En 8 cm lang datamaskin med kraft nok til å vise HD-filmer, og med inntil 64 GB lagringsplass. Cotton Candy er utviklet av norske FXI Technologies.
En 8 cm lang datamaskin med kraft nok til å vise HD-filmer, og med inntil 64 GB lagringsplass. Cotton Candy er utviklet av norske FXI Technologies. Vis mer

Dette er en PC

På størrelse med en lighter, men med innebygd kortleser, trådløst nettverk, Bluetooth og HDMI-utgang. Nå kommer den norske oppfinnelsen for salg.

At produkter blir mindre og mindre har vi sett mange eksempler på de siste årene. Og hvis du har latt deg imponere over Apples Mac Mini, bør du se nærmere på Cotton Candy fra norske FXI Technologies. Her snakker vi om datamaskin i virkelig mikroformat, den er ikke større enn en lighter eller minneplugg.

Til tross for den lille størrelsen har den både minnekortleser, innebygd WLAN og Bluetooth-støtte, samt HDMI-utgang. Strøm får den via USB, enten koblet til en strømforsyning, PC/Mac eller TV.

Potent maskinvare

På innsiden sitter en ARM-prosessor på 1,2 GHz, samt grafikkbrikke som skal kunne kjøre video i full HD-oppløsning, 1 GB RAM og inntil 64 GB lokal lagring via microSD-kort.

Operativsystemet er enten Android 2.3 eller 4.0, eventuelt Ubuntu, og dermed kan man installere hva man skulle ønske av programvare. Dessuten har pluggen integrert virtualiseringsklient for Windows, Linux og Mac.

Her er Cotton Candy koblet til en TV. Operativsystemet er Android, og spillet burde være velkjent for de fleste.
Her er Cotton Candy koblet til en TV. Operativsystemet er Android, og spillet burde være velkjent for de fleste. Vis mer


Mediesenter?

Utviklerne av datamaskinen, som foreløpig kun er på prototype-stadiet, ser nemlig for seg flere forskjellige bruksområder. Kobler du den til en USB-port i PC-en eller Mac-en, kan du kjøre Cotton Candy i et virtuelt miljø, isolert fra resten av maskinen, med alle de sikkerhetsfordelene det medfører.

Plugger du den i en USB-port i TV-en og kobler den videre til TV-en med en HDMI-kabel, kan du for eksempel surfe på TV-en, kjøre mediesenter-programvare og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tastatur og mus kan kobles til trådløst via WLAN eller Bluetooth.

FXI lovet tidligere at Cotton Candy skulle selges for under 200 dollar stykket. Prisen er nå satt til 199 dollar pluss frakt og avgifter, eller 1199 norske kroner. Dette er betydelig mer enn de 25-35 dollarene som konkurrerende Raspberry Pi selges for, men Cotton Candy er på papiret langt kraftigere, skriver Digi.no.

Du finner mer informasjon om produktet, samt forslag til bruksområder, hos fxitech.com.

Samleside: Ny teknologi