Derfor burde du også snu skjermen din på høykant

Har du to skjermer, bør én av dem være vertikal.

<B>SMART: </b>Her er én skjerm stående på høyekant, mens den andre ligger i horisontalt. Da kan du for eksempel se flere e-poster samtidig på den ene, og håndtere bilder på den andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SMART: Her er én skjerm stående på høyekant, mens den andre ligger i horisontalt. Da kan du for eksempel se flere e-poster samtidig på den ene, og håndtere bilder på den andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

«Vi vet ikke om du har prøvd å snu en PC-skjerm eller TV før, men det er å fraråde» skrev Dinside da vi langet ut mot vertikale «høydevideoer» for flere år siden.

Vel, her var vi kanskje litt raske på avtrekkeren, for det å snu PC-skjermer kan faktisk være å anbefale.

Ikke for å se på vertikale videoer, vel og merke, men for å jobbe mer effektivt med tekst.

LES OGSÅ: Derfor skal du aldri filme på høykant

Best på papiret

Det er en grunn til at papirprodukter har blitt skrevet på høykant i noen tusen år nå: Tekst utnytter plassen best når den kan utfolde seg nedover siden.

ENKELT: Om skjermen din kan roteres, kan det være så enkelt som å bare... vel, rotere den. Her fra bruksanvisningene til Dell og Asus. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENKELT: Om skjermen din kan roteres, kan det være så enkelt som å bare... vel, rotere den. Her fra bruksanvisningene til Dell og Asus. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Du kan prøve selv på mobilen din:

  • Holder du den horisontalt, som tradisjonelle PC-skjermer, blir ofte teksten på for eksempel nettaviser unaturlig stor, eller så får du masse tomrom på hver side.
  • Holder du mobilen på høykant vil derimot teksten fylle hele skjermen og ha en mer naturlig størrelse, så du får mer tekst per skjermbilde.
Jobber du mest med tekst, som de fleste i alle fall gjør på jobben, kan du overføre logikken til PC-skjermen din. Snur du den 90 grader får du for eksempel plass til hele e-posten i ett skjermbilde, eller se mer innhold av gangen i nettleseren.

LES OGSÅ: Vet du hvor smart det egentlig er med ekstra bred skjerm? Vi har testet to alternativer

Bare prøv!

Mange, men ikke alle, skjermer kan snus.

Hvordan din skjerm eventuelt snus finner du trolig raskest ut av ved å bare snuse litt rundt på baksiden, der hvor den er festet til stativet. Eller rett og slett bare ved å prøve å snu den med en eneste gang.

Skjermen vi selv har kan bare snus uten å ordne med noe som helst. Og slik er det med flere andre skjermer vi har sjekka bruksanvisningene til.

LES OGSÅ: Unngå høydefilming med denne smarte appen

ENKEL INNSTILLING: Der hvor du velger oppløsning, kan du også velge om skjermen skal ligge, så lenge maskinvaren ditt støtter dette.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENKEL INNSTILLING: Der hvor du velger oppløsning, kan du også velge om skjermen skal ligge, så lenge maskinvaren ditt støtter dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Roterer skjermen i Windows

Har du snudd skjermen? Bra. Men da har du også oppdaget at Windows fortsatt viser skjerminnholdet som om skjermen stod horisontalt.

Dette fikser du raskt. På noen maskiner kan du trykke på CTRL, ALT og en piltast samtidig, mens andre må inn i innstillingene:

  1. I Windows 7 høyreklikker du på et tomt område på skrivebordet ditt, og velger «Screen resolution» (hos deg kan dette stå på norsk).
  2. Har du flere skjermer, velger du først skjermen du vil rotere.
  3. Under «Orientation» velger du så «Portrait» og trykker «OK».
Vipps, gratulerer: Skjermen din er vertikal.

LES OGSÅ: Ikke fått Windows 10 på PC-en ennå? Slik sniker du i køen

OGSÅ FOR ANDRE TING: Slik så det ut på hjemmestudioet til kollega Brynjulf Blix. Han brukte en skjerm på høykant for å blant annet raskt få tilgang på funksjoner i musikkprogrammet Reason. Foto: BRYNJULF BLIX
OGSÅ FOR ANDRE TING: Slik så det ut på hjemmestudioet til kollega Brynjulf Blix. Han brukte en skjerm på høykant for å blant annet raskt få tilgang på funksjoner i musikkprogrammet Reason. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Best med to skjermer

Har du bare én skjerm, kan det være problematisk å ha denne vertikalt. For det er slettes ikke alt som fungerer best på høykant.

Selv har vi to skjermer på jobb: En som først og fremt huser e-post-leseren vår, på høykant. Og en hovedskjerm for både redaksjonssystem, videoredigering og fotobehandling, satt horisontalt.

Med to skjermer i hver sin posisjon kan du enkelt velge det som passer best for den aktuelle arbeidsoppgaven.

Så er du velsignet med to skjermer er vi ikke i tvil om hva du burde gjøre: Sett den ene på høykant, og smil triumferende til kollegaene dine!

LES OGSÅ: Slik styrer du PC-en fra mobilen

Denne artikkelen ble første gang publisert 2. august 2015. Sist publisert 18. juni 2016