I 2014 kjøpte 2,1 millioner nordmenn mobiltelefon. I fjor var det «bare» 1,8 millioner av oss som valgte å investere i en ny.
Det viser ferske tall fra Elektronikkbransjen, som i dag holdt sin årlige pressekonferanse.
Nedgangen i antall solgte telefoner er på hele 12 prosent. Men pengene som kommer inn til mobilprodusentene fra teknologi-kåte nordmenn blir ikke færre.
For vi kjøper stadig dyrere og mer avanserte telefoner. I år som i fjor brukte vi 7,7 milliarder. Dermed har gjennomsnittsprisen per telefon økt fra 3.700 kroner til 4.000 kroner.
LES OGSÅ: Kina-mobilene fosser fram
Kjøper på øverste hylle
- Nordmenn kjøper ofte fra øverste hylle. Vi velger helst flaggskipmodellene, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.

For noen år siden beholdt vi telefonene våre i ett og et halvt år før vi skiftet den ut. Nå har utskiftingstakten økt til 2,5 år, ifølge Ottemo.
Bransjen får fortsatt ikke nøyaktige tall fra Apple, og iPhone-delen av salgstallene er dermed basert på spørreundersøkelse.
Det er likevel lite tvil om at Apple fortsatt er dominerende med sin iPhone.
Da Dinside for ett år siden innhentet tall fra de største kjedebutikkene var fasiten klar: Apple er fortsatt suveren hos norske mobilkjøpere som enkeltmerke.
LES OGSÅ: Smartklokke i luksusklassen
Smartklokke kom for fullt
Mens mobiltelefonsalget og nettbrettsalget (minus 12,5 prosent) synker, viser salget i smartklokker en helt annen tendens.

I 2014 ble det solgt 80.000 slike armbåndsur her i landet. I fjor økte salget til hele 240.000 enheter. Forklaringen er åpenbart at Apples smartklokke Apple Watch først kom i fjor.
Også såkalte smartarmbånd til trening og aktiviteter har økt fra allerede formidable 240.000 til nærmere en halv million (480.000).
LES OGSÅ: Er 40 tommer egentlig nok?
Jumbo-TV i norske hjem
Av årets statistikk leser vi også at det selges 10 prosent færre TV-er. Men også her er tendensen den samme som i mobilmarkedet: Apparatene som selges, er dyrere.

Og de blir stadig større: Nå er «folkefjernsynet» på mellom 55 og 65 tommer, noe som var utenkelig i vanlige hjem for bare få år siden.
Hele 38 prosent av oss har nå Netflix-abonnement, og det er liten tvil om at strømming er i ferd med å overta for DVD og Blu-ray hjemme. Mens det i toppåret 2012 ble solgt 150.000 Blu-ray-spillere her i landet, sank tallet til 70.000 i fjor.
TEST: To hodetelefoner med innebygd DAC
Gull på ørene
På lydsiden er det fortsatt hodetelefoner som er det største. Litt nedover har salget gått i antall, men bransjen må se seg fornøyd med at 1 million nordmenn kjøpte seg nye lurer i fjor. Og da kommer salget av ørepropper i tillegg.

Musikkelskerne foretrekker som mobilbrukerne de dyrere modellene, noe en omsetning på 650 millioner forteller om.
De gode, gamle LP-platene fortsetter å oppleve en renessanse, noe 10.000 solgte platespillere vitner om.
Om noen måtte tro at CD-spilleren er på vei tilbake, så bekreftes ikke dette av tallene. Bare 1.000 slike spillere ble solgt i fjor.
LES OGSÅ: Så lenge varer vinen i kjøleskapet
Dyrere også på kjøkkenet

På kjøkkenet er vi derimot ikke snaue. Her er det en oppgang på sju prosent fra i fjor i antall. Innen personlig pleie og småelektronikk (barbermaskiner, strykejern og så videre) er det derimot en nedgang på tre prosent.
Men regnet i omsetning er vi her også på plussiden, med en samlet økning på 9,6 prosent fra i fjor.
Konklusjonen er at nordmenn også i fjor følte seg rike nok til å velge på øverste hylle. Det skal bli spennende å se om denne tendensen fortsetter inn i 2016.
Du finner hele salgsstatistikken på Elektronikkbransjen.no.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.