Derfor nekter Netflix å innføre offline-støtte

Mener nordmenn har mer enn god nok nettilgang.

<B>PÅ NORGESBESØK: </B>Produktinnovasjonssjef Chris Jaffe og kommunikasjonssjef Joris Evers i Netflix møtte norske journalister etter å ha studert nordmenns Netflix-bruk.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PÅ NORGESBESØK: Produktinnovasjonssjef Chris Jaffe og kommunikasjonssjef Joris Evers i Netflix møtte norske journalister etter å ha studert nordmenns Netflix-bruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nordmenn er mer avslappa og balanserte. Dere klarer å følge med på hva som skjer rundt dere samtidig som dere ser en film, forteller produktinnovasjonssjef Chris Jaffe i Netflix til Dinside.

- Og dere har så bra nettilgang! Dere har 4G overalt, og kan gå inn på hvilken som helst kafé og få rask WiFi. Det er mye bedre enn hva vi har i Silicon Valley, sier Netflix sin kommunikasjonssjef, Joris Evers.

De siste fem dagene har de sittet i stuene til norske Netflix-kunder. Observert og notert, som en slags David Attenborough, for å lære om de innfødtes oppførsel. Og om det de ser på som den overraskende gode nettilgangen vår.

Så god, at Netflix mener nordmenn ikke trenger å etterlyse en av våre mest etterlyste funksjoner.

Netflix vs. Viaplay vs. HBO Nordic – hvilken bør du velge?

Offline-støtte i Netflix?

Å se Netflix i stua er for de aller fleste av oss null problem. Samme midt i en by med godt mobilnett, eller på en kafé med WiFi. Men sett deg i en bil som suser avgårde i 100 km/t på E18, og du vil slite. Sett deg på et tog med NSBs WiFi, og du får beskjed om at Netflix rett og slett er blokkert.

Ønsker du deg offline-støtte i Netflix?

(Avsluttet)
Ja(94%) 16583
Nei(6%) 1044
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En mulig løsning: Offline-støtte. Muligheten til å laste ned filmene på forhånd, så du ikke trenger nettilgang i det hele tatt. Viaplay har det. Musikktjenester som Spotify og Wimp har det. Men Netflix har det ikke.

- Og problemet med dårlig nettilgang vil forsvinne før Netflix får offline-støtte, sier Evers.

Les også: Slik får du sett film på nettbrettet uten internett

Ikke enkelt nok

Til tross for høylytte protester fra de oppmøtte journalistene, nekter Netflix for at offline-støtte er en god idé.

AVHENGIG AV NETT: For å se Netflix-innhold på farten må du også i framtida har nettilgang. Offline-støtte vil de nemlig ikke innføre.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AVHENGIG AV NETT: For å se Netflix-innhold på farten må du også i framtida har nettilgang. Offline-støtte vil de nemlig ikke innføre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

De hevder det er flere grunner til dette, blant annet:

  • Brukervennlighet: Netflix vil være så enkelt som overhodet mulig, og tror det blir for komplisert å la oss laste ned enkelte filmer.
  • Lisensiering: Netflix nekter for at det er juridisk trøbbel som stanser offline-støtte, men ser for seg at funksjonen uansett ikke ville blitt støttet av alt innhold, og derfor ikke brukervennlig nok.
  • Lagringsplass: Netflix synes offline-støtte for musikk gir mye mer mening, da musikk tar langt mindre plass enn film.

  • Interessen: Netflix innrømmer at de stadig får spørsmål om offline-støtte, men kaller den likevel for en «nisjefunksjon» ikke mange nok vil bruke.
  • Prinsippet: Netflix ler av tanken på at «framtida er offline», og tror problemer med dårlig nettilgang snart er historie.
- Men vi utforsker muligheten til å ha «cacher» med Netflix-innhold på for eksempel fly, avslører Evers.

Med dette mener han at Netflix-filmer og TV-serier kan være lagret på flyets egne servere, slik at du kan strømme innholdet uavhengig av internett.

Ikke Spotify for film

- Nordmenn opplever fortsatt at amerikanere har mer Netflix-innhold enn oss. Vil det være slik framover?

FRAMTIDA: Netflix sin egen serie House of Cards er tilgjengelig i 4K, men ikke i 3D. Det sier sitt om hva Netflix mener er framtida. Foto: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRAMTIDA: Netflix sin egen serie House of Cards er tilgjengelig i 4K, men ikke i 3D. Det sier sitt om hva Netflix mener er framtida. Foto: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Vi vil være en global aktør, hvor alt innhold er tilgjengelig overalt. Det er derfor vi lager eget innhold, så vi kan kontrollere dette selv. TV-rettigheter er mye mer komplisert enn for musikk. Noen sier vi er «Spotify for film», men det er vi ikke. Spotify betaler artistene per avspilling i etterkant, mens vi betaler for innholdet på forhånd, svarer Jaffe.

Les også: Slik finner du de beste filmene på Netflix

- Mange ser også på Netflix som motgiften mot piratkopiering av film, slik Spotify kan være for musikk. Er dere det?

- Netflix er ikke svaret på piratkopiering. Men om innholdet er lettere tilgjengelig på for eksempel Netflix, vil folk velge det. Vi ser at piratkopieringen går ned i landene vi lanseres i.

Mer 4K enn 3D

- Nordmenn har fortsatt ikke tilgang på 3D-innhold. Hvor mye fokuserer dere egentlig på 3D?


- Framtida er mer 4K enn 3D. Vi har prøvd 3D, men... Framtida er mer 4K enn 3D. Og ikke minst flere bilder i sekundet og HDR (High-dynamic-range). Joda, du ser litt forskjell på 4K og 1080p, men med høyere bilderate og HDR så «popper» virkelig bildet, hevder Jaffe.

Les også: Superoppløsning til tross – ekspertene vil ha høyere bilderate og Slik ser du Netflix i 4K

- Hva med stemmestyring?

- Vi støtter allerede stemmestyring på Xbox, og dere vil se langt mer av det om 6 til 18 måneder. Men det må være enkelt, ikke «jeg-vil-se-Orange-is-the-new-black».

- Hva annet kan vi vente av Netflix i nærmeste framtid?

- Når du ser rundt deg på stuebordet, hva ligger der? Et nettbrett eller en mobil. Du kan allerede velge innhold på dem og vise det på TV-en, men vi vil se mer på hva annet de kan brukes til. Vi ser på det som peanøttsmør og sjokoladepålegg, som amerikanere liker å blande. Det neste halvåret vil dere se spennende ting der.