Salget av Ultrabooks har så langt vært beskjedent, noe som bør uroe Intel og PC-produsentene. Foto: Per Ervland
Salget av Ultrabooks har så langt vært beskjedent, noe som bør uroe Intel og PC-produsentene. Foto: Per ErvlandVis mer

Derfor svikter salget av Ultrabooks

KOMMENTAR: Salgstallene så langt er flaue for Intel.

Intel hadde store forventninger til at salget av såkalte Ultrabooks (tynne, lette bærbare PC-er fri for mekanikk), skulle sette fart på PC-salget igjen, etter en tid med stagnasjon og tilbakegang. Så overbeviste var Intel, at de har operert med prognoser som sier at 40% av alle PC-er som selges mot slutten av 2012 vil være av nettopp denne typen.

I skrivende stund må det et under til for at så skal skje. Ifølge analyseselskapet IDC er det kun solgt en halv million av dem globalt så langt i år, og når det totale PC-salget er ventet å ligge på rund 225 millioner enheter, forstår vi at dette er mer enn et stykke bak Intels prognoser. Tallet inkluderer riktig nok ikke MacBook Air, som ifølge Digi.no selger meget godt.

Personlig har jeg latt meg begeistre av Ultrabook-konseptet, og jeg har selv vært overbevist om at det var nettopp dette PC-markedet trengte. Det er nå fullt mulig å få PC-er som er kraftige nok for 90% av befolkningen, i en innpakning som måler 1,8 cm i høyden og som veier litt over en kilo.

Maskinene er dessuten lekre, robuste, nesten alltid mer eller mindre støyfrie, og byr på god batterilevetid. De får rett og slett "vanlige" PC-er til å se ut som førkrigsmodeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no, og ansvarlig for bærbar-testene du leser her hos oss. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no, og ansvarlig for bærbar-testene du leser her hos oss. Foto: Per Ervland Vis mer


Så hvorfor selger Ultrabook-en så dårlig? Det handler etter mitt syn først og fremst om pris. Maskinene er rett og slett for dyre, i forhold til hva du får dersom du velger en modell som er litt tykkere, og litt tyngre. Dette har vi tidligere gjort et poeng av, blant annet i testen av Acer TimelineX 3830T. Denne maskinen bød på bedre ytelse enn de aller fleste Ultrabookene, men kostet på testtidspunktet bare halvparten så mye.

For når selv de enkleste ultrabookene koster 6-7000 kroner, og du kan få en kraftigere PC med flere tilkoblingsmuligheter for 4000, skjønner jeg hvorfor mange velger bort Ultrabooken.

Men det er også flere årsaker enn pris og tilkoblingsmuligheter til at folk ser andre veier. Mange trenger fortsatt et optisk drev, noe som normalt er et fremmedord i Ultrabook-sammenheng. Fortsatt kommer drivere, filmer og programvare på plater. Dette vet kundene, og mange er ikke modne for å droppe formatet ennå. Heller ikke maskinvare- og programvareprodusentene. Plater er billige, og gjør definitivt fortsatt nytten som distribusjonsmedium.

Ultrabooken møter dessuten ikke bare stor konkurranse fra billigere, og mer velutstyrte PC-er. Hvis formålene dine er å surfe på nettet, lese epost, se nett-TV, filmer, betale regninger, lytte til musikk og være aktiv i sosiale nettverk, er ikke PC-en nødvendigvis førstevalget lenger. Med mobilen og nettbrettet gjør du det minst like enkelt og effektivt, og i en innpakning som både er mindre og lettere enn alle Ultrabookene på markedet, og ofte til en langt billigere penge.

På nettbrett og mobil slipper du også i større grad bekymre deg for virus og andre uhumskheter, uønskede tredjepartsprogrammer, og et operativsystem som fort sliter i motbakke etter x antall programinstallasjoner og -avinstallasjoner. Den totale brukeropplevelsen kan altså vise seg å bli bedre enn på PC-en. Dette er utfordringer som berører hele PC-segmentet, og som naturligvis opptar produsentene.

Mange setter sin lit til Windows 8, og nye måter å bruke PC-en på. I forbindelse med lanseringen av Windows 8 og det nye Metro-grensesnittet, har flere PC-produsenter annonsert Ultrabooks med berøringsfølsomme skjermer. Håpet er at slike utvidelser vil gi kategorien det oppsvinget det sårt trenger.

Mye tyder imidlertid på at fremtidens bærbare PC vil være en mellomting mellom nettbrett og PC, som for eksempel Microsofts egen Surface. Her fungerer tastaturet som et tynt lokk til skjermen, som kan tas av når du ikke har bruk for det. Og har du iPad, vet du at til alle enkle oppgaver fungerer skjermberøring helt utmerket.

Jeg har imidlertid ingen tro på spådommer om at den klassiske PC-en går mot en rask død. Som arbeids- og produksjonsverktøy kan foreløpig ingenting erstatte et godt tastatur, mus og en stor, høyoppløst skjerm på skrivebordet.

Det er på de mer lettbente bruksområdene Ultrabooken nå kjemper en hard kamp mot vanlige bærbare, netbooks, nettbrett, hybrider og mobiler - der kun de smarteste kommer til å overleve.

Hva mener du om temaet? Bruk debatten under!

Her finner du våre oppdaterte PC-tester