Derfor stuper PC-salget

KOMMENTAR: Windows 10 har ikke vært noen redning. Heller tvert i mot.

<B>SYNKER MEST</B>: Ifølge IDC er Acer den PC-produsenten som opplevde det største fallet i fjerde kvartal. Apple opplevde derimot en fin vekst i samme periode. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SYNKER MEST: Ifølge IDC er Acer den PC-produsenten som opplevde det største fallet i fjerde kvartal. Apple opplevde derimot en fin vekst i samme periode. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et halvt år har gått siden Microsoft lanserte Windows 10, operativsystemet mange trodde skulle redde PC-industrien etter mageplasket de opplevde med Windows 8.

Og hva skjer? Jo, i fjerde kvartal opplevde PC-salget et av sine mest dramatiske fall noensinne, på hele 10,4 prosent sammenlignet mot samme periode året før, ifølge analyseselskapet IDC.

Etter en kortvarig oppbremsing viser salgskurvene altså den samme nedadgående tendensen som de har gjort mer eller mindre sammenhengende de siste årene.

Det kan ikke være særlig moro å være PC-produsent for tiden. Jeg skal spare deg for floskler om at PC-alderen er forbi, men det har aldri vært flere tegn på at den har sett sine beste dager, enn akkurat nå.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer


Fallet gjelder nemlig nær sagt alle PC-produsentene. Ifølge IDC er det de små PC-produsentene som opplever den største nedgangen, med en samlet tilbakegang på hele 19,7 prosent. Av de fem største er det Acer som stuper mest, med 18,7 prosent.

Jeg tviler på at noen i PC-industrien er forbauset over at lanseringen av Windows 10 ikke har ført til noen boost i salget.

For hos Microsoft dreier det meste seg om å få flest mulig eksisterende brukere til å gå over til Windows 10, og dette virker langt viktigere enn å bidra til å øke PC-salget. Microsoft gir for eksempel bort operativsystemet gratis til alle som har PC-er med Windows 7 eller 8.1, og bidrar i så måte heller til å forlenge livet til gamle PC-er, enn å trigge publikum til å kjøpe nytt.

Du kan faktisk installere Windows 10 fra bunnen av på den gamle PC-en din, og bruke en inntil seks og et halvt år gammel lisensnøkkel. Snakk om gavepakke til publikum!

I tillegg er det naturlig nok en rekke andre faktorer som påvirker PC-salget negativt:

Verdensøkonomien er dalende, behovene for stadig kraftigere utstyr har stagnert, og ikke minst: Mobiler og nettbrett løser stadig flere tradisjonelle PC-oppgaver - hvor enn du befinner deg, gjerne både enklere og raskere enn PC-en selv.

Microsoft selv har staket ut en kurs der mobiler som kjører Windows 10 på sikt vil kunne fungere 100 prosent som en PC. På Microsoft Lumia 950, som allerede er i butikkene, kan jeg for eksempel sitte på toget og redigere et stort Excel-regneark. Når jeg kommer hjem, kobler jeg mobilen til skjerm og tastatur, og fullfører jobben i PC-modus.

Microsoft Lumia 950 kan langt på vei erstatte behovet for PC i tillegg til mobilen. Framtidige mobiler fra selskapet skal kunne kjøre vanlige PC-programmer. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Microsoft Lumia 950 kan langt på vei erstatte behovet for PC i tillegg til mobilen. Framtidige mobiler fra selskapet skal kunne kjøre vanlige PC-programmer. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Men Microsoft har flere blår å kaste i øynene på PC-produsentene.
Nylig uttalte de at de snart vil slutte å støtte gamle operativsystemer på ny prosessorarkitektur. På den måten håper selskapet å unngå at kundene skal falle for fristelsen å installere gamle Windows-versjoner på nye PC-er.

Dette har tidligere vært en stor utfordring for Microsoft, spesielt i det konservative bedriftsmarkedet, der nye Windows-versjoner betyr masse arbeid i forhold til å få annen infrastruktur og systemer til å spille på lag. Den slags «nedgraderinger» har ført til at Microsoft har måttet bruke store ressurser på vedlikehold av gammel kode de helst skulle sett død og begravet.

Hvordan den nye politikken vil påvirke kjøpelysten hos bedriftene, kan man bare spekulere i - men at mange bedrifter kommer til å tenke seg om enda en gang før de åpner lommeboka, kan fort bli en konsekvens.

Apple går mot strømmen, og selger flere datamaskiner enn noensinne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Apple går mot strømmen, og selger flere datamaskiner enn noensinne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


For PC-produsentene kan den uløselige tilknytningen til Microsoft Windows altså være i ferd med å bli et problem. Det må svi ekstra mye å se at den eneste av de store PC-produsenten som ikke opplevde salgssvikt i fjerde kvartal, var Apple - som kjører sitt eget løp, med egne maskiner og Windows-alternativet OS X.

Til tross for synkende verdensøkonomi og til tross for at maskinene er dyre, vokste Apple med 6,2 prosent i perioden, og hadde 7,5 prosent andel av det globale PC-salget. De må nødvendigvis ha gjort svært mye riktig underveis.

På ettersommeren er gratisperioden for Windows 10 over. Skal du installere operativsystemet etter denne datoen, må du enten betale for en lisens - eller kjøpe en ny PC. Samtidig vet vi at PC-produsentene jobber på spreng for å vekke kjøpelysten igjen, blant annet med syltynn, vifteløs design og superskjermer.

Det er med andre ord fortsatt håp for PC-en, men mer enn noen gang vil det kreve bøttevis av innovasjon og smarte løsninger for å overleve. Tiden da produsentene fikk drahjelp fra nye Windows-lanseringer, ser i hvert fall ut til å være over.

Les også:
Slik velger du riktig PC
Sjekk PC-nyhetene fra verdens største elektronikkmesse