Jovisst fungerer det helt utmerket for mange fortsatt, men sikkerheten er ikke lenger god nok i XP, hevder Microsoft, som kutter alle oppdateringer etter april 2014. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Jovisst fungerer det helt utmerket for mange fortsatt, men sikkerheten er ikke lenger god nok i XP, hevder Microsoft, som kutter alle oppdateringer etter april 2014. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Derfor blir Windows XP en sikkerhetsbombe

Bruker du fortsatt en PC med Windows XP? Da bør du snart tenke på å oppgradere, sier Microsoft.

Under en konferanse i Amsterdam i forrige uke, slo Microsoft fast at det allerede i dag er seks ganger større sjanse for at du blir rammet av dataangrep dersom du bruker Windows XP enn Windows 7 eller Windows 8.

Med denne påstanden håper de at flest mulig nå vil slutte å bruke det 12 år gamle operativsystemet.

Dårligere sikkerhet

Microsoft gjorde store endringer i operativsystemet fra og med Windows Vista, som etterfulgte XP i 2007, gjennomgripende endringer som forbedret sikkerheten betraktelig. To år senere kom Windows 7, og i fjor Windows 8, som skjerpet sikkerheten ytterligere.

Samtidig hevder analyseselskapet NetMarketShare at 31% av PC-ene som brukes på Internett fortsatt bruker Windows XP.

Det er i ferd med å bli en skikkelig hodepine for Microsoft, som planlegger å kutte alle oppdateringer til Windows XP i april 2014.

Les også: Derfor er nesten ingen passord sikre

Blir enklere å hacke

Den første tirsdagen i hver måned kommer Microsoft med nye sikkerhetsoppdateringer til Windows. Ifølge USA Today vil 2/3 av alle sårbarheter som oppdages i Windows 7 også gjelde for Windows XP.

Det virkelig store problemet oppstår når hullene ikke lenger blir tettet i Windows XP. Hackere kan da enkelt lese seg opp på hvilke hull som er blitt tettet i nyere Windows-versjoner, og teste disse sårbarhetene på XP-maskiner. I to av tre tilfeller vil altså hackingen gi resultater, hevder Microsoft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13 år med vedlikehold

Micrsoft har vedlikeholdt Windows XP lenger enn noen annen Windows-versjon, to år lenger enn Windows 2000 og fem år lenger enn Windows NT.

Og hvis du ikke ønsker å bruke penger på å oppdatere en gammel PC med nyere Windows-versjon, finnes det flere gode gratisalternativer.

Les også: Her er sikkerhetsverstingene