Derfor bør din neste PC ha USB 3.0-porter

Den skiller seg fra de øvrige USB-kontaktene med sin klare blåfarge, og byr på superhastigheter.

Skal du kjøpe ny PC nå, er det en stor fordel om den er utstyrt med minst én USB 3.0-port Foto: Bjørn Eirik Loftås
Skal du kjøpe ny PC nå, er det en stor fordel om den er utstyrt med minst én USB 3.0-port Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant de mange tusen som i disse dager er på utkikk etter en ny PC til skole- og studiestart? Det kan være vanskelig å navigere seg i jungelen av PC-modeller, og de neste dagene og ukene kommer vi til å publisere en rekke tester, prissammenligninger og generelle tips og råd for PC-kjøpere her på DinSide, slik at du blir litt klokere før du åpner lommeboka.

Kampanjer er ofte fjorårsmodeller

Flere nettbutikker har denne uken startet målrettede kampanjer mot studenter og skoleelever, og mange tilbud er svært bra. Merk imidlertid at en god del av PC-ene som nå dumpes i pris er fjorårsmodeller. I mange tilfeller behøver det ikke å bety noe særlig, men vær obs på at siste generasjon Intel Core i-prosessorer (Sandy Bridge) som kom i år, både byr på bedre ytelse pr GHz og mindre strømbruk enn forgjengeren.

Batterilevetiden på mange av årets modeller er derfor vesentlig bedre enn maskiner i samme segment, viser våre tester.

Flere hundre prosent bedre hastighet

FastKey fra LaCie er en USB 3.0-minneplugg med inntil 120 GB kapasitet, og oppgitt lesehastighet på hele 260 MB pr sekund. Når skrivehstigheten i tillegg er på 180 MB pr sekund, snakker vi altså om SSD-hastigheter via USB-porten, og mye raskere enn de aller fleste harddisker.  Foto: Produsenten
FastKey fra LaCie er en USB 3.0-minneplugg med inntil 120 GB kapasitet, og oppgitt lesehastighet på hele 260 MB pr sekund. Når skrivehstigheten i tillegg er på 180 MB pr sekund, snakker vi altså om SSD-hastigheter via USB-porten, og mye raskere enn de aller fleste harddisker. Foto: Produsenten Vis mer


De aller fleste fjorårsmodellene mangler dessuten en detalj som for mange er vesentlig: USB 3.0-porter. Dette er siste generasjon av verdens mest utbredte grensesnitt for tilkobling av eksternt utstyr som harddisker, skrivere og kamera.

Forskjellen i ytelse er enorm i forhold til USB 2.0. Kobler du for eksempel til en USB 3.0-klar harddisk, kan du i mange tilfeller oppleve hastighetsforbedringer på flere hundre prosent. Når du skal sikkerhetskopiere store datamengder er dette naturligvis en kjempefordel.

I tiden som kommer vil det dukke opp mer og mer USB 3.0-utstyr som drar nytte av hastighetsforbedringene og den økte strømstyrken som porten byr på.

Hvis enheten ikke er forberedt på USB 3.0, kan du likevel benytte porten, fordi den er bakoverkompatibel med USB 2.0 og 1.1-utstyr. Da vil hastigheten imidlertid bli deretter.

Du kan lese mer om alle fordelene ved USB 3.0-porten i denne artikkelen.

Ikke alle har det

Men selv om du skulle velge deg en datamaskin fra produsentenes sylferske kolleksjoner, er det slett ikke sikkert at den er utstyrt med USB 3.0-porter, selv om det nå er i ferd med å bli vanlig i alle prisklasser. Velger du for eksempel en Mac fra Apple, får du foreløpig ingen modeller med USB 3.0-støtte. Se derfor gjennom spesifikasjonene og les tester før du slår til, dersom dette er viktig for deg.

Den billigste PC-en vi har testet med USB 3.0-port kostet forresten ikke mer enn 3200 kroner.