Det perfekte hjemmestudio?

FØRSTEINNTRYKK: Det finnes noen geniale svensker, og noen av dem har laget et imponerende musikkprogram - Reason. Det har nettopp kommet ut i versjon 2, og vi har sett på vidunderet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reason bygger videre på konseptet virtuelle instrumenter, som utviklerne Propellerhead var med på å definere. Etter en periode som underleverandør til større programvare-produsenter i musikkbransjen, utviklet de ReBirth, som var en ren etterligning av to retro-instrumenter fra synth/trommemaskinenes ungdom. I stedet for å betale blodpriser på bruktmarkedet for to gamle Rolandbokser, kunne du nå få tre stykker (i versjon 2 fikk du enda en) til en rimelig pris. Riktignok virtuelle, men langt mer praktiske i hjemmestudio – og i proffstudio for den saks skyld.

Reason – ett skritt videre

Mange dataprogrammer har en omfattende hierarkisk struktur, med mange menyer, undermenyer og kommandoer, fordelt på et stort antall forskjellige vinduer.

Reason tar i stedet utgangspunkt i en helt flat struktur, med direkte tilgang til det aller meste.

Programmet ser ut som et stort rack, hvor du setter inn forskjellige musikkapparater som moduler. Alle modulene har knotter og spaker, og forskjellige displayer. Du betjener disse som du betjener en fysisk boks, forskjellen er at du i utgangspunktet er henvist til å bruke musen til å bevege dem. (Du kan også bruke en USB eller MIDI ”knotteboks”, vi har nettopp mottatt en slik som vi kommer tilbake til i en senere test.)

Til og med sammenkoblingen fungerer på samme måte som på et ekte rack, men langt mer praktisk. Du snur hele racket med Tab-tasten, så er det bare å klikke og dra kabler mellom enhetene. Både lydkabler og styrekabler kan trekkes, og det blir aldri noe rot i kablene! Svært elegant.

Modulene er både synther, samplere, trommemmaskiner, figurgeneratorer, loop-avspillere, effektenheter og miksere. Hver modul kan brukes flere ganger, helt til prosessoren i PCen ikke orker mer. Racket vokser automatisk til å romme alt sammen...

Reason egner seg best til å produsere musikk basert på loops og figurer som du lager på de virtuelle instrumentene. Det har ingen opptaksmuligheter for lyd, skal du ha sang eller egne instrumenter må du ta opp dette separat og lage samples av det som du så kan bruke i Reason.

Men for moderne musikkformer som er basert på elementer som gjentas og modifiseres underveis er Reason nærmest perfekt.

Nytt i versjon 2.0

Den første versjonen hadde en ganske enkel synt og en svært enkel sampler. I versjon 2.0 har det kommet til en langt mer avansert synth, som kalles ”Maelstrom” som bygger på avansert signalprosessering og tonegenerering kombinert med tradisjonelle filtre og enveloper.
Dessuten har det kommet til en helt ny sampler som er i en helt annen liga enn den enkle forløperen. Nå snakker vi om en sampler som kan sammenlignes med det meste av det konkurrentene har å by på, med støtte for avansere oppsett, individuell behandling og omfattende spillekontroll.

image: Det perfekte hjemmestudio?

Sequencervinduet kan nå tas ut av racket, og på vår PC med to skjermer er dette helt ideelt: Racket på en skjerm og et stort sequencervindu på den andre.

Dessuten følger det med et omfattende lydbibliotek med orkestersamples, i tillegg til det ordinære lydbiblioteket med alle mulige loops og effekter for moderne musikkformer.

Dermed får du ikke bare en samling kraftige verktøy, men i tillegg en mengde råmaterialer som du kan bruke til å lage musikk med.

Vi kommer tilbake til en mer utførlig rapport når vi har fått testet Reason 2.0 grundigere, også sammen med andre programmer som Live, Logic og Cubase.

Pris: 3 495 kroner inkl mva

Norsk importør er Luthman
Utviklerne Propellerhead Software finner du her.