Derfor kan du vente med Vista

KOMMENTAR: Forventningene til Vista var skyhøye, og salget av nye Vista-PCer går godt. For deg som tenker å oppgradere fra XP kan det imidlertid være grunner til å vente.

Publisert
Sist oppdatert

Når det gjelder å ta i bruk nye operativsystemer må jeg vel karakterisere meg selv som en innovatør. Jeg kjøpte Windows 95 på lanseringsdagen 24. august 1995, og lot meg straks forbløffe over at det var mulig å kjøre musikkvideoen "Good Times" fra Edie Brickell i et lite vindu samtidig som jeg komponerte og lagret et Wordpad-dokument med langt filnavn.

Forbedringene fra Windows 3.11 var så store at jeg kort tid etter oppgraderte PCen fra en traust 66 MHz 486 DX2-prosessor til en Pentium 100, naturligvis med tilhørende nytt hovedkort og mer minne. At det kostet adskillige tusenlapper tok slett ikke lang tid på å fortrenge.

Fra Windows 98 har jeg hatt tilgang til og har installert nye Windows-versjoner før de har vært kommersielt tilgjengelig. Og hver gang har jeg det medført at flere maskinvarekomponenter måtte byttes ut for å henge med i svingene. Det har ikke vært noe problem å forsvare, fordi forbedringene fra tidligere Windows-versjoner har vært store hver gang.

Windows 2004 endret alt

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data, og har brukt Windows daglig i snart 15 år.
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data, og har brukt Windows daglig i snart 15 år. Vis mer


I 2004 skjedde det imidlertid noe spesielt. Det hadde gått tre år siden Windows XP ble sluppet, og PC-verdenen var egentlig moden for noe nytt. I stedet gjennomgikk XP en svær overhaling, litt på utsiden og i særdeleshet på innsiden. Plutselig hadde operativsystemet blitt mye sikrere, og totalt sett var endringene i Service Pack 2 så omfattende at de nesten kvalifiserte til en ny Windows-versjon. Men i motsetning til en slik overgang var Service Pack 2 gratis for alle XP-brukere.

Så gikk det altså enda hele to og et halvt år til Windows Vista omsider lå klar i hyllene. I løpet av denne tiden hadde XP blitt forbedret på enda noen hundre punkter, og flere standardprogrammer var blitt oppgradert til nye versjoner, inkludert Internet Explorer (7) og Windows Media Player (11). I tillegg kunne man fritt laste ned Windows Desktop Search og Windows Defender fra Microsofts nettsider, bare for å nevne et par av gratistilleggene. Alle de nevnte programmene er sentrale "nyheter" i Windows Vista.

Det nye operativsystemet har fått blandet kritikk. Halleluja-stemningen har stort sett uteblitt. De fleste som har testet Vista melder om lekkert og tidsriktig grensesnitt, noen smarte tilleggsfunksjoner og bedre sikkerhet. Men Vista har også blitt tung og ressurskrevende, og til tross for den særdeles lange testperioden og hundretusener av testere, er det heller ikke fritt for barnesykdommer.

Oppgradering kan være problematisk

Den som kjøper ny PC med Vista ferdig installert behøver imidlertid ikke å uroe seg, i hvert fall ikke hvis PCen kjøpes fra en av de store og seriøse produsentene. Er PCen "Vista-ready" har den gjennomgått grundige tester. Skal du oppgradere din egen PC, er fallgrubene imidlertid mange.

Her er noen av problemene vi i DinSide Data har opplevd under uttesting av operativsystemet:

  • Vista oppfører seg svært ulikt fra PC til PC, og har på enkelte PCer ikke en gang latt seg installere. BIOS-versjon og brikkesett spiller en vesentlig rolle her. Jo nyere PC du har, jo større er sjansene for at produsenten prioriterer å lage drivere og oppdatere BIOS for å øke kompatibiliteten. Faktisk har jeg de beste Vista-opplevelsene på en rimelig bærbar PC med Celeron M-prosessor.
  • Oppgradering fra XP har feilet til tross for at Vista Upgrade Advisor på forhånd har gitt klarsignal
  • Engelsk og norsk utgave av Vista oppfører seg forskjellig på samme maskinvare. En delt nettverkskriver (Canon iP5200) lot seg ikke installere i norsk Vista, men helt fint i engelsk Vista på samme PC. Det samme skjedde med skanneren Canon 4200F.
  • Kopiering av filer mellom lokasjoner kan ta ekstremt lang tid. Ved overføring av 30 MB fra harddisken til en minneplugg opplevde vi at Vista "kalkulerte gjenstående tid" i 20 sekunder før selve overføringen startet. Det samme har vi opplevd ved kopiering fra lokal disk til nettverksdisk, og mellom lokale disker.
  • Redigering av TV-opptak gjort gjennom Windows Media Center skal nå være mulig med programmet Windows Movie Maker. Vi har testet Vista på flere PCer, og dette har kun fungert på en av dem. Vi har ikke funnet noen logisk forklaring på dette.
De fleste problemene er med stor sannsynlighet relatert til uferdige drivere, men dette illustrerer samtidig noe av hva du kan forvente dersom du er blant de første som løper til butikken for å oppgradere. Dette er heller ikke noe nytt for denne utgaven av Windows, det er bare det at for første gang er det snakk om å gå fra et meget velprøvd, stabilt og godt operativsystem, og grunnene til å forlate det er etter min mening langt færre enn ved overgangen fra Windows 98 til 2000 og fra 2000 til XP.

Vista er lekkert så det holder, men trives aller best på nye PCer.
Vista er lekkert så det holder, men trives aller best på nye PCer. Vis merSom å hoppe etter Jacobsen

Det er ingen enkel oppgave å hoppe etter Jacobsen, men Microsoft kunne gjort det enklere for seg selv. Internet Explorer 7 hadde ikke vært nødvendig å legge ut i XP-versjon. Heller ikke Windows Media Player 11, som jeg personlig mener er en gigantisk oppgradering fra 10'ern. Ei heller Windows Defender eller Desktop Search. Og nå snakker jeg for en gangs skyld ut fra forretningsperspektiv.

Som forbruker kan vi derimot være glade for at vi kan kjøre Windows XP lenge ennå, og med god samvittighet. Vista-funksjonalitet som versjonslagring, indeksering, antispyware, foreldrekontroll, DVD-brenning og mediesenter kan du få via tredjepartsprogrammer, enkelte av dem er til og med gratis. Dessuten kan du leve i visshet om at 99% av alle programmer som lanseres de neste par årene vil kunne kjøres like godt på XP som på Vista. Så kan vi heller snakkes igjen til neste år en gang, når Vista Service Pack 1 er ute, og gammelt utstyr uansett er modent for utskifting.

Personlig er jeg derimot fullstendig uforbedrelig, så det blir Vista på mine PCer heretter. Datadoktoren får nå så mange Vista-spørsmål hver eneste dag, at i praksis har verken jeg eller mine kolleger noe valg.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer