Denne PC-en får du for 2.222 kroner akkurat nå. Men bør du løpe å kjøpe? Vi er ikke helt overbeviste om det. Foto: Produsenten
Denne PC-en får du for 2.222 kroner akkurat nå. Men bør du løpe å kjøpe? Vi er ikke helt overbeviste om det. Foto: ProdusentenVis mer

Dette er Norges billigste PC

Men hva kan den brukes til?

Hvis vi ser bort fra netbooks, eller minibærbare med små skjermer og begrenset funksjonalitet, koster Norges billigste fullverdige bærbare PC i skrivende stund den nette sum av 2.222 kroner inkludert moms hos Lefdal. Hos Netonnet og Elkjøp får du samme modell for en hundrelapp mer, ifølge Prisjakt.no.

OPPDATERT: Siden artikkelen ble publisert har Lefdal satt opp prisen til 2.395 kroner. Aller billigste PC nå er Packard Bell EasyNote TK11-BZ-007NC som du får hos CDON.no for 2.249 kroner. Spesifikasjonene på denne og Lefdal-PC-en er omtrent identiske, men PC-en fra CDON har i tillegg HDMI-utgang.

Les også: Derfor bør din neste PC ha USB 3.0

HP-maskin

Modellen heter Compaq Presario CQ57-205, og produsenten er HP. Den har en LED-baklyst blank skjerm på 15,6 tommer med oppløsningen 1366 x 768 piksler, vekten er 2,5 kg og operativsystemet er Windows 7 Home Premium, akkurat som på modeller som koster det dobbelte - og mer.

Så hva er det da som skiller denne modellen fra de dyrere, og hva har det egentlig å si for deg som er på utkikk etter en budsjettvennlig PC?

Vi går her gjennom de viktigste spesifikasjonene, og krydrer med våre kommentarer. Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet maskinen selv, så gjennomgangen blir derfor av generell karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosessor
Prosessoren har mye å si for hvor kjapp du vil oppleve at PC-en reagerer på input fra deg, og utføre oppgavene. I denne PC-en sitter en AMD C-50 APU på 1 GHz. Dette er en prosessor med to kjerner som er tiltenkt små og enkle bærbare, og svarer i så måte til Intels Atom-prosessorer. Det betyr i praksis at ytelsen er temmelig begrenset. Det holder til nettsurfing, tekstbehandling og musikk, men blir raskt i snaueste laget når du skal utføre tyngre oppgaver og flere ting på én gang.

I tabellen under har vi sammenlignet forventet prosessorytelse sett i forhold til en del andre prosessorer i budsjettklassen. For sammenligningens skyld har vi tatt med Intel Pentium B940, som også er en "billig-prosessor", men som sitter i PC-er du normalt må betale rundt 1000 kroner mer for. Som du ser er den nesten fire ganger kraftigere enn C-50:

Kilde: Passmark Performance Test 7.0
Kilde: Passmark Performance Test 7.0 Vis mer


Grafikk
Prosessoren er en såkal APU med integrert grafikkbrikke, AMD Radeon HD 6250. Med bruk av kompatibel programvare skal denne kunne hjelpe til at du kan spille av HD-video, men vi vet av erfaring at det lett oppstår problemer. Lavoppløst video, inkludert DVD-filmer bør kunne avspilles helt fint. Spill kan du bare glemme.

Minne
PC-en leveres med 2 GB minne (DDR3). Dette kan imidlertid oppgraderes til 4, noe vi absolutt vil anbefale at du gjør med det samme. Dessverre er begge minnesporene opptatt, så du er nødt til å bytte ut de to brikkene med to nye med Det kan hjelpe mye på de andre begrenseningene som ligger i maskinvaren, og føre til at maskinen føles raskere.

Harddisk, minnekort og optisk drev
Kapasiteten på denne er 320 GB, noe som er vanlig på de billigste maskinene. Med mindre du samler på video og musikk holder dette i massevis. Og får du behov for mer plass kan du supplere med en ekstern, mobil disk som kun trenger å kobles til USB-porten.

Maskinen er også utstyrt med en DVD-spiller og brenner for alle vanlige formater, samt minnekortleser for SD-kort. Har du et kamera som benytter CompactFlash, xD eller MemoryStick, må du til med en ekstern kortleser som kobles til en USB-port.

Tilkoblinger
Du får tre USB 2.0-porter, og du kan koble maskinen til kablet nettverk med topphastgighet 100 Mbit. Mange litt dyrere maskiner støtter såkalt Gigabit LAN, som i teorien gir 10-doblet hastighet. En analog modem-kontakt er også på plass, noe vi tror de færreste vil få bruk for i 2011.

Du kan koble PC-en til en ekstern skjerm via VGA-utgangen, men noen HDMI-utgang for enkel, digital tilkobling av lyd og bilde til TV-en din gjennom én kabel, får du ikke.

Trådløst nettverkstøtte er på plass, og maskinen støtter både b/g/n-standardene. Det er bra. Webkamera er også integrert i skjermen.

USB 3.0, FIrewire, eSata, Bluetooth og andre eksterne tilkoblinger som du finner på dyrere modeller, får du ikke hvis du velger denne maskinen.

Batteri og forventet levetid mellom ladinger
Batteriet er et 6-cellers av typen Li-ion, og med tanke på at prosessor og grafikkbrikke krever svært lite strøm, er det en god sjanse for at levetiden er noe av det mest positive ved denne PC-en. HP selv antyder at du kan forvente rundt 5 timer og 45 minutter med normalt arbeid, og det stemmer ganske godt med våre erfaringer fra tilsvarende konfigurasjoner. En slik levetid ville vært helt i toppskiktet for to år siden.

Kort oppsummert

Dette er en svært enkelt utstyrt PC som egner seg til best til lett arbeid. Kjører du flere programmer samtidig, redigerer video, har behov for høy nettverkshastighet og er opptatt av HD-film, hadde vi valgt noe helt annet.

Hva om du går opp noen hundrelapper?

Du skal ikke gå så mye opp i pris før du finner noe som er langt mer potent, og slik er det ofte. Vår mening er at de fleste vil få langt større glede av en slik PC, ikke minst på sikt. En Pc med AMD E-350 er absolutt å foretrekke, men det dukker stadig opp PC-er med kraftigere prosessorer i 2-3000-kroners klassen, for eksempel Pentium T- og B-serien.

Mange av tilbudene er imidlertid kun tilgjengelig i begrensede perioder, og det kan være smart å følge med på tilbudsbrev fra butikkene samt prissammenligningstjenester som Prisjakt.no og Prisguide.no dersom du jakter på det store kuppet.

OPPDATERT: Siden artikkelen ble publisert har Lefdal satt opp prisen til 2.395 kroner. Aller billigste PC nå er Packard Bell EasyNote TK11-BZ-007NC som du får hos CDON.no for 2.249 kroner. Spesifikasjonene på denne og Lefdal-PC-en er omtrent identiske, men PC-en fra CDON har i tillegg HDMI-utgang.

Les også:
Disse tre PC-ene kan bli studentfavoritter
Mange ferske PC-tester på DinSide Data