Sikkerheten i Windows 8 er omfattende, og langt bedre enn i tidligere Windows-versjoner.
Sikkerheten i Windows 8 er omfattende, og langt bedre enn i tidligere Windows-versjoner.Vis mer

Derfor kan du droppe sikkerhetsprogrammer

Windows 8 har omfattende sikkerhet mot virus og andre uhumskheter innebygd.

Windows 8 har vært på markedet i et par uker. Nå fylles butikkhyllene med nye PC-er og nettbrett som benytter operativsystemet, eller "lettutgaven" for nettbrett med ARM-prosessor, Windows RT.

Samtidig vil brukerne stifte bekjentskap med et vesentlig oppgradert sett av sikkerhetsprogrammer og -funksjoner fra Microsoft.

Dette må du vite om Windows 8

Svært oppgradert kjenning

Sentralt står programmet Windows Defender, som i seg selv ikke er noen nyhet. Allerede i 2006 var Microsoft på banen med den første versjonen, den gang var hovedfunksjonen å bekjempe spionvare (spyware) - altså programvare som blir installert på PC-en din for å samle informasjon om deg uten at du har godkjent dette.

Både Windows Vista, og senere også Windows 7, ble levert med Defender som standardfunksjon.

Så er også tilfelle med Windows 8, men nå er funksjonaliteten vesentlig utvidet, og omfatter også bekjempelse av utbredte trusler som virus, rootkits og trojanere.

Programmet kjører umerkbart i bakgrunnen, og vises ikke systemstatusfeltet. Dermed er alle de viktigste sikkerhetsfunksjonene sømløst integrert i operativsystemet.
Programmet kjører umerkbart i bakgrunnen, og vises ikke systemstatusfeltet. Dermed er alle de viktigste sikkerhetsfunksjonene sømløst integrert i operativsystemet. Vis mer


Ikke lenger mulig å installere

Det som i praksis har skjedd, er at Microsoft har bygd antivirusprogrammet Security Essentials inn Defender. Dette programmet vil fortsatt være tilgjengelig for nedlasting for brukere av eldre Windows-versjoner, men blir ikke lenger verken mulig eller nødvendig å installere i Windows 8.

10 Windows 8-apper du må ha

Men det er mer

I tillegg til Windows Defender har Windows 8 også fått en ny tilleggsfunksjon kalt Windows SmartScreen. Denne funksjonen sørger for å advare deg når du laster ned programmer og apper fra nettet som har et ukjent eller dårlig rykte, uten at det nødvendigvis er definert som skadelige. Du blir rett og slett gjort oppmerksom på mulige farer før de blir installert på PC-en din:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor kan du droppe sikkerhetsprogrammer


SmartScreen er også integrert i Internet Explorer 10, og advarer deg når du er på vei inn på usikre nettsider:

Derfor kan du droppe sikkerhetsprogrammer


Appene og programmene sjekkes mot en database på nettet som alltid oppdateres.

Og enda mer

I tillegg til dette har Windows 8, som i foregående versjoner, innebygd brannmur som blant annet beskytter maskinen mot å bli oppdaget - og kontrollert av uvedkommende via Internett. Dette er spesielt viktig når du kobler deg til nettet direkte uten å gå via en ruter (de fleste rutere har også innebygd brannmur).

Legger vi til automatisk oppdatering av operativsystemet, samt Brukerkontokontroll - som sørger for at du aktivt må godkjenne at programmer og funksjoner gjør endringer i systemfiler og registeret, sitter vi igjen med et inntrykk av at den innebygde sikkerheten i Windows 8 er så omfattende at for svært mange brukere vil den gi tilstrekkelig beskyttelse - uten behov for tredjepartsprogrammer.

Derfor kan du droppe sikkerhetsprogrammerI Handlingssenteret i Windows 8 kan du enkelt administrere alle sikkerhetsfunksjonene som ligger innebygd i operativsystemet.

Samleside: Windows 8