Derfor sliter Windows 8-brukerne

Analyseselskap mener de sitter på svaret.

Windows 8 med sin mye omdiskuterte startmeny og "live tiles". Men de fleste ønsker å gå rett til det klassiske skrivebordet, ifølge IDC. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Windows 8 med sin mye omdiskuterte startmeny og "live tiles". Men de fleste ønsker å gå rett til det klassiske skrivebordet, ifølge IDC. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire måneder etter lanseringen av Windows 8 sliter Microsoft med salget. Selv Windows Vista, som ble omtalt som en flopp i 2007, tok raskere markedsandeler enn Microsofts ferskeste tilskudd til Windows-familien. Kritikken blant publikum og media har også overdøvet mye av det som er positivt ved operativsystemet, som for eksempel bedre sikkerhet og maskinvarestøtte, raskere oppstart og mindre strømbruk.

Les også: Se hva som ligger skjult i Windows 8

To ting

– Vi har forsket mye på dette, og kommet fram til at det er spesielt to ting folk som bruker Windows 8 savner, sier analytiker hos IDC, Bob O'Donnel, til nyhetstjenesten CNET, og legger til at de to tingene dukker opp nesten helt konsekvent i intervjuer av brukere.

– Det ene er startknappen når du jobber i skrivebordsmodus, den ønsker folk tilbake. Det andre brukerne savner er muligheten til å gå direkte til skrivebordsmodus når man logger på PC-en. Svært mange brukere trykker på skrivebords-flisen så snart de har logget inn, og gjør det meste av arbeidet sitt der. Folk føler seg mer komfortable i skrivebordsmodus, sier han.

Og det er kanskje ikke så rart. Skrivebordsmodus er den klassiske Windows-opplevelsen som har vært med siden lanseringen av Windows 95 for 18 år siden. Startknappen er like gammel.

Kan komme endringer

Det store spørsmålet er om Microsoft er villig til å gå tilbake på dette. Foreløpig er det ingenting som tyder på det, men det kan endre seg, tror O'Donnell. PC-salget går nemlig trått om dagen.

– Hvis du snakker med PC-produsentene, ville de likt at Microsoft gjorde det, rett og slett fordi de kjenner igjen noen av utfordringene som forbrukerne står overfor.

Finnes løsninger

Hvis du nettopp har kjøpt ny PC eller oppgradert til Windows 8 og ønsker en løsning på de to utfordringene, finnes det heldigvis løsninger. En av de aller beste er til og med gratis, den kan du lese mer om her.