<strong>SØK, SØK, SØK:</strong> Vår test viser at Google er den ubestridte ener på å finne tilbake til gamle dokumenter. Illustrasjon: Dinside
SØK, SØK, SØK: Vår test viser at Google er den ubestridte ener på å finne tilbake til gamle dokumenter. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Google Drive, Microsoft OneDrive eller Dropbox?

Det finnes bare én søkekonge

Hvis du er opptatt av å finne igjen filer du har lagret i nettskyen, er det ikke ett fett hvilken løsning du velger.

Publisert

En av de største fordelene med å lagre sikkerhetskopier av dokumenter, bilder og andre personlige filer i nettskyen, er at de er tilgjengelig fra hvor som helst - bare du har internettilgang og en dings å åpne dem på.

Søket må fungere

God tilgjengelighet krever også en god søkefunksjon, med mindre du er svært god på organisering. Spørsmålet blir da hvor enkelt det egentlig er å finne akkurat det dokumentet i arkivet ditt som du er på utkikk etter.

Svaret blir at det kommer helt an på hvilken nettskyløsning du velger, viser vår lille test.

Slik testet vi

Vi startet med å laste opp mer enn 1.500 brukerfiler i mange forskjellige formater og med variert innhold, til tre av de aller mest populære nettlagringstjenestene: Dropbox, Microsoft OneDrive og Google Drive.

Alle de tre tjenestene har innebygd søkefunksjon som er tilgjengelig når du er innlogget i nettleseren eller i mobilappen. De har også innebygd forhåndsvisning av flere filformater, slik at du kan se innholdet i nettleseren eller appen, uten at du behøver å laste ned filen først.

Når alle filene var lastet opp, ventet vi et par timer før vi foretok en rekke søk via desktop-nettsidene til hver av dem, for å avdekke eventuelle forskjeller i resultatene.

Én faller igjennom

I tabellen under har vi listet ut noen tilfeldige søkeord, med antall resultater fra de tre tjenestene. Som du ser, er det store variasjoner ute og går:

Søkeord: Dropbox Google Drive Microsoft OneDrive
Drammen01613
SLHK422224
Donald044
Budsjett111716
Løsning0427

Går vi bak resultatene, finner vi raskt ut hvorfor Dropbox scorer langt dårligere enn Google Drive og Microsoft OneDrive. For mens de to sistnevnte tjenestene søker både i filnavn og innhold, søker Dropbox kun i filnavn.

Har du for eksempel skrevet et dikt om en dromedar og kalt dokumentet for kamel.doc, får du ikke treff om du søker etter dromedar i Dropbox - men det får du derimot både hos Google Drive og Microsoft OneDrive.

De største forskjellene

Under har vi tatt for oss tre av søkeresultatene med særlig store sprik.

Drammen: Google Drive fant flest filer relatert til Drammen. I resultatene var det filer av typen html, pdf, doc og jpg. Sistnevnte viste seg å være et innskannet dokument der det stod «Drammen» med liten skrift nederst:

<strong>LITEN TEKST INGEN HINDRING:</strong> Google Drive var best på å kjenne igjen tekst i bilder.
LITEN TEKST INGEN HINDRING: Google Drive var best på å kjenne igjen tekst i bilder. Vis mer

Microsoft OneDrive klarte ikke å finne Drammen i noen bildefil, men har riktig nok støtte for søk i bilder. Mer om det senere. Den misset også på to PDF-filer, men var ellers i takt med Google Drive.

<strong>FOR MANGE TREFF:</strong> OneDrive listet ut alt innholdet i mapper som inneholdt søkeordet i mappenavnet.
FOR MANGE TREFF: OneDrive listet ut alt innholdet i mapper som inneholdt søkeordet i mappenavnet. Vis mer

Det var ingen filer med Drammen i filnavnet, detfor meldte Dropbox om null treff.

SLHK: Nok en gang viste Google Drive seg som mest treffsikker, med 22 treff - inkludert fire mapper, doc-filer, txt-filer og en zip-fil. Inni zip-filen var det en komprimert mappe med SLHK i navnet.

Microsoft OneDrive fant hele 224 filer. Årsaken var at alt innholdet i de fire mappene med SLHK i navnet, ble regnet som treff. I dette tilfellet var ni av ti resultater irrelevante for oss, men det går an å tenke seg tilfeller der det ville være relevant.

Dropbox fant kun de fire mappene som inneholdt bokstavene SLHK.

Løsning: Vi vet av erfaring at ø i filnavn ofte setter søkemotorer på alvorlige prøver.

Mens Google Drive fant 42 filer, inkludert doc, zip, pdf, docx og ppt, fant Microsoft OneDrive bare 7. Det viste seg at mange PDF-filer hadde blitt oversett av sistnevnte, enkelte av dem med liten skrift og spesielle fonter. Støtte for å søke i zip-filer ser heller ikke ut til å være på plass i OneDrive.

Konklusjon:

Google har definert hvordan søk skal foregå på nett, og Google Drive er også klart best på filsøk, sammenlignet mot Microsoft OneDrive og Dropbox. OneDrive gjør som regel en grei jobb, mens Dropbox faller helt igjennom på søk i innhold i filene.

Del 2: Søk på ting i bildene

Vi har allerede sett at både Google Drive og Microsoft OneDrive har støtte for å søke på tekst i bilder. På den måten kan du for eksempel finne igjen bilder av veiskilt, informasjonstavler og lignende du har avfotografert.

Men visste du at du også kan søke etter ting i bildene? For eksempel kan du søke etter ting i naturen, kjente bygninger og steder, ansiktsuttrykk og kjøretøy.

Vår erfaring er at du får best resultat hvis du bruker engelske søkeord. Det gjelder både OneDrive og Google Drive. I eksempelet under ser du hva som skjer når vi søker etter «car» i Microsoft OneDrive:

<strong>SØK PÅ TING DU HAR TATT BILDE AV:</strong> Både Google og Microsofts søkemotorer gjenkjenner ting du har tatt bilde av.
SØK PÅ TING DU HAR TATT BILDE AV: Både Google og Microsofts søkemotorer gjenkjenner ting du har tatt bilde av. Vis mer

Men hvilken av de to tjenestene er best på å gjenkjenne ting i bildene? Det skal vi ta for oss i en egen artikkel senere.

Les også:
Kom i gang med nettskyen

Samleside med saker om nettskyen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer