<strong>SPAR PENGER:</strong> Kjøper du en iPad uten 3G, kan du spare flere tusen kroner i året.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SPAR PENGER: Kjøper du en iPad uten 3G, kan du spare flere tusen kroner i året. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Derfor trenger du ikke 3G-iPad

Spar mange tusen kroner ved å bruke muligheter du allerede har.

Publisert
Sist oppdatert

Mange tusen nordmenn er allerede bitt av iPad-basillen, og med lanseringen av iPad 2 neste uke vil enda flere sette tenna i Apples godbit.

Slik er iPad 2 - DinSide har fått prøve den!

iPad selges i to hovedversjoner: Med og uten 3G; mobilt bredbånd. Med en 3G-versjon kan du surfe selv uten trådløst nett, for eksempel på bussen, via mobilnettet.

Men det mange glemmer, er at du kan lage et slikt trådløst nett selv.

Fra 3G til Wifi

Nå har både Android og iPhone muligheten til å dele 3G-forbindelsen.

Har telefonen tilgang på internett via mobilnettet, kan den sende dette videre til andre enheter via trådløst nett (Wifi).

En slik enhet kan for eksempel være din iPad, og dermed kan du surfe på bussen uten å ha 3G-nettbrett.

Penger å spare

Det finnes noen ulemper med å koble iPad-en til nettet via mobilen, i forhold til å ha en 3G-versjon. Det er litt mer styr, og mobilen din kan raskt gå tom for batteri. Dessuten er det kun 3G-versjonen som inneholder GPS for navigasjon.

Dessuten er det viktig å huske på at det selvsagt ikke er gratis. Du betaler som om du hadde surfet på mobilen. I så måte kan det være lurt å ha et data-abonnement.

Men det finnes enda større fordeler. Først og fremst sparer du penger. Mye penger.

<strong>BILLIGERE:</strong> Velger du en modell uten 3G sparer du tusen kroner.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILLIGERE: Velger du en modell uten 3G sparer du tusen kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


En førstegenerasjons iPad med 3G koster i dag tusen kroner mer enn Wifi-versjonen i Apples egen butikk. Den dyreste iPad-en, med 64 gigabyte minne, koster 4.790 kroner. Med 3G, koster den 5.790 kroner.

3G-iPad-er selges heller ikke subsidiert i Norge. Det vil si at du må kjøpe iPad til fullpris, og et 3G-abonnement ved siden av.

Telenors iPad-abbonement SurfPad L koster 199 kroner måneden, og for denne prisen får du kun lastet ned tre gigabyte i måneden. I løpet av ett år har du dermed punget ut 2.388 kroner for noe du kanskje ikke trenger. Spesielt ikke om du allerede har fri bruk av data på ditt mobilabonnement.

Alt i alt kan du altså spare nesten 3.500 kroner i løpet av første året på å velge en Wifi-iPad i forhold til en 3G-ipad.

Etter iPad 2-lanseringen falt prisene, slik at du kan spare enda mer!

<strong><B>HER SKJER MAGIEN:</strong></B> Skru på Delt Internett og du er i gang - forutsatt at mobiloperatøren din støtter nettdeling over 3G-nettet.
HER SKJER MAGIEN: Skru på Delt Internett og du er i gang - forutsatt at mobiloperatøren din støtter nettdeling over 3G-nettet. Vis mer


iPhone

For å dele nettet fra en iPhone trenger du iPhone 4 med den siste versjonen av operativsystemet; iOS 4.3. Dessuten må mobiloperatøren din støtte slik deling.

Om alt er i boks, er det bare å følge denne oppskriften:

  • Gå til Innstillinger -> Generelt -> Nettverk -> Delt Internett
  • Skru funksjonen "på"
  • Vent et lite øyeblikk mens delingsfunksjonen aktiveres. Legg merke til navnet nettverket ditt har fått, og til det automatisk genererte passordet nettverket er beskyttet med (finnes under "Wi-Fi-passord")
  • Sjekker du oversikten over trådløsnett på iPad-en din nå, skal du få opp navnet på det nyopprettede nettverket. Da er det bare å koble seg til, og skrive inn passordet fra punktet over

Første gang du bruker denne funksjonen må du gå inn på "innstillinger for portabelt WiFi hotspot"
Første gang du bruker denne funksjonen må du gå inn på "innstillinger for portabelt WiFi hotspot" Vis mer

Enda mer om den nye iPhone-funksjonen finner du her


Android

Android-brukere er avhengige av Android 2.2 eller høyere. Er du usikker på hvilken Android-versjon du har, kan du gå inn på Innstillinger -> Om telefonen -> Programvareversjon.

Her er oppskriften:

  • Gå til Innstillinger -> Trådløst og nettverk -> Innstillinger for portabelt Wifi-Hotspot
  • Her kan du skrive inn et navn for nettverket, og passord
  • Huk av haken ved Portabelt Wifi-Hotspot
  • Du finner nå nettverket på din iPad. Koble deg på, og skriv inn ditt selvvalgte passord

Her finner du enda mer om hvordan du bruker Android-en som trådløs ruter

PC-deling

Også internettforbindelsen på PC-en eller Mac-en din kan deles. For eksempel om du har mobilt bredbånd.

I Windows kan du følge denne beskrivelsen, men det finnes også diverse programmer, blant annet Connectify. Det fungerer på samme måte som når du deler nettet fra mobilen. Du velger nettverksnavn, passord og fyrer det hele opp. Deretter er det bare å finne nettet på iPad-en, og koble deg til.

Mac-brukere har samme muligheten, du kan lese hvordan her. Også her har du egne programmer for å gjøre jobben, for eksempel Wisher.

Skal du kjøpe iPad 2? Med eller uten 3G? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer