Syltynne, lette og lekre. Slik skal PC-konseptet overleve.
Syltynne, lette og lekre. Slik skal PC-konseptet overleve.Vis mer

Derfor vil PC-en overleve

KOMMENTAR: Snart er alt snudd på hodet.

«Hovedgrunnen til at salget av Windows-PC-er synker er mangel på innovasjon.»


PC-salget stuper, og nylig ble det kjent at verdens desidert største PC-produsent, HP, vurderer sterkt å trekke seg fra dette markedet på grunn av de svært lave marginene.

De er ikke de eneste som sliter med marginene om dagen. Nær sagt alle produsentene har et altfor ensidig fokus på å velge løsninger som gjør det mulig å holde prisene på et minimum, og da blir det spesielt vanskelig for aktører som knapt produserer noen av komponentene i en bærbar PC selv.

Mange hevder at årsaken til salgssvikten er at vi er i ferd med å tre inn i "The Post-PC era", der nettbrett og smartmobiler i større og større grad løser oppgavene vi tidligere brukte PC-en til. Personlig er jeg overbevist om at PC-konseptet lever i beste velgående, men produsentene må vri fokus for å trigge kjøpelysten.

Det er nemlig én aktør i dette markedet som går mot strømmen, som ikke har dusinvis av modeller i sortimentet, og som har et helt annet fokus hva angår kostnader og kompromisser. Jeg tenker naturligvis på Apple, som er helt fraværende i billig-segmentet, men som likevel opplever en voldsom vekst som i løpet av kort tid kan føre dem helt til topps på salgslistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Så hvorfor skjer dette når mange hevder at PC-konseptet er døende? Selvfølgelig fordi PC-konseptet IKKE er døende. Nettbrett og smartmobiler kan gjøre mye, men blir som leketøy å regne i forhold til mulighetene på en PC, så snart det dreier seg om å produsere noe, enten du sitter på skole eller er i arbeid. Punktum.

Hovedgrunnen til at salget av Windows-PC-er synker er mangel på innovasjon! Du vil ha problemer med å skille en 5-6 år gammel bærbar PC fra en splitter ny, både når det gjelder vekt, skjerm, tilkoblinger og utforming. Flere store kjøpsargumenter er dermed borte.

At mange av disse PC-ene lever i beste velgående, bevises gjennom et astronomisk høyt salgstall av Windows 7, som overgår alt Microsoft tidligere har bragt til markedet, mens PC-produsentene gråter sine modige tårer. Operativsystemet krever nemlig ikke mer av maskinene enn forgjengeren, og vips - der forsvant nok et vesentlig kjøpsargument for ny PC.

Og mens HP, Acer og de andre sitter svimle på gulvet etter å ha slått hverandre i hodet med billig-klubber altfor lenge, kommer Apple susende med syltynne maskiner i aluminium, uten harddisk og optisk drev, til dobbel pris av en gjennomsnitts Windows-PC. Det handler om å vekke begeistring. Da betyr ikke prisen så mye likevel, så lenge produktene oser av 2011 og mindre av 2005.

Er det noe jeg er helt sikker på, så er det at det finnes aktører i markedet som er i stand til å komme ut av dødens posisjon og gi Apple kamp på oppløpet, og jeg blir ikke forundret om to av de sterkeste viser seg å være Asus og Samsung. Begge produserer mye av innmaten i maskinene selv, og har ressursene som skal til for å snu utviklingen.

Begge er allerede på banen med PC-er som hinter om hva vi har i vente. Samsungs syltynne 9-serie er oppsiktsvekkene nok i dag, men vil neppe være det om ett år eller to.

Intel har nemlig allerede definert fremtidens PC - Ultrabooken. I praksis er det Macbook Air som er malen. Borte er harddisken og det optiske drevet. På innsiden sitter et kompakt hovedkort, strømsparende og effektiv Sandy Bridge-prosessor og en SSD erstatter behovet for harddisk.

Bli ikke forundret om SSD på sikt erstattes av flashminne som er festet rett på hovedkortet, det vil gi enda tynnere og billigere PC-er. Prisene på SSD og flashminne synker raskt, om to år er det 500 GB som er standard. Harddisker vil etter hvert kun brukes til ekstern lagring og serverformål.

Og det er ikke snakk om fremtidsprodukter på tegnebrettet. Allerede neste måned er Asus på banen med UX21, og konkurrentene vil komme på løpende bånd i tiden fremover. Når Microsoft til neste år er klare med Windows 8, App Store og nettlagring, er mitt tips at begeistringen er tilbake for fullt.

Hva tror du? Er PC-en døende? Bruk debatten under