Derfor må du alltid slette minnepinner, mobiler og PC-er

Ikke tro at lagrede data er ufarlig, og ikke tro smartklokker er et unntak.

<b>SLETT, SLETT, SLETT: </B>PC-er, mobiler, minnepinner, klokker, dingser og bokser – alt inneholder data om deg. Sletter du ikke dette før du selger eller kaster, kan det få konsekvenser. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
SLETT, SLETT, SLETT: PC-er, mobiler, minnepinner, klokker, dingser og bokser – alt inneholder data om deg. Sletter du ikke dette før du selger eller kaster, kan det få konsekvenser. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside fortalte nylig om Martin Netland som kjøpte en minnepinne på Elkjøp. Den var allerede brukt og inneholdt massevis av bilder – av alt fra sydenturer til andres nakne barn.

Elkjøp hadde ikke fulgt sine egne rutiner om å slette returnerte dingser før videresalg, og den tidligere eieren hadde altså heller ikke gjort jobben.

- Dette er en veldig kjent problemstilling, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Dinside.

- Og det gjelder slett ikke bare minnepinner.

LES MER: Kjøpte minnepinne på Elkjøp, fikk bilder av andres nakne barn

Kan misbrukes

Vi har aldri omgitt oss med så mye data som i dag. Mange sitter i sofaen med smartklokke på armen, mobil i lomma, nettbrett i fanget og med Netflix på AppleTV-en. Alle med hvert sitt minne, med potensiell sensitiv data om deg og dine.

KJENNER PROBLEMET: Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsis vet altfor godt at ikke alle er flinke nok til å slette. Problemet vil bare øke, tror han. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS
KJENNER PROBLEMET: Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsis vet altfor godt at ikke alle er flinke nok til å slette. Problemet vil bare øke, tror han. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS Vis mer


- Så problemet tror jeg blir mer og mer vanlig; vi har minne i alt. Og har den ikke minne, er den kobla opp til skytjenester. Da ligger påloggingsinformasjon lagra, som kanskje er like ille, sier Tessem.

Rådet er derfor enkelt: Skal du kvitte deg med en dings, må den slettes først. Uansett om den skal kastes, returneres til butikken, selges eller gi bort. For som Elkjøp-saken viste, kan du ikke stole på at andre sletter det for deg.

- Man tenker kanskje ikke så mye over hva slags informasjon som ligger lagra. Ditt eksempel med bilder på en minnepinne virker kanskje ikke så farlig, men for dem som er avbilda er det kanskje farlig. Og det glemmer man ofte, mener Tessem i Norsis.

Havner bildene dine i feil hender, kan de spres på nettet. Havner sensitiv data som brukernavn og passord i slike hender, kan de brukes til ID-tyverier. Og det du ser på som hverken sensitive bilder eller data, kan som Tessem sier være det likevel.

LES OGSÅ: ID-tyver er ofte ute etter sensitiv informasjon om deg – en god kilde er lommeboka, mobilen og PC-en din

SLETTE MINNEPINNER: Ikke bare anta at minnepinner og minnekort ikke inneholder noe sensitivt. Og ikke anta at andre sletter den for deg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SLETTE MINNEPINNER: Ikke bare anta at minnepinner og minnekort ikke inneholder noe sensitivt. Og ikke anta at andre sletter den for deg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis merSlette minnepinner, minnekort og harddisker

Tradisjonelle lagringsmedier slettes på gamlemåten; med formatering. Husk å kopiere ut innholdet du trenger før du gjennomfører noen av disse sletteoppskriftene, og husk at det kan sitte minnekort i blant annet kameraer og mobiltelefoner.

Formatere i Windows:

 1. Åpne Utforsker, for eksempel ved å trykke på Windows-tasten og «E» på tastaturet ditt.
 2. Finn minnekortet, minnepinnen eller harddisken du vil slette. Høyreklikk på den og velg «Formater».
 3. Trykk på «Start» og vent til den er ferdig.
Formatere på Mac:
 1. Åpne Diskverktøy, for eksempel ved å trykke Command-tasten og mellomrom, og skrive «diskverktøy».
 2. Finn minnekortet, minnepinnen eller harddisken du vil slette. Trykk på den og velg «Slett»-fanen til høyre.
 3. Trykk på «Slett...»-knappen og start formatteringen.
LES OGSÅ: Sørg for kryptering og sikker sletting av minnepinner med disse gratisprogrammene

SLETTE MOBILEN: For de fleste er mobiltelefonen en forlengelse av oss selv. Bilder, meldinger, sosiale medier – alt må vekk før den selges. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
SLETTE MOBILEN: For de fleste er mobiltelefonen en forlengelse av oss selv. Bilder, meldinger, sosiale medier – alt må vekk før den selges. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis merSlette mobiltelefoner og nettbrett

iPhone, iPad, Android- og Windows-mobiler og nettbrett slettes fra enheten selv, gjennom funksjonene produsenten selv har laget. Har enheten minnekort i tillegg, kan du ta det ut og følge oppskriftene over.

Slette iPhone og iPad:

 1. Apple råder deg til først koble fra iCloud. Det gjør du i innstillinger, under «iCloud» og «Logg av».
 2. For å slette alt går du inn i innstillinger, velger «Generelt», «Nullstill» og «Slett alt innhold og alle innstillinger».
 3. Du vil nå bli bedt om passord, før selve prosessen starter.
Slette Android-mobiler og -nettbrett:
 1. Produsentene har litt ulike løsninger, så søk gjerne etter metoden for din modell på Google.
 2. Men som regel finner du dette i innstillinger, under «sikkerhetskopier og nullstill».
 3. Følg instruksjonene her, og sørg for å slette absolutt alt; lagra data, alle innstillinger og eventuelle installerte minnekort.
LES OGSÅ: Mer om å slette en Android-mobil, og mer om å slette en iPhone

SLETTE MAC OG PC: PC-ene dine er noe av det som inneholder aller mest sensitiv data. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLETTE MAC OG PC: PC-ene dine er noe av det som inneholder aller mest sensitiv data. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSlette PC-er og Mac-er

Der du tidligere måtte i gang med «format c:\», kan du i dag bruke Windows og Mac OS X sine egne funksjoner for å slette en datamaskin.

Slette en Windows 10-maskin:

 1. Gå til kontrollpanelet, finn «oppdatering og sikkerhet» og velg «Tilbakestill PC-en».
 2. Du får flere valg, men om du skal kvitte deg med den er det bare ett som gjelder: «Fjern alt».
 3. Følg instruksjonene. Dette kan ta tid, så belag deg på en god del venting før maskinen er som ny igjen.
Slette Mac-er:
 1. Når Mac-en starter, trykk og hold inne Kommando-tasten og R på tastaturet for å komme inn i en egen meny. Velg «Diskverktøy», finn harddisken(e) dine til venstre og velg den.
 2. Trykk på «Slett», velg formatet «Mac OS Extended (journalført)» og start slettingen.
 3. Nå kan du installere Mac OS X igjen ved å gå ut av Diskverktøy og velge «Installer OS X på nytt».
LES OGSÅ: Slik gjør du Mac-en din klar for videresalg

ALT DET ANDRE: Både Apple Watch og Apple TV inneholder data om deg. Også her må du slette før du kvitter deg med dem. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ALT DET ANDRE: Både Apple Watch og Apple TV inneholder data om deg. Også her må du slette før du kvitter deg med dem. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis merSlette spillkonsoller, AppleTV, smartklokker

Det finnes knapt en dings uten minne, og knapt et minne uten data som kan være uheldig i andres hender.

 • Husk derfor å også slette spillkonsoller som Xbox og Nintendo 3DS, bokser som AppleTV, smartklokker eller hva det skulle være.
 • Selv om disse sjeldent inneholder private bilder og slike ting, er du trolig logget inn på diverse tjenester på dem.
 • Slike dingser har som regel egne funksjoner for dette, ofte kalt «tilbakestill» eller «factory reset».
LES OGSÅ: 15 ting du kan gjøre med Apple Watch

Hva pleier du å gjøre med dingsene dine?

(Avsluttet)
Jeg sletter gjennom enhetens egne funksjoner(53%) 357
Jeg er nøye, og bruker ofte egen programvare for sletting eller kryptering(35%) 240
Jeg tar det ikke så tungt, og glemmer det ofte(12%) 82
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men er sletting nok?

Å slette noe betyr å fjerne fila fra minnets «innholdsfortegnelse». Det betyr at fila ikke er tilgjengelig uten videre, men det betyr slettes ikke at den ikke kan finnes. Dinside har selv flere ganger omtalt programvare som kan gjenopprette sletta filer.

- Spør du fanatikerne, er det eneste som gjelder å dyppe dingsen i syre, sa kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Dinside da vi skrev saken om Elkjøps minnepinne.

Også Tessem i Norsis påpeker at slettingen vi har omtalt her ikke alltid er nok. Er det noe du for all del ikke vil ha på avveie, må du derfor bruke egen sletteprogramvare, eller kryptere for eksempel mobilen før du sletter innholdet. Da skal det godt gjøres å gjenopplive filene.

- Men hvor stor sjanse er det for at noen gidder å gjenopprette sletta data på en dings fra en tilfeldig privatperson?

- Det er et veldig godt poeng. Skal jeg være ærlig, tror jeg den er ganske liten. Men det blir en vurdering hver enkelt må ta, avslutter Tessem.

LES OGSÅ: Er det verdt 10.000 kroner å reparere en ødelagt harddisk?