Sony på CES 2018

Det mest realistiske TV-bildet vi har sett

Sony byr på en ekstrem lysstyrke i denne sylskarpe 85 tommeren. Effekten er like slående som den er blendende.

HELT RÅTT: Lampene i taket og gjenskinnet i ballongene avgir sterkere lys enn på noe annet TV. Kombinert med høy oppløsning og godt sortnivå, får du et bilde som ligger svært tett opp til virkeligheten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HELT RÅTT: Lampene i taket og gjenskinnet i ballongene avgir sterkere lys enn på noe annet TV. Kombinert med høy oppløsning og godt sortnivå, får du et bilde som ligger svært tett opp til virkeligheten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS: Det er mye snakk om perfekt sortnivå når man diskuterer bildekvalitet på TV-er, og her er OLED-TV-ene foreløpig i en egen klasse. Men også lysstyrken har også svært mye å si for hvor virkelighetsnært TV-bildet blir, og her er fortsatt LCD kongen på haugen.

Det så vi et tydelig bevis på under årets CES-messe.

Sylskarpt og ekstremt lyssterkt

TV-en vi sikter til, er en 85 tommer 8K TV fra Sony, med lysstyrke på hele 10.000 nits. Det er hele fem ganger høyere lysstyrke enn på de mest lyssterke TV-ene på markedet i dag. Kombinert med den høye oppløsningen på hele 33 megapiksler, kan du få et bilde som ligger temmelig nært det du ser ut av vinduet ditt.

I TV-en sitter en X1 Ultimate bildeprosessor som med enkelhet håndterer 8K HDR-materiale. Sammen med et Sony LCD-panel med svært effektiv lokal dimming for å få best mulig sortnivå, sørger lysstyrken for at HDR-materialet blir svært virkelighetsnært.

Blendende effektfullt

Du kan faktisk bli blendet av lyset når solen stiger over fjelltoppene, akkurat som i virkeligheten. Det i seg selv er ikke noe stort poeng kanskje, men vent til du får se reflekser, gatelys og vegglamper: Da kommer den økte lysstyrken virkelig til sin rett, og de høyoppløste 8K-videoene vi fikk se under demonstrasjonen er kanskje de mest virkelighetsnære vi har sett noensinne.

MYSE MOT SOLA: Det er selvfølgelig ikke mulig å illustrere her på en god nok måte, men vi måtte faktisk myse mot sola der den tittet fram bak skyene. Så sterkt var lyset. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MYSE MOT SOLA: Det er selvfølgelig ikke mulig å illustrere her på en god nok måte, men vi måtte faktisk myse mot sola der den tittet fram bak skyene. Så sterkt var lyset. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det er imidlertid en god stund til vi får se TV-er av denne typen i butikkene, men det viser helt klart at det er noen forbedringspotensial fortsatt, til vi en gang ender opp med et perfekt bilde på TV-en.

Før vi er der, kommer jo også en annen dimensjon inn: Antall oppdateringer av bildet i sekundet. Her har LG allerede annonsert støtte for 120 fps i sine nye TV-er, og da vil øyet slite med å se forskjell på glidende bevegelser i videomateriale og i virkeligheten.

Nytt OLED-flaggskip

Blant årets TV-modeller fra Sony, er det verdt å merke seg OLED-toppmodellen A8F, som er en videreutvikling av fjorårsmodellen A1E, som vi testet og gav gode skussmål, både hva angår lyd og bilde.

2018-FLAGGSKIP: Sonys nye OLED-TV har fått navnet A8F. Foto: Sony
2018-FLAGGSKIP: Sonys nye OLED-TV har fått navnet A8F. Foto: Sony Vis mer

Som forgjengeren, kommer den i størrelser på 55 og 65 tommer. Den akustiske og vibrerende overflaten videreføres også, så de øvre lydfrekvenser kommer fortsatt gjennom skjermen, mens bassen kommer fra subwooferen på baksiden.

Den største forskjellen fra forgjengeren er at A8F har fått en mer tradisjonell fot, i motsetning til den spesielle støtten på A1E. Det skal ifølge Sony gjøre det enklere for brukeren å installere TV-en, og kanskje gjør det den rimeligere å produsere også.

ENDRET: TV-en har fått en mer standard fot, men nedre del av rammen ligger så vidt over bordplaten. TV-en skal også være svært enkel å henge på veggen, ifølge Sony. Foto: Sony
ENDRET: TV-en har fått en mer standard fot, men nedre del av rammen ligger så vidt over bordplaten. TV-en skal også være svært enkel å henge på veggen, ifølge Sony. Foto: Sony Vis mer

Vi kommer tilbake med mer informasjon om pris og tilgjengelighet når vi har fått dette fra Sony.

Flere saker fra årets CES-messe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer