekurven.

Det er også mulig å sortere notatene i mapper, i tillegg til at du kan vise alle bilder, videoer, lenker og lignende uavhengig av hvilket notat de er lagret i.

Nyheter i Bilder-appen

I Yosemite ble iPhoto erstatter av en ny Bilder-app. Denne har nå fått støtte for tredjepartsutvidelser, slik at du kan utvide bilderedigeringsfunksjonaliteten, for eksempel med BeFunky Express (Mac App Store, kr 49,-) eller Snapheal (Mac App Store, kr 139,-). Informasjon om hvordan du bruker slike utvidelser finner du på hjelpesidene til Apple.

LES OGSÅ: Slik fungerer Apples nye Bilder-app

En ting iPhoto støttet, men som forsvant da Bilder ble lansert, er nå tilbake – muligheten til å geotagge bildene dine, slik at du kan legge til informasjon om hvor de ble tatt. Dette gjør du nå ved å merke et bilde (eller flere), trykke på informasjonsknappen (evt cmd-i) og trykke på «tilordne sted». Derfra kan du søke etter en adresse, og dermed plassere bildene dine på et kart.

PLASSÉR PÅ KARTET: Nå kan du enkelt geotagge bilder du har tatt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PLASSÉR PÅ KARTET: Nå kan du enkelt geotagge bilder du har tatt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


På samme måte kan du også legge til ansiktsinformasjon i bilder. Du åpner bildet, trykker på informasjonsknappen og velger «Legg til ansikter». Deretter kan du flytte og endre størrelse på ringen rundt ansiktet, angi hvem det er er bilde av, og så vil programmet automatisk finne lignende bilder og merke dem med tilsvarende ansiktsinformasjon.

MARKÉR ANSIKTER: Dersom Bilder ikke automatisk har oppdaget ansikt i et bilde, kan du legge det inn manuelt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MARKÉR ANSIKTER: Dersom Bilder ikke automatisk har oppdaget ansikt i et bilde, kan du legge det inn manuelt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Nyheter i Safari

Konkurrentene har hatt dette en stund, men nå kan du feste faner i Safari som gjør at de opptar veldig liten plass på fanelinjen og blir liggende der også neste gang du åpner nettleseren. Kjekt til epost, Facebook, favorittnettsiden din og andre ting. Du høyreklikker bare på fanetittelen og velger «fest fane» for å få til akkurat det. Du kan raskt bytte til en fane ved å trykke cmd-1 for første fane, cmd-2 for nummer to og så videre.

I adresselinjen vises også et blått høyttalerikon når en eller flere av fanene i nettleseren din spiller lyd, slik at du enkelt kan trykke på det for å stilne all lyd fra nettleseren. Vil du bare stilne fra én fane, finner du tilsvarende ikon på faner som spiller lyd.

Ikke alle nyheter på norsk

El Capitan-oppdateringen har også nyheter i Spotlight (søkefunksjonen) der man blant annet kan bruke naturlig språk for å søke etter filer (typ «dokumenter jeg redigerte på fredag»), men det ser ikke ut til å være støttet om du bruker OS X på norsk (noe av den nye funksjonaliteten kan du få med Flashlight).

Vi finner heller ingen kollektivtrafikkinformasjon i norske byer, som er en av nyhetene i kart-appen. Denne funksjonen har imidlertid status «ankommer snart» på Apples norske nettsider.

LES OGSÅ: 50 kjekke tastatursnarveier på Mac