Derfor trenger du ikke Blu-ray-brenner

KOMMENTAR: Tilbudet av brennere for HD DVD og Blu-ray er ikke akkurat overveldende. Hva skyldes det? Er ikke behovet der?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(OPPDATERT, publisert første gang 5.juli 2007) Når det dukker opp ny teknologi er den som regel langt dyrere enn den eksisterende, og i tilfellet Blu-ray og HD DVD er forskjellene formidable. Er det lurere å satse på en ny brenner basert på de nye formatene, eller skal du velge en god gammeldags DVD-brenner? Det spørs selvsagt hva du skal bruke den til.

La oss ta som utgangspunkt at du trenger mye generell lagringsplass, så grovregner vi litt:

Sist vi sjekket kostet en Sony Blu-ray-brenner 7.990 kroner. En typisk DVD-brenner koster 299 for de vanlige, for de som har et eller annet ekstra å fare med må du ut med en hundrelapp ekstra. Du kan altså kjøpe 27 vanlige eller 20 avanserte DVD-brennere for samme pris.

image: Derfor trenger du ikke Blu-ray-brenner


Blu-ray plater for brenning koster 699 for 5 stk, mens de overskrivbare koster 995 for 5 stk. Hver plate har en kapasitet på 25 GB.

50 stk 16x DVD-plater koster fra Verbatim 169 kroner, det blir 235 GB.

Sammenligner vi med en harddisk, får du 125 GB for 7.990 kroner når du velger Blu-ray brenner med plater, mens du må betale 495 kroner for en 160 GB harddisk.

Kjøper du 500 GB disker for 7.990 kroner får du 8 stykker. Det blir til sammen 4 000 GB.

image: Derfor trenger du ikke Blu-ray-brenner


Skal du kjøpe Blu-ray brenner og plater med samme kapasitet må du kjøpe 25 pakker til 995 kr stykket pluss brenneren. Det blir 32.875 kroner. For dette kan du kjøpe 65 harddisker på 500 GB som blir 32.500 Gigabyte.

Slik kan man fortsette å regne, og Blu-ray står ikke fram som noe spesielt attraktivt og rimelig alternativ for datalagring.

OPPDATERT: Selv om prisene på de billigste Blu-ray brennere i januar 2008 er nede i rundt 3000 kroner, så har harddiskene også falt noe. Grovt sett har prisene på Blu-ray brennere falt med over 50% mens på harddisker har de falt med ca 25%. Det er fremdeles et godt stykke igjen til Blu-ray betyr rimeligere lagring - og optisk uansett fargen på laseren er stadig like upraktisk og tidkrevende i bruk sammenlignet med harddisk.

Men hva med HD video?

De fleste som trenger mye lagringsplass til privat bruk er filmentusiaster som laster ned filer med HD-video fra mer eller mindre nære venner i inn- og utland.

Også vanlige hjemmevideo-entusiaster som har kjøpt seg HDV eller AVCHD basert kamera vil foretrekke å lagre og spille av resultatet på PCen.

De aller fleste spiller filmene av på en flat-TV eller projektor koblet til en stue-PC eller en bærbar, og filmene er ofte lagret på hjemmeserveren.

I denne sammehengen er behovet for optisk lagring ikke akkurat skrikende, det er tvert i mot noe herk å måtte finne fram plater og sette i spilleren. Det er mye enklere å bare velge en fil og spille den av.

HD video på vanlig DVD?

I de siste versjonene av flere videoredigeringsprogrammer kan du nå brenne HD video til vanlig DVD, som så kan spilles av på HD DVD-spillere, enten frittstående spiller eller på XBox 360 sin HD DVD-spiller. Begrensningen ligger i spilletiden, den er gjerne begrenset til 20-30 minutter på enkeltsidige DVD-plater. Dette er imidlertid tilstrekkelig i veldig mange sammenhenger.

Det samme kan du gjøre med de nyeste AVCHD videokameraene, enten direkte fra kameraet eller via programvare på PC. Du brenner da AVCHD-filer på DVD-plate, som kan spilles av på alle Blu-ray spillere.

Med harddiskprisenes utvikling, og ny vertikal-magnetisk teknologi på trappene som gir enda større kapasitet og lavere pris pr gigabyte, fremstår Blu-ray og HD-DVD som rene nisjeprodukter i lagringssammenheng.

De fleste av oss klarer seg fint med vanlige DVD-brennere når vi trenger flyttbar lagring, og vi kjøper i stedet en frittstående spiller eller spillmaskin - tilknyttet Blu-ray (eller HD DVD) til å spille av kjøpefilmer på.

Derfor vurderer vi ikke framtiden som veldig lys når det gjelder prisfall for Blu-ray. HD DVD-brennere er ikke en gang i handelen i skrivende stund, og vi regner heller ikke med at at framtiden er stort lysere for brennere i dette formatet.

På et eller annet tidspunkt vil prisene kanskje falle dramatisk, spørsmålet er om våre nye bruksmønstre åpner for fortsatt bruk av optiske plater som lagringsformat i samme skala som tidligere.