Nettnøytraliteten fjernet i USA, men består i Norge

Derfor bør vi også bry oss om nettnøytralitet

Mens amerikanerne raser, trekker mange nordmenn på skuldrene. Men debatten går for fullt også i Norge.

PROVOSERER: Mange amerikanere har de siste ukene protestert mot FCC sin fjerning av reglene for nettnøytralitet. Men det er ikke bare i USA denne debatten er aktuell; også i Norge bør vi være bevisst på hva nettnøytralitet er for noe. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
PROVOSERER: Mange amerikanere har de siste ukene protestert mot FCC sin fjerning av reglene for nettnøytralitet. Men det er ikke bare i USA denne debatten er aktuell; også i Norge bør vi være bevisst på hva nettnøytralitet er for noe. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ajit Pai blir av mange titulert som internetts mest forhatte mann. Han har nemlig sørget for å fjerne de amerikanske reglene for nettnøytralitet.

Hvordan et fremmedord mange aldri har hørt om kan skape så enormt raseri, er ikke så vanskelig å forklare: Nettnøytralitet handler om å behandle all trafikk på internett likt.

Det motsatte er derfor å for eksempel måtte betale ekstra for spesifikt innhold, og da er det ikke så rart at mange blir provosert.

Samtidig kom Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i dag med sin vurdering av Telias Music Freedom, som lar kundene strømme musikk fra enkelte tjenester helt gratis. Nkom er, akkurat som de var da Telenors Music Freedom ble vurdert, kritisk.

Nkom konkluderer med at Music Freedom-tilbudene «har en uheldig virkning» på både kundenes valgfrihet og konkurransesituasjonen til musikktjenester. Og her er det altså Norges regler for nettnøytralitet musikktjenestene vurderes opp mot.

Men hva har egentlig dette med nettnøytralitet å gjøre? Hva er det som har skjedd med nettnøytraliteten i USA? Og ikke minst: Hvorfor skal man bry seg om alt dette i Norge? Her er det viktigste du må vite.

Og helt til slutt, her har du en kort og god oppsummering av debatten rundt nettnøytralitet fra CNN:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!