Hendelen i midten brukes til å bestemme om du vil prioritere bildekvalitet eller komprimering. Smartsaver viser effekten og filstørrelsen umiddelbart. I dette tilfellet er bildet redusert fra 49 KB ukomprimert til 3,3 KB uten synlig tap i kvalitet.
Hendelen i midten brukes til å bestemme om du vil prioritere bildekvalitet eller komprimering. Smartsaver viser effekten og filstørrelsen umiddelbart. I dette tilfellet er bildet redusert fra 49 KB ukomprimert til 3,3 KB uten synlig tap i kvalitet.Vis mer

Det perfekte komprimeringsprogram

Ulead Smartsaver 3.0 er komprimeringsprogrammet som bør installeres hos alle som jobber med å legge ut bilder på Internett. Programmet håndterer JPEG, GIF og det nye formatet PNG på en glimrende måte.

God komprimering er selve nøkkelen til å lage et raskt nettsted. Se artikkelen Bedre og raskere bilder på Internett for flere tips om hvilket format du bør velge og hvordan de virker.

Ulead er et amerikansk selskap som har spesialisert seg på å lage programvare som gjør det enklere å lage internettgrafikk. Dette er det jo flere selskaper som er gode på, men programmet Smartsaver 3.0. har noen egenskaper som gjør det bedre enn konkurrentene. Alle komprimeringsfunksjoner er samlet i en dialogboks, og programmet viser deg grafikken før og etter uten at du trenger å lagre (se figur). Dette er voldsomt tidsbesparende, og er alene god nok grunn til å kjøpe programmet.

Smartere JPEG-komprimering

JPEG er et grafikkformat som lar deg velge om du vil prioritere bildestørrelse eller bildekvalitet. Mer komprimering gir dårligere kvalitet og omvendt. Med Smartsaver kan du få full kontroll over denne prosessen.

Når du starter programmet, viser dialogboksen grafikken din ukomprimert og hvordan den vil bli etter komprimering. Ved å dra i en hendel kan du se effekten av å øke komprimeringen. Det som er smart med dette er at du ikke trenger å lagre for å se filstørrelsen, den vises i dialogen. På denne måten kan du eksperimentere med et stort antall innstillinger for komprimering inntil du finner et akkurat passe nivå for det bildet du jobber med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke helt optimale GIF-funksjoner

Også GIF-komprimeringen fungerer etter før/etter-prinsippet, og gir god oversikt over effekten av å redusere antall farger eller velge faste paletter fra Netscape eller Internet Explorer.

Det vi likevel savner er å definere enkelte farger som uforanderlige. GIF-formatet prøver nemlig å tilpasse fargene med utgangspunkt i det antallet farger du oppgir at du vil bruke. Hvis du f.eks. lagrer en logo, vil du jo ikke at de helt unike logofargene skal endres. Men dette er pirk, og på ingen måte nok til at begeistringen for programmet forsvinner.

Fleksibelt

Smartsaver kan enten startes som et frittstående program, eller det kan startes direkte fra ditt bildeprogram etter at du er ferdig å redigere. Etter at du har installert programmet kan du også starte det fra Windows Utforsker ved å høyreklikke på en grafikkfil.

I redaksjonen hos oss bruker noen Adobe Photodeluxe og noen Adobe Photoshop. Smartsaver fungerer glimrende i begge programmer. Photoshop-brukere vil nok bli spesielt begeistret for at Smartsaver bare lager JPEG/GIF av de lagene som er synlige når du starter programmet direkte fra Photoshop. Det er heller ikke nødvendig å gjøre bildet flatt for å lagre til JPEG slik du må hvis du skal lagre direkte til JPEG fra Photoshop.

Også for grafikkproffene

Noen spesielle brukere vil også en gang i blant har behov for å komprimere mange filer med de samme innstillingene. Et eksempel er når DinSides bilredaksjon skulle konvertere 350 bilder av biler fra TIFF-formatet til GIF-formatet (med en spesiell størrelse).

Denne problemstillingen håndterer Smartsaver ved å kjøre en såkalt batch-konvertering. Ved å oppgi hvordan fargepaletten skulle være og at reduksjonen i størrelse skulle være 40%, kunne vi slippe Smartsaver løs i katalogen med bildene. Når jobben var kjørt, lå det to utgaver av alle filene. Den opprinnelige, og en som var merket "Copy of" pluss det opprinnelige filnavnet.

Og det er billig

Et så viktig program er verdt mange penger for alle som jobber med Internett, og Smartsaver koster bare 39 dollar som frittstående program. Kjøper du bildeprogrammet Ulead Photoimpact, får du Smarsaver med gratis, men det kan vi ikke anbefale. Ulead har ikke vært like flinke med Photoimpact som Smarsaver.

Du kan kjøpe programmet eller laste ned en prøveversjon fra Ulead sine hjemmesider.