Det stasjonære blir bærbart i 2005

KOMMENTAR: Intels nye Centrino er den siste spikeren i kisten for skrivebordsmaskinen slik vi kjenner den i dag.

For ikke så lenge siden var bærbare PCer svære beist som best kunne omtales som "slepbare." Disse maskinene kom ofte med egne kofferter, og selv om floppydiskene var på størrelse med dagens DVD-RW-plater, hadde de en fordel som har forsvunnet siden: Maskinen hadde like stor ytelse som de stasjonære brødrene sine.

Siden den gang har bærbare PCer kommet i alle former og fasonger, og i det siste har også de aller tynneste og letteste kommet på samme prisnivå som en stasjonær maskin. Det er derimot lenge siden de var i nærheten av samme ytelsen og fleksibiliteten vi forventer av stasjonære maskiner. Men alt dette er i ferd med å endre seg.

De stasjonære blir bærbare

Da Intel lanserte den nye Centrino-plattformen i forrige uke, hadde det allerede begynt å skje. Flere og flere dataentusiaster så seg lei på de store og stadig mer støyende skrivebordsprosessorene til Intel, og plutselig begynte det ene selskapet etter det andre å lansere hovedkort for Pentium M-prosessoren.

Det stasjonære blir bærbart i 2005


Med disse under panseret på stue- eller kontor-PCen er du garantert god og stabil ytelse, samtidig som Pentium M slipper ut en brøkdel av varmen til "storebror" Pentium 4. Og det var før Centrino kom i ny versjon.

Pentium 4 forsvinner?

Bærbare prosessorer i stasjonære maskiner har allerede blitt en suksess på ekstremt kort tid, og denne trenden tror vi bare kommer til å fortsette. Inntil Pentium 4 blir fullstendig erstattet av Pentium M, og skrivebordsmaskinen som vi kjenner den får en verdig begravelse.

Det stasjonære blir bærbart i 2005


Med Sonoma har de bærbare maskinene endelig oppnådd noe i nærheten av paritet med sine stasjonære skrivebordsbrødre. Faktisk slo den første Sonoma-maskinen vår samtlige stasjonære kontor-PCer i redaksjonen ganske ettertrykkelig ned i støvlene - i både ytelse, støyproduksjon og ikke minst størrelse.

Minimale utvidelser

Inklusjonen av den nye ExpressCard-standarden vil også gjøre sitt for å ta kål på skrivebordsmaskinene. Tidligere var argumentet at du måtte ha et svært kabinett for å takhøyde for fremtidige tilleggskort. ExpressCard-kort plugges derimot direkte inn i PCI Express-bussen og står ikke tilbake for noen tilleggskort på stasjonære PCer - bortsett fra i størrelsen (som er mindre enn et kredittkort).

Sonoma vil derfor gjøre sitt til at det blir solgt flere bærbare enn stasjonære PCer i 2005, men det hadde etter all sannsynlighet skjedd uansett. Det spennende kommer til å skje på skrivebordet, når Sonoma-plattformen blir inkludert også her.

Mac Mini ny standard?

Det stasjonære blir bærbart i 2005


Utviklingen har derfor gått i en stor sirkel fra den gangen det var paritet mellom bærbare og stasjonære systemer. Mens de bærbare til nå har ligget langt bak ytelsen til de stasjonære, kommer 2005 til å være året der de stasjonære ligger langt bak egenskapene til de bærbare.

Vi tror nemlig at Mac Mini vil sette standarden for mange PCer i 2005. Bittesmå og lydløse PCer basert på Centrino vil by på lik ytelse og like utvidelsesmuligheter som mastodontene vi nå gjemmer under skrivebordet og legger tepper over for å slippe støyen.

Og den neste generasjonen skrivebordsprosessorer fra Intel er faktisk basert på selveste Dothan - den samme prosessoren som sitter i den bærbare PCen som denne kommentaren er skrevet på.