Det gylne snitt

Det nevnes både her og der i fotosammenheng, men hva er egentlig det gylne snitt?

Hei du.

Jeg har lest at noen kameraer har en funksjon slik at du kan ta bilder med gyllent snitt eller noe sånt. Er dette noe du kan forklare?

mvh
Thomas

Fotodoktoren svarer

Det gylne snitt er faktisk et gammelt begrep og handler om et forholdstall relatert til pentagrammer som ser ut til å gå igjen flere steder i naturen. Kort fortalt sies det at dersom du deler en linje eller et rektangel i to slik forholdet mellom den største lengden og totalen er den samme som mellom den minste delen og største, så har du klart å foreta et gyldent snitt.

Det litt forbløffende er hvordan dette forholdstallet går igjen i naturen. For eksempel forholdet mellom skulderen-fingertupp og albue-fingertupp, forholdet mellom hode-fot og navel-fot, knokene på hånda etc.

Forholdstallet er cirka 1,6 og du kan lese en hel del mer på Wikipedia, inkludert historikk og matematisk utledning.

Nok om det - i fotoverden gjøres det som regel litt enklere ved at bildet deles opp i 3x3 ruter. Der en vertikal og horisontal strek krysser hverandre, får vi et punkt (fire totalt) som våre øyne har en tendens til å legge ekstra godt merke til. Det er derfor slik at bilder som har noe interessant i minst ett av disse punktene fremstår som mer interessante.

Det gyldne snitt til høyre og den såkalte "rule of thirds" til venstre.
Vis mer


hilsen
Fotodoktoren