Derfor blir nye PCer mye kjappere

Brikkesettene til de nye prosessorene fra Intel har smarte egenskaper.

Z68-brikkesettet åpner for langt raskere PC-er.
Z68-brikkesettet åpner for langt raskere PC-er.Vis mer

Med hver ny prosessorgenerasjon kommer det nye brikkesett som gir systemet nye funksjoner. Da snakker vi om måter å kommunisere med minnet, harddisker, grafikkort og andre inn/ut-enheter.

Til den nyeste prosessorfamilien kommer det flere brikkesett, beregnet på forskjellige brukere. I Z68-brikkesettet fra Intel er det støtte for noe som kan komme til å bety mye både for oppstart og bruk av PC-en: Intel Smart Response Technology.

I pose og sekk?

Z68-brikkesettet har støtte for bruk av SSD som hurtigminne - også kjent som cache - for vanlig roterende harddisk. Det betyr at data skrives samtidig til begge lagringsmedier, men når dataene skal leses igjen senere gjøres dette fra SSD som er mange ganger raskere.

Skriveprosessen blir allerede mellomlagret i minnet (RAM), det er helt normalt i Windows og andre operativsystemer, derfor vil ikke skriveprosessen merkes siden programmet og systemet får tilbake kontrollen så snart dataene er skrevet til minnet.

I praksis vil dette bety at PC-en starter raskere, programmer vil lastes inn raskere og PCen blir generelt raskere under bruk, særlig hvis du bruker mange og store programmer samtidig og veksler mellom dem.

Oppstartstid
Oppstartstid Vis mer


PC Mark 05 HDD
PC Mark 05 HDD Vis mer


Hvilken SSD?

Samtidig lekker det ut informasjon om nye, rimelige SSD fra Intel, med lavere kapasitet enn de vanlige SSD-ene.

De nye, rimelige SSD-ene går under navnet Larsen Creek og er i første rekke beregnet på massemarkedet, ikke entusiastene. De vil komme i kapasiteter helt ned til 20 GB og være spesielt egnet for bruk som hurtigminne.

Brikkesettet Z68 støtter nemlig mellom 16,8 og 64 GB SSD kapasitet til bruk som hurtigminne. Har SSD-enheten større kapasitet enn dette blir den ekstra plassen brukt til vanlig datalagring.

Men også vanlige SSD-enheter som er tilgjengelige i dag vil kunne brukes uten videre.

Hovedkort?

Det første hovedkortet med dette brikkesettet - Gigabyte Z68X-UD7-B3 - er på vei ut i markedet, men offisiell slippdato er 18 mai. Da vil en rekke andre produsenter også være klare med produkter.

Les også: Nå blir store SSD-er rimeligere