Bra utstyrt PC til fantasipris. Vi har kjøpt et eksemplar for å fortelle deg hvordan den fungerer i praksis, og hvordan du kan få den til å yte best mulig. Foto: Toshiba
Bra utstyrt PC til fantasipris. Vi har kjøpt et eksemplar for å fortelle deg hvordan den fungerer i praksis, og hvordan du kan få den til å yte best mulig. Foto: ToshibaVis mer

Dette er Norges billigste PC

Men hva kan den brukes til?

Skolene starter opp i disse dager, og mange er på utkikk etter ny PC. Mens de fleste kjøper en maskin til rundt 4-5000 kroner, er det mulig å få brukbare maskiner til langt lavere pris, dersom man har stramt budsjett.

Minibærbare (netbooks) fås ofte til rundt 2000 kroner, men disse maskinene har som regel liten skjerm med svært lav skjermoppløsning og lite tastatur - noe som gjør at de ikke er optimale til skolejobbing og lange skriveoppdrag.

Går du opp noen hundrelapper kan du ofte finne vanlige bærbare med 15,6" skjerm og fullt tastatur, men som regel dreier det seg om maskiner med svært begrenset ytelse og utstyrsnivå.

Les også: Derfor selger ikke Ultrabooks så bra som forventet

Oppsiktsvekkende billig

Ingen regel er uten unntak. For øyeblikket koster for eksempel Norges billigste PC med 15,6" skjerm 2390 kroner i billigste nettbutikk, ifølge Prisjakt.no. Dette er maskin fra Toshiba som normalt koster rundt 3500 kroner, og er derfor bedre utstyrt enn hva du vanligvis finner blant de billigste.

Modellen heter Satellite C850D-105, og er utstyrt med en dobbelkjernet AMD E2-1800-prosessor. Dette er en ny prosessor av året, men definitivt ikke noen arbeidskjempe. Den bør uansett holde til alt av normale arbeidsoppgaver hvis Windows finjusteres litt - inkludert nettsurfing, sosiale tjenester, tekstehandling, regneark, presentasjon, bilder, musikk- og video, nettopp det mange skoleelever og studenter har behov for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At den også er utstyrt med 4 GB RAM og 500 GB harddisk, er også sjelden kost. I praksis er 4 GB arbeidsminne nok for vanlige oppgaver, og 500 GB disk gir god plass til musikk, filmer, bilder og personlige filer. Maskinen er også utstyrt med DVD-brenner og høyoppløst webkamera.

Grafikkortet er integrert i prosessoren, eller APU-en som AMD kaller disse hybrid-løsningene. Det er av typen AMD Radeon HD7340, og det er såpass kjapt at det ikke skal være noe problem å spille av alt av videoformater og oppløsninger. Noen spill-PC er dette imidlertid definitivt ikke.

Bra utstyrt

For øvrig har maskinen støtte for både trådløst nettverk (802.11n) og Bluetooth 4.0, den har 3 USB-porter inkludert en høyhastighets USB 3.0-port, HDMI-utgang for TV-tilkobling og minnekortleser for alle typer SD-kort.

Den kan også kobles til kablet nettverk, men merk at hastigheten her er begrenset til 100 Mbps, hvor mer avanserte PC-er ofte har det tidoblede. For Internett-aksess er dette uansett mer enn raskt nok for de aller, aller fleste av oss.

Maskinen er utstyrt med Windows 7 Home Professional, og vekten er relativt behagelige 2,3 kg. Ifølge Toshiba skal batteriet holde i rundt 5,5 timer mellom hver lading.

Merk at materialvalget er plast, slik det som regel er på billige PC-er, men det behøver ikke bety at maskinen har en svak konstruksjon av den grunn. Garantitiden er uansett 24 måneder.

Må muligens vaskes litt

Alt i alt svært mye for pengene, mener vi, men vi vet av erfaring at Toshiba ofte utstyrer PC-ene sine med vel mye ekstra programvare som surrer og går i bakgrunnen, og som kan trekke ned totalytelsen - og noen ganger også opplevelsen. Erfaringsmessig er dette mest merkbart på de enklere modellene, så her kan det ofte lønne seg med en gjennomgang av programvaren, med tilhørende avinstalleringer, mener vi.

DinSide Data har bestilt et eksemplar for å fortelle deg mer om brukeropplevelsen, og hvordan man kan optimalisere den. Det er bare å følge med oss i dagene og ukene fremover!

OPPDATERT: Elkjøp selger samme maskin med 6 GB RAM og 640 GB harddisk for 100 kroner mer. Mange vil vurdere den til et enda bedre tilbud.

Her finner du våre ferske PC-tester