<B>PRISVILL:</B> Ville du gitt 6000 eller 8000 for denne LG TVen?
PRISVILL: Ville du gitt 6000 eller 8000 for denne LG TVen?Vis mer

Derfor er den dyrere hos Elkjøp

Det er ikke bare du som er forvirret når du sjekker terrenget mellom nettbutikk og fysisk butikk. Har parallellimporten skylda?

Etterhvert som den kontinuerlige priskrigen mellom nettbutikkene og de store, norske el-kjedene intensiveres, skal det godt gjøres å holde orden på hva som koster hvor mye, og hvor. Nylig avla en av våre journalister Elkjøps Megastore på Lørenskog et lite besøk, og der kom han blant annet over en LG 42-tommers flat-TV med en prislapp på 7995 kroner.

Prisbevisst som han er (han er fra Vestlandet) hadde han en annen forhandler i tankene da han så de fire sifferne, og husket at blant annet NetOnNet og Komplett.no har samme LCD-TV - 42LH3000 - til 5995 kroner. Selv med frakt vil totalprisen med andre ord bli vesentlig lavere enn Elkjøp Lørenskogs butikkpris.

Parallellimport?

Ifølge Elkjøps selger skyldes prisforskjellen at de to nevnte nettforhandlerne parallellimporterer sine produkter, det vil si at de tas inn til Norge utenom produsentenes offisielle, nasjonale salgsapparat.

PRISFORVIRRET: Denne 42-tommeren fra LG er langt dyrere hos Elkjøps fysiske butikker enn den er i mange nettbutikker.
PRISFORVIRRET: Denne 42-tommeren fra LG er langt dyrere hos Elkjøps fysiske butikker enn den er i mange nettbutikker. Vis mer

Fra offisielt hold hos Elkjøp vil de derimot ikke si at dette er årsaken, og vil heller ikke benekte at de selv driver med parallellimport - om enn med beskjedent omfang.


- Jeg kan ikke kategorisk si at vi ikke gjør det, men vår filosofi er forankret i store innkjøp av kjente merkevarer som går gjennom de faste kanalene, altså gjennom vårt hovedlager i Jönköping. Parallellimport driver vi ikke med i stor skala, sier Brekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og de er ikke alene: Her ser du hvordan Samsung Norge og Netshop krangler om parallellimport

Språkforvirring

Sett fra forbrukerens side ser han likevel ikke noen store problemer med å kjøpe for eksempel en parallellimportert flat-TV, men Brekke gjør blant annet et lite unntak i forhold til kunder som helst leser norsk.

Pressekontakt i Elkjøp, Christian Brekke.
Pressekontakt i Elkjøp, Christian Brekke. Vis mer

- Det som kan skje er at produktet ikke er tilpasset det norske markedet, for eksempel i forhold til språk på menyer, eller at manualer verken leveres i norsk, svensk eller dansk versjon. Disse leverandørene garanterer heller ikke for at produktet er godkjent og spesialtilpasset for det norske Riks-TV-systemet eller Canal Digital bakkenett. Vi ønsker ikke å selge produkter vi ikke kan stå inne for.


Forklaringen på hvorfor den aktuelle TVen koster nesten 2000 kroner mer i Elkjøps butikk enn hos de rimeligste nettkonkurrentene, ligger simpelthen i forskjellen på hvordan en nettvirksomhet drives, og hvordan en fysisk butikk drives. Det gjelder også prisforskjellene som mange kunder nok har lagt merke til eksisterer mellom Elkjøps egen nettbutikk, elkjop.no, og Elkjøps faste utsalgssteder.

Les også: Syv av ti har lært seg trikset

- Fysisk utsalg anderledes enn nett

- Normalt er ikke prisforskjellen stor mellom nett og butikk, men fysiske varehus og internettbutikker har forskjellige forutsetninger. Vi skal alltid ha lave priser, men vår nettbutikk kan være raskere med å justere priser. De lokale varehusene forholder seg i større grad til konkurransesituasjonen i sitt lokale område (hos andre fysiske butikker). Da kan det forekomme prisforskjeller, forklarer Brekke.

Han anbefaler kunder som oppdager prisforskjeller mellom Elkjøps butikkutsalg og elkjop.no, og andre nettbutikker, om å ta med utskrift av den aktuelle prisen til butikken.

Les også:
Trond fikk 650 kroner av Elkjøp
Samsung Norge og Netshop krangler om parallellimport

- Jeg vil anbefale at kunder som kan vise til lavere priser på tilsvarende vare andre steder utfordrer oss. Dersom man oppfatter at prisforskjellen mellom nett og butikk er urimelig strekker vi oss langt for å gjøre kunden fornøyd. For å imøtekomme bevisste kunder har vi også lagt opp til at kunder kan bestille varer på nett, og deretter hente i butikk, sier han.

Kristian Halvorsen fra Komplett.no, som altså var en av nettbutikkene som hadde 42LH3000 til 5995 kroner på det tidspunktet hvor vi først sjekket prisen (den koster nå 6490), vil ikke spekulere i hvorfor de kan selge akkurat denne TVen markant rimeligere enn Elkjøp. Han vil heller ikke bruke parallellimporten som forklaring.

- Ikke alle våre TVer er parallellimportert, men vi har ikke direkteavtale med alle produsentene, så noen merker er det, sier Halvorsen.

Garanti og reklamasjon?

Pris er nå en ting, men risikerer du som forbruker å få rettighetene dine slik de er nedfelt i Lov om forbrukskjøp avkortet hvis du for eksempel kjøper en parallellimportert TV?

Det korte og enkle svaret er nei, enten du kjøper fra nettbutikk eller i den fysiske butikken til en elektronikkjede.

- Det er forhandlers ansvar at forbrukerkjøpsloven praktiseres, og Elkjøp forholder seg alltid til lovverket. Garantitiden settes forskjellig fra produsent til produsent, men i forbrukerkjøp gjelder Forbrukerkjøpsloven. TVer ment å vare vesentlig lenger enn to år, og reklamasjonstiden er derfor 5 år, sier Christian Brekke hos Elkjøp.

Slik er det også hos Komplett.no.

- Forbruker står ikke igjen med noen svarteper, han har hevd på norske regler, sier Kristian Halvorsen.

Vær likevel oppmerksom på at du ikke kan forvente hjelp fra offisielle, norske importører hvis noe går galt med en parallellimportert TV i løpet av reklamasjonsperioden. Da må du i så fall henvende deg direkte til butikken hvor du kjøpte produktet.

Til slutt: Noen gode råd

Hvis du har tenkt å handle for eksempel TV i butikk, kan det som du sikkert har skjønt av denne artikkelen lønne seg å gjøre noen undersøkelser i forkant av butikkbesøket.

Tenk blant annet på følgende:

  • Prøv å bestem deg for prisklasse og størrelse på TVen før du går butikken, så slipper du å bli overtalt til å kjøpe noe du kanskje ikke trenger.
  • Hvis du klarer bestemme deg for en, to eller kanskje tre kandidater, sjekk prisen på nett ved hjelp av de ulike prisguidene som finnes på Internett
  • Anbefaler selger deg en eller flere andre modeller enn du opprinnelig hadde tenkt, ta med deg modellbetegnelsene hjem og sjekk prisene blant andre forhandlere
  • Sjekk også prisene på el-kjedenes egne hjemmesider. Der finner du ofte lavere priser enn i butikken, men, som Elkjøp allerede har bekreftet, sannsynligheten er stor for at du får varen til omtrent samme pris i butikken
  • Ta med utskrift! Det er enklere å overbevise en selger hvis du kan dokumentere at den og den nettbutikken tar den og den prisen. Glem likevel ikke at nettbutikkene oppgir pris uten frakt, noe butikkselgeren sannsynligvis vil påpeke