Derfor lever Internet Explorer 6 i beste velgående

KOMMENTAR: Fortsatt har den en betydelig markedsandel. Ikke uten grunn.

Derfor lever Internet Explorer 6 i beste velgående
Publisert
Sist oppdatert
Internettet er for mange noe som åpner seg når man dobbelklikker på ikonet som er merket Internett ett-eller-annet. Logisk nok.


Det anslås at så mye som 15-20% av all trafikk på World Wide Web fortsatt skjer gjennom den åtte år gamle nettleseren Internet Explorer 6, til stor ergrelse for webutviklere og programmerere verden over.

Det har seg nemlig slik at den aldrende nettleseren ikke helt spiller på lag med webstandardene som nyere nettlesere følger. Det betyr blant annet at utviklerne hos DinSide må ta spesielle hensyn, og kode sidene på en spesiell måte for at de skal vises korrekt også i Internet Explorer 6.

Så lenge nettleseren fortsatt har en så betydelig markedsandel, er de rett og slett nødt til å gjøre det, for å unngå at besøkende får en dårlig brukeropplevelse.

Faktisk er det slik at de aller fleste store nettstedene ikke tør å la være. Å utestenge 20% av brukerne vil bety dramatisk trafikkfall, og bortfall av livsnødvendige annonseinntekter.

Med mindre man klarer å lokke brukeren til å oppgradere, da.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Sistnevnte har vist seg å være vanskeligere enn mange har antatt, til tross for diverse kampanjer i inn- og utland den siste tiden. De teknisk oppegående vil naturligvis ikke ha problemer med å oppgradere, og vil dessuten la seg lokke av nye funksjoner og muligheter. Disse oppgraderer ofte med både glede og iver. Andre, og jeg vil anta det store flertallet, er først og fremst opptatt av innholdet på nettet enn mulighetene i nettleseren - om de i det hele tatt vet hva en nettleser er for noe. Enda færre forholder seg til versjonsnumre.

Internettet er for mange noe som åpner seg når man dobbelklikker på ikonet som er merket Internett ett-eller-annet. Logisk nok.

Men det virkelig store paradokset er at til tross for at Internet Explorer 6 er gammel og skranglete, så finnes det knapt noen sider på nettet som IKKE vises eller fungerer riktig gjennom den.

Man kan da ikke forvente at den slitsomme naboen skal slutte å banke på døra, når han blir tatt i mot med et smil, og får servert kake - hver gang. Hallo?!

Og enda verre - enkelte ting fungerer utrolig nok bedre i IE6 enn i konkurrerende nettlesere. Ta for eksempel NRK sin nett-TV-satsning og tusenvis av andre nettsatsninger basert på Windows Media Player. De fungerer for eksempel sjelden eller aldri i Opera uten videre, og det kreves en plugin for å få dem til å virke i Firefox. I Internet Explorer 6 er det derimot tut og kjør fra første besøk.

En rekke andre Microsoft-tilpassede webløsninger, som Hotmail, Outlook Web Access og Windows Update, fungerer dårligere og enkelte ganger ikke i det hele tatt i konkurrerende nettlesere, mens IE6 suser av gårde med full funksjonalitet.

Adobe Flash installeres dessuten automatisk og uten omstart.

Når alt fungerer så bra, hvorfor skal Kjell fra Senja og Torill fra Lista oppgradere da? For ikke å glemme alle bedriftene som har valgt en Microsoft-optimalisert infrastruktur. Som om ikke systemansvarlig var overarbeidet fra før! Klok av skade vet han da bedre enn å prøve å fikse noe som omsider virker som det skal!?

Hastighet, sier du. 9 av 10 tester viser jo det samme; samtlige IE-versjoner er langt tregere enn Firefox, Opera, Chrome og Safari. Det må da bety noe? Glem det.

Med en brukbar internettlinje er den opplevde forskjellen mellom IE6 og superraske Chrome liten på klikkvinnere som VG.no, Finn.no og Facebook. Treghet er ikke noe oppgraderingsargument. Over hodet ikke. Legg til at Chrome ikke fungerer med alle nettbanker. Det blir hasta la vista i fleisen på Google. Dessverre.

Og når vi først er inne på hastighet - hvorfor er det ingen som nevner oppstartshastigheten i den sammenheng? Internet Explorer 6 har vært i særklasse raskest å starte opp på samtlige PC-er med Windows XP jeg har prøvd, i hvert fall, takket være at mesteparten av motoren lastes med operativsystemet. Dét er noe brukeren legger merke til!

Sikkerhet, sier du. Den tar vel Norton seg av, ikke sant? Hvem bryr seg uansett.

Nylig uttalte IE-ansvarlige Dean Hachamovitch i Microsoft at selskapet har ingen planer om å kutte ut IE6-støtten med det første. Nettleseren er jo tross alt en del av Windows XP, og den skal jo i hvert fall supporteres til 2014! Og hvis du har glemt det, Windows XP er like gammel som IE6 og fortsatt verdens mest brukte operativsystem.

Det er imidlertid håp for overarbeidede utviklere, Microsoft-hatere og nettlesernerder verden over. Populære Digg.com ønsker å kutte ut støtten, eller i hvert fall gjøre opplevelsen dårligere for IE6-brukere. Og besøker du YouTube i disse dager med IE6, får du varsel om at "We will be phasing out support for your browser soon". Så får vi se hva det innebærer, og hvilke ringvirkninger det eventuelt vil skape.

Vi må uansett slutte å bli forbauset over at IE6 klorer seg fast på listen over verdens mest brukte nettlesere. Så lenge ingen tør å sette en strek over den, hardt og brutalt, vil den leve videre. Til 2014 - minst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer