Derfor går nettet i sort i dag

Protest mot lovforslag i USA.

Wikipedia er blant verdens mest brukte nettsider. I dag stenger de for søk, for å protestere mot to omstridte amerikanske lovforslag.
Wikipedia er blant verdens mest brukte nettsider. I dag stenger de for søk, for å protestere mot to omstridte amerikanske lovforslag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 18. januar 2012, vil en rekke store nettsteder bli utilgjengelige for deg og meg. Det skyldes ikke problemer med bredbåndet ditt, det er nettstedene selv som har valgt å bli "tatt av luften". Dette gjør de for å protestere mot amerikanske myndigheters nye lovforslag, Stop Online Piracy Act (SOPA) og Protect IP Act (PIPA), som har som formål å komme piratkopieringen på nettet til livs.

Hvis lovforslagene blir vedtatt i Senatet, vil amerikanske myndigheter blant annet få ubegrenset tilgang til å sensurere videoer og opplastet musikk fra brukere på sider over hele verden, skriver Ekstrabladet.dk.

Mange aktører ser på dette som et forsøk på å endre det frie og åpne internettet, og gi myndighetene full kontroll.

– Dette er en grunnleggende kamp om hvem som har makt i samfunnet. Er det borgerne som kan kommunisere fritt, eller er det regjeringer og virksomheter som føler seg truet?, spør initiativtakerne til demonstrasjonen.

Slik omgår du sperren

Mange får lettere panikk når Wikipedia plutselig ikke er tilgjengelig. Det er også meningen.

Men om du absolutt må få sjekket noe, finnes det håp. Ved å gå inn på de bufrede versjonene av Wikipedia fra Google, kan du lese en lagret versjon av leksikonet som ikke blir rammet av blackout-en.

Slik gjør du det:

  1. Gjør søket ditt i Google i stedet for på Wikipedia. For å kun få opp treff fra Wikipedia, kan du skrive "site:wikipedia.org" foran søket ditt.
  2. Hold musepekeren over treffet du ønsker å se på. Det vil da komme en pil til høyre for treffet. Trykk på denne.
  3. I boksen som kommer opp til høyre for pilen, trykker du på "bufret" øverst.

Som en våken DinSide-leser tipser oss om, finnes det også andre måter. Blant annet å trykke på "Escape"-knappen akkurat i det du er inne på siden, før den sorte versjonen dukker opp. Flere tips finner du her, hos Wikipedia selv.

– Vil føre til store problemer

I en video postet på Vimeo blir det hevdet at PIPA og SOPA vil føre til store problemer for blant annet Youtube, Facebook og Twitter. De vil, hvis lovforslagene blir vedtatt, bli stilt til ansvar for alt deres brukere publiserer, og kan i verste fall bli stengt, påstås det.

Blant nettstedene som går i sort i dag, er blant annet Boing Boing, Ars Technica, Reddit og Wikipedia. I skrivende stund er blant annet engelsk Wikipedia utilgjengelig.

På enkelte nettsteder som deltar i demonstrasjonen vil du bli møtt med en oppfordring om å sende en autogenerert protest til amerikanske myndigheter, ganske enkelt ved å trykke på en knapp.

Lovforslagene kan du lese mer om her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer